De gezichten van Superman (3)

Warner Home Video

Warner Home Video

We kennen Superman als een stoere, gespierde man. Maar Superman is natuurlijk ook jong geweest. Deze drie gezichten zijn de jongste koppen die deze held spelen.

Tom Welling (2001-2011)

 I didn’t dive in after Lex’s car! It hit me at 60 miles an hour! Does that sound normal to you? I’d give anything to be normal.

Warner Home Video

Na de eeuwwisseling werd Superman nogmaals in een nieuw jasje gestoken. Hij onderging zowel letterlijk als figuurlijk een heuse verjongingskuur. Smallville gaf inzage in Supermans tienerjaren. De jonge hond van dienst heette Tom Welling. Van de beroemde S nog geen sprake op Wellings kippenborst. Wel draagt de jonge Clark in elk van de 217 episodes een blauw of rood kledingstuk, de kleuren van zijn toekomstige superheldenkloffie.

De serie kende flink wat bijval. Tien seizoenen krijg je niet voor niets cadeau. De makers morrelden ook wat aan Supermans oorsprongsverhaal. Dit keer geen Kryptonbaby, maar een zesjarige dreumes die op de aarde landt. De serie zit vol met leuke knipogen. Zo doet de jonge Clark alvast wat ervaring op bij het lokale schoolkrantje The Smallville High Student Newspaper. Altijd mooi meegenomen als je later richting Metropolis trekt voor een job bij de gerenommeerde Daily Planet.

Smallville kende heel wat cameo’s van acteurs uit eerdere Supermanbewerkingen. Zo speelde Teri Hatcher de moeder van Lois Lane (Erica Durance). Ook twee gewezen Supermannen mochten niet ontbreken. Christopher Reeve dook op als als Dr. Virgil Swann. Een cameo van grote betekenis. In het tweede seizoen gaf deze geleerde Clark heel wat toelichting over zijn bijzondere afkomst.

Ook Dean Cain kwam even piepen als Dr. Curtis Knox. Een personage dat heel wat minder goeds in petto had voor de jonge superheld. En opvallend veel gemeen heeft met Vandal Savage, de boosaardige superschurk  uit de comics.

Brandon Routh (2006)

Na het catastrofale Superman IV: The Quest for Peace (1987) was herbronning geen overbodige luxe. Superman nam zijn koffers en verkaste naar het kleine scherm. Dat beviel hem best. De televisiereeks Lois & Clarke: The New Adventures of Superman (1993-1997) haalde flinke kijkcijfers. Sinds 2001 puberde Superman er in miljoenen huiskamers ook gezellig op los in Smallville.

Warner Home Video

Maar langzaam begon het te kriebelen om een terugkeer door de grote Holywoodpoort te maken. Bovendien was er begin jaren ’00 een heuse boom van superheldenfilms ontstaan. De concurrerende stripreus Marvel deed uitstekende zaken met de filmadaptaties van Spider-Man & X-Men. DC Comics, de stal van Superman, kon niet achterblijven.

Eerst moest Batmans eer gered worden. Batman & Robin had ei zo na de toekomst van het genre verwoest. In 2005 begon vleermuisman eraan in Batman Begins. En in 2006 keerde Superman, na een hiaat van bijna 20 jaar, eindelijk terug met Superman Returns.

Brandon Routh pootte zijn handtekening neer, zonder ook maar een letter van het script te lezen. Vervolgens rende hij meteen naar het krachthonk, en drukte daar in sneltempo tien kilo spiermassa bij. Anders dan Christopher Reeve & Tom Welling, die bitter weinig affiniteit met de superheld hadden, was Routh een gigantische die-hard fan. Naar eigen zeggen sliep hij als kind zelfs in een Superman pyjama. Beetje ironisch dat de fans & critici hem en de film met pek en veren overlaadden.

Eigenlijk was Rouths vertolking helemaal niet zo miserabel als de filmgeschiedenis laat uitschijnen. En met Bryan Singer, die hiervoor X-Men: The Last Stand liet schieten, stond er nu ook niet bepaald een kwijlende peuter achter de camera. Shit happens, zei een wijs man ooit. Grappig detail: Routh is twee jaar jonger dan Tom Welling, de acteur die op dat moment zijn ‘jongere zelf’ speelde in de tienerserie Smallville.

Henry Cavill (2013)

Henry Cavill is de eerste niet-Amerikaan die in de huid van Superman kruipt. Een unicum, gezien het personage zowel bij jong als oud Amerika als nationaal cultureel erfgoed geldt. Hij is ook de kleinste Superman in jaren. Christopher Reeve (1978) mat 1m93. Tom welling (2001) is 1m90. Brandon Routh (2006) was met zijn 1m89 net een cm kleiner. Cavill (2013) meet net 1m85. Nog even en Superman is een kabouter!

Warner Home Video

De Brit compenseerde zijn lengte door flink in de breedte uit te zetten. Door zijn rol van Theseus in Tarsem Singhs Immortals (2011) was hij al vrij potig. Maar verre van voldaan. Voor Man of Steel bulkte de acteur urenlang als een beest in Gym Jones. Daarbij vrat hij dagelijks minimum 5.000 calorieën. Tussendoor slurpte hij ook enkele proteïneshakes van 1.000 calorieën naar binnen.

Nadien trainde hij als een malle tot hij op een  lichaamsvetpercentage van 3% kwam. Hard als een voorhamer, scherp als een scheermes.  Een mooie triomf voor het voormalig dikkerdje dat op school het mikpunt van spot was.

Fysiek is Cavill alvast de meest indrukwekkendste van het pack. Mooi meegenomen dat Man of Steel de eerste Supermanfilm in 3D was. Daarnaast tekende hij ook voor een opvallend menselijke Superman. Clark voelt zich een paria, een misbegrepen outcast. Krypton komt nooit meer terug. En de aarde moet hem niet.

Warner Home Video

En toch zal hij alles doen om deze te beschermen. Het is treffend dat Superman anno 2013 zonder een kik te geven de nek van zijn tegenstander General Zod (Michael Shannon) omdraait als het moet. Tegelijkertijd betekent de S op zijn borst nu ‘hoop’. In vorige adaptaties stond het symbool voor het wapenschild van het Huis van El.

We’ve given him a very human essence. As much as he’s not susceptible to the frailties of the human physical body, he’s very much susceptible to the frailties of the human psyche, and that is what really keeps us in touch with someone else, makes us go, ‘I know your pain’, or ‘Yeah, I’ve felt that happy before’. We’ve brought that to the character.

De menselijkheid van Cavills personage komt mooi tot uitdrukking in zijn relatie met de Kents. Alleen al voor de interactie tussen Cavill en Kevin Costner (Jonathan Kent) is Man of Steel een kijkbeurt waard.

Man of Steel betekende een ware revanche voor Cavill. Na jarenlang het deksel op de neus te krijgen, maakte de Brit zich onsterfelijk als ’s werelds bekendste superheld. Een blik op Cavills ‘net-niet’ palmares zegt genoeg. Robert Pattinson ging voor zijn neus met de rol van Cedric Diggory in Harry Potter and the Goblet of Fire gaan lopen. Twilight-bedenkster Stephanie Meyer had hem graag in de filmbewerking van haar bestsellers gezien, maar daar stak die illustere Pattinson ook al een stokje voor.

Ook de rol van James Bond was hem niet gegund. Daniel Craig ging met Casino Royale lopen. Heel even leek het ernaar dat de titelrol van Superman Returns de zijne was. Quod non. Na een zoveel afwijzingen overweeg Cavill ernstig om de brui aan acteren geven. Zover kwam het gelukkig niet. Zijn sterke vertolking van Charles Brandon, Hertog van Suffolk, in The Tudors betekende een prima visitekaartje. En toen kwam eind 2011 plots het verlossende telefoontje van Zack Snyder. Of hij nog altijd de hoofdrol van Man of Steel zag zitten?

In juli 2015 zien we Cavills Superman zij aan zij naast Batman (Ben Affleck). Man of Steel is sinds 23 oktober verkrijgbaar op DVD,  Blu-ray, 3D Blu-ray en VOD.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.