De superste der helden (1): Chronicle

Chronicle

Fox

Met The Avengers en The Dark Knight Rises is het genre van de superheldenfilm in 2012 weer een paar mijlpaaltjes in maillot rijker. Daarom vond Supercalifragilistic – what’s in a name, after all – het tijd om eens te peilen naar de beste spandexadaptaties sinds het begin der tijden. Of om het minder dramatisch te stellen: sinds zo’n dingen tot de popcultuur behoren. Tien bereidwillige medewerkers groeven in het diepste van hun geekdom en bezorgden ondergetekende een top tien. Het resultaat zal over de komende weken op deze website verschijnen. We beginnen al meteen Loki-gewijs vals te spelen met een gedeelde eervolle vermelding, wat het totaal aantal podiumbekleders op twaalf brengt.

CHRONICLE

Chronicle

Fox

Op de vooravond van de box office oorlog tussen Marvel en DC Comics dit jaar sloeg het kleinschaligere en bescheidenere Chronicle onverwachts in als een door de lucht geslingerd projectiel. Ietwat onnodig gefilmd in het found footage formaat, is Josh Tranks debuutprent zo’n beetje The Blair Witch Project met meer superhelden en minder footage van kampvuurtjes. Drie jongens vinden in het bos een magische grot van licht – zonder rookmonster – en krijgen op slag bovennatuurlijke krachten. Als ik een hol in het bos onderzoek, vind ik meestal alleen mieren en mollen, maar kom, een mens moet iets met zijn dinsdag doen. Het drietal beschikt al snel over telekinese en begint wild te experimenteren. Risico’s worden genomen, waaghalzerij loopt uit de hand en conflict komt opsteken als bij donderslag.

Naarmate de film vordert, gaat het verhaal meer en meer de fantastische toer op. Trank en scenarist Max Landis houden hun personages echter stevig gegrond dankzij uitgekiende karakterisering, waardoor ons ongeloof nog net genoeg wordt opgeheven. Helaas blijkt het found footage aspect een struikelblok, en worden steeds nieuwe camerastandpunten in de plot geforceerd om alles in beeld te kunnen houden. Ondanks zijn formaat is Chronicle een scherpe superheldenfilm over buitengewone capaciteit en lakende verantwoordelijkheid. De tagline had rustig ‘With great power comes great irresponsibility” mogen zijn. Wat ons meteen naadloos brengt tot bij de volgende eervolle vermelding…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Comments are closed.