De superste der helden (10): Batman Returns

Batman Returns

Warner Bros.

Voor we de top drie aanboren, wacht ons de oudste film uit onze superhelden top tien. Nee, niet Richard Donners Superman uit 1978 (een beetje merkwaardig afwezig op deze lijst), maar Tim Burtons Batman Returns van veertien jaar later.

4. BATMAN RETURNS

Voor Christopher Nolan Batman donker en realistisch maakte, dompelde Tim Burton hem onder in een bad van criminele kerstmisclowns en grote plastieken eendjes. Batman Returns brengt Michael Keaton terug als de vleermuisman, na een memorabele eerste Batman met Jack Nicholson als de Joker. Ditmaal is Danny DeVito de schurk van dienst, als het sociopathische weeskindje Oswald Cobblepot a.k.a. de Penguin. Ook Catwoman (een sexy Michelle Pfeiffer met lederfetisj) is van de partij, en Christopher Walken als industrietycoon Max Shreck.

Batman Returns

Warner Bros.

Over Keatons Bruce Wayne weten we weinig, buiten de essentie. Overdag is hij een miljonair, ’s nachts een vigilante. Meer hoeft dat volgens Burton niet te zijn. Wel belangrijk is een gotisch uitziend Gotham, een gezonde portie actiescènes en vooral heel veel camp. Het eerder vermelde gele voertuig van de Penguin, zijn verzameling aan verrassende parapluutjes, en Batmans eigen reeks geavanceerde gadgets, zijn maar enkele voorbeelden.

Batman Returns

Warner Bros.

Batman Returns is geen uitgekiende karakterstudie, wel een spectaculaire achtbaanrit van een Burton wiens ziel nog niet aan Disney was verkocht. Qua schurken vult Batman Returns uitstekend de leegte door Nicholson achtergelaten. DeVito, ’s werelds meest geadoreerde smeerlap, leeft zich volledig uit als de losgeslagen Cobblepot met zijn leger raketlancerende pinguïns. Pfeiffer is eveneens een genot, als de truttige Selina Kyle (wat een contrast met Anne Hathaway uit The Dark Knight Rises) en haar transformatie tot katachtige wraakengel. Ook Walken speelt zijn gebruikelijke stijlvolle slijmerd alias genadeloze gangster met verve.

Tussen het triumviraat aan slechteriken loopt Batman zelf een beetje verloren, maar Keaton voorziet de rol van een soort stilzwijgende doorgedrevenheid. Het is niet de getormenteerde ziel van Christian Bale, noch de grenzeloze uitvergroting van Val Kilmer of George Clooney. Burtons Batman-films moeten het vooral van hun regisseursstempel hebben, en gelukkig is die er in overvloed. Noch steeds een persoonlijke favoriet met Kerstmis, en een van de films waarmee superhelden onder globale filmische belangstelling kwamen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.