De superste der helden (12): The Avengers

Marvel

Marvel

Het genre is bijlange nog niet uitgeput, maar in 2012 steeg zeker één superheldenfilm naar een eerder ongezien niveau. De vraag is of men daar in de toekomst nog over kan, en het idee niet over zijn hoogtepunt is. De tijd zal het uitwijzen, maar onze nummer twee legt de lat alvast hoog.

2. THE AVENGERS

Marvels ultieme team-up werpt een even grote schaduw over zijn soortgenoten als Nolans Batman-trilogie. Warner en Fox zijn alvast krampachtig bezig om met respectievelijk Justice League en X-Men: Days Of Future Past Joss Whedons triomf te proberen evenaren. Het samenbrengen van helden is echter niet genoeg, en het succes van The Avengers is deels te danken aan de jarenlange opbouw ernaartoe. Tenslotte kenden we Iron Man (Robert Downey Jr.), de Hulk (Mark Ruffalo, ter vervanging van Edward Norton), Thor (Chris Hemsworth) en Captain America (Chris Evans) reeds uit hun eigen prenten, waar ook Black Widow (Scarlett Johansson), Hawkeye (Jeremy Renner), Nick Fury (Samuel L. Jackson) en villain Loki (Tom Hiddleston) reeds in te zien waren. The Avengers is het product van vernuft en geduld, en uiteraard de hand van mister Whedon.

Marvel

Want naast het verwachte spektakel maakt Whedon van The Avengers meer dan een standaard blockbuster. We gaan zijn personages geen Shakespeariaanse diepgang toemeten, maar elke held beschikt over een kloppend hart en duidelijke motivaties. Het spreekt voor Whedon dat de onderlinge discussies en schermutselingen even opwindend zijn als de explosieve finale. De dialoog is daarbij een groot hulpmiddel, met een Helicarrier vol zinsneden en oneliners waar meeste superheldenfilms maar van kunnen dromen.

Daar zitten de acteurs uiteraard ook voor iets tussen. De heldencast kwijt zich uitstekend van zijn taak (al vielen Chris Hemsworth en Jeremy Renner lichtjes uit de schijnwerpers), maar Tom Hiddlestons Loki ontpopte zich tot de meest memorabele comic villain sinds Heath Ledgers Joker. Minstens de helft van de citaten waar we op café nog eindeloos op zullen terugkomen, ontsprongen aan de Noorse god der listen.

Whedon is momenteel de mecenas van Marvel, met als opdracht om hun “Phase Two” in goeie banen te leiden. Als we zien hoe hij Phase One tot zijn oorverdovende conclusie heeft gebracht, mogen we op twee oren slapen. Het genre zit veilig.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , ,

Comments are closed.