De superste der helden (4): The Incredibles

The Incredibles

Pixar

Niet alle superheldenfilms in onze top tien zullen typische voorbeelden van het genre zijn. Af en toe is er ook ruimte voor een prent die met de conventies en verwachtingen speelt. Onze nummer negen is er alvast een van.

9. THE INCREDIBLES

De familie Parr zijn superhelden. Vader Bob of Mr. Incredible heeft de fysieke kracht van Superman, moeder Helen a.k.a. Elastigirl de rekbaarheid van Mr. Fantastic. Hun zoon Dash is een jongere versie van The Flash, dochter Violet van The Invisible Woman en JackJack kan, euh, een beetje van alles. Op deze manier vertegenwoordigt het gezin zowel de DC als Marvel Comics van het comic book spectrum.  Met vriend aan huis Frozone en slechterik Syndrome zijn ook Iceman en Batman min of meer aanwezig, de laatste zij het tegen type als schurk.

The Incredibles

Pixar

Na een spectaculaire en grappige openingsscène volgt een snelle montage waarin de val van het superheldendom wordt geschetst. Een reeks ongelukken en schadeclaims leidt tot de openbare verbanning van de bovenmate begaafden, gelijkaardig met de Keene act uit Alan Moore’s Watchmen. De Parrs worden in een soort Witness Protection Program geplaatst, en moeten zich koest houden. Ex-Mr. Incredible krijgt een vervelende job als verzekeringsambtenaar, slechts ’s nachts nog stiekem actief. Snakkend naar avontuur en de glorie van weleer aanvaardt hij een miljoenenopdracht van de mysterieuze Mirage, en de uitdaging begint.

Regisseur/scenarist Brad Birds tweede animatiefilm na The Iron Giant barst van de flitsende actiescènes en Pixars typerende droge humor. Het kindje op de driewieler met de knallende kauwgumbel blijft na vijf keer nog aandoenlijk en hilarisch. Visuele vondsten zijn er troef, zie maar Elasticgirls akkefietje met automatische deuren of het design van Syndrome’s tentakelrobot.

The Incredibles

Pixar

The Incredibles werkt tegelijk als een hommage en commentaar op het hele superheldengenre. Thema’s van verantwoordelijkheid, zelfvertrouwen en de goede en slechte aanwending van superkrachten komen alle aan bod, maar met een knipoogje. Bird presenteert het dagdagelijkse leven van een allesbehalve gewoon gezinnetje, en zorgt zelf voor een hoogtepuntje met zijn flamboyante vertolking van Edna, de kostuumontwerpster. Hij speelt tevens met de onverslaanbaarheid van zijn hoofdpersonages, de eendimensionaliteit van de villain en het individu versus het team. Plus, familiewaarde! Kortom, The Incredibles is een vertrouwde en tegelijk verfrissende kijk op het superheldengenre, en een van Pixars meest entertainende films.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: ,

Comments are closed.