De superste der helden (5): X2

X2

Fox

Met alle superheldenfilms momenteel in productie, kan deze lijst er binnen vijf jaar helemaal anders uitzien. Voorlopig gaan we echter nog even door met Supercalifragilistics topkeuzes en komen aan bij nummer acht.

8. X2

Bryan Singer mag met X-Men dan de mutantenfranchise hebben gelanceerd, hij bereikte pas haar hoogtepunt met de sequel X2 ofwel X-Men United. De film pikt de draad op van het eerste deel en opent met een spectaculaire aanslag op de Amerikaanse president door de teleporterende Nightcrawler. De X-Men onder leiding van Charles Xavier spitten de zaak uit, ten einde de fragiele relatie tussen mens en mutant niet verder te verbrokkelen.

X2

Fox

Ondertussen zoekt Wolverine nog steeds naar zijn origine (later magertjes uitgewerkt in X-Men Origins: Wolverine). Hij komt zo op het spoor van William Stryker en Alkali Lake. Persoon en plaats worden sleutelbegrippen in de plot van de film, waar ook een op wraak zinnende Magneto zijn zeg in doet. Uiteindelijk zullen de X-Men en de Brotherhood of Mutants de handen (of klauwen) in elkaar moeten slaan om het geheim van Alkali Lake te ontsluieren.

X2 goochelt uitstekend met zijn vele personages. Naast Xavier, Wolverine en Magneto krijgen ook Cyclops, Storm, Jean Grey en Mystique hun kans om te schitteren. Ook de jongere generatie van Rogue, Iceman en Pyro wordt op de proef gesteld. De grootste verdienste van het scenario is het balanceren van alle verhaallijnen en karakters. Ambitieus als de film is, gaat hij nergens zijn grenzen te buiten en ook op gebied van actie valt er genoeg te genieten.

Met X-Men United bracht Singer misschien wel de meest complete superheldenfilm van dat moment, met een uitgekiende mythologie en intern logische wereldbouw. De franchise zou deze climax opvolgen met enkele minder goed onthaalde prenten, maar met het uitstekende X-Men: First Class en het aangekondigde X-Men: Days Of Future Past ziet de toekomst er weer veelbelovend uit.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.