De superste der helden (6): X-Men: First Class

X-Men: First Class

Fox

Omdat wij nu eenmaal geen staf van tweeëntwintig miljoen mensen hebben, overlappen er al eens scores in onze superhelden top tien. Vandaar dat we nummer zeven X2 opvolgen met nummer zeven X-Men: First Class. Met nog een nummer zeven te gaan. Welkom bij tellen voor stotteraars.

7. X-MEN: FIRST CLASS

Half prequel, half reboot, met X-Men: First Class keert de mutantenfranchise terug naar de jaren zestig. Centraal staat de ontluikende vriendschap en naderende breuk tussen de playboy professor Charles Xavier (James McAvoy) en de Joodse wraakengel Erik Lensherr (Michael Fassbender). De openingsscène recreëert zijn tegenhanger uit Bryan Singers X-Men, en introduceert de schurk van dienst, kampbeul Klaus Schmidt (Kevin Bacon).

X-Men: First Class

Fox

Het contrast tussen de jonge Charles en Erik kon niet groter zijn. De ene lijdt een bevoorrecht bestaan in een groot landhuis met tal van academische successen en vermoedelijk one-night stands. De andere lijdt onder de kwellingen van Schmidt uit zijn jeugd. Erik is op een globetrotting missie om zijn overleden moeder te wreken. Schmidt a.k.a. Sebastian Shaw zorgt indirect voor de ontmoeting tussen de twee, wanneer Charles door Moira MacTaggert (Rose Byrne) van de CIA wordt ingeschakeld om de energieabsorberende bandiet te stoppen.

Vandaar wordt het eerste team X-Men samengesteld, waaronder Charles’ adoptiefzusje Raven (Jennifer Lawrence) en technologisch genie Hank (Nicholas Hoult). U kent ze wellicht beter als de blauwe Mystique en Beast. Nieuwe mutanten in de reeks zijn Angel (Zoë – dochter van Lenny – Kravitz), Banshee (Caleb Landry Jones), Darwin (Edi Gathegi) en Havoc (Lucas Till). Aan de overzijde kan Shaw rekenen op veredelde visual effects als Emma Frost (January Jones), Azazel (Jason Flemyng) en Riptide (Álex González).

Ondanks het indrukwekkende rooster, neemt het spektakel nooit de bovenhand. Shaws masterplan lijkt op dat van een James Bond-villain, met alle subtiliteit van dienst. Ondertussen woedt de Koude Oorlog, en dreigt de Cuba-crisis. Bij vlagen lijkt X-Men: First Class een beetje op Mad Men met superhelden. Het anker van de film is echter de relatie tussen Charles en Erik, en de uiteindelijke rivaliteit tussen hun alter ego’s Professor X en Magneto. Erik is een fascinerend personage, gefolterde en folteraar, of zoals hij zelf zegt: “I’m Frankensteins monster, and I’m looking for my maker.” Charles is de eeuwige idealist met geloof in de mensheid, maar van zijn koele zelfverzekerdheid blijft op het einde maar een fragmentje over. Fassbender en McAvoy nemen het materiaal heel serieus, en weten de volle twee uur te overtuigen. Wie dacht dat Patrick Stewart en Ian McKellen onvervangbaar waren, herziet dus best zijn mening.

X-Men: First Class

Fox

Regisseur/co-scenarist Matthew Vaughn (Layer Cake, Stardust, Kick-Ass) legt de dramatische lat van de serie een stuk hoger, en de verwachtingen voor sequel X-Men: Days Of Future Past zijn hooggespannen. Een minpuntje aan de prent is de rotvaart waarin hij is geproduceerd, waardoor hij vaak wat ongepolijst kan overkomen. Aan de andere kant is een kwalitatieve blockbuster van dit formaat afleveren op minder dan een jaar tijd een ongelooflijke prestatie. Als Vaughn wat ruimte krijgt om te ademen voor het vervolg, staan ons met dit team en deze sterke cast nog mooie(re) dingen te wachten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , ,

Comments are closed.