De superste der helden (7): Spider-Man 2

Spider-Man 2

Columbia

Onze superheldentop tien begint stilaan op Groundhog Day te gelijken. We zijn namelijk aan onze derde nummer zeven toe. Alweer Marvel, alweer sequel, alweer Spider-Man. En dan zeggen dat Hollywood geen originele ideeën meer heeft.

7. SPIDER-MAN 2

In alle eerlijkheid is Spider-Man 2 de beste in Sam Raimi’s reeks, en eigenlijk in de hele franchise. De film introduceert Peter Parker (Tobey Maguire) aan een van zijn meest memorabele tegenstanders: Doctor Octopus of Doc Ock (Alfred Molina). Ik had er vroeger een heel leuk actiefiguurtje van uit de corn flakes.

Spider-Man 2

Columbia

Dr. Otto Octavius  – met zo’n naam ben je geboren om schurk te worden – experimenteert met “nuclear fusion”. Geen idee wat het is, maar het heeft wellicht iets te doen met ijsjes. Ondertussen worstelt Peter met zijn eigen heldenbestaan en zijn onbeantwoorde liefde voor eeuwige damsel in distress Mary Jane (Kirsten Dunst). De film plant ook de zaden voor Harry Osborns (James Franco) transformatie in de New Goblin uit Spider-Man 3.

Het design van Doctor Octopus is verantwoordelijk voor 75% van het spektakel. Raimi schiet hier de beste actiescènes uit zijn carrière. Let ook op een passage in een operatieruimte waar de horror-roots van de regisseur naar boven komen. Spider-Man zelf is op zijn meest menselijk. Hij is niet langer het sulletje uit het eerste deel, niet de arrogante emo uit het derde. Uiteraard weet iedereen dat hij de spandex nooit aan de haak zal hangen, maar toch kan Maguire zijn innerlijke tweestrijd verkopen. Spider-Man 2 zette een nieuwe standaard, waar het overvolle Spider-Man 3 met zijn teveel aan te weinig uitgewerkte ideeën niet aan kon tippen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Comments are closed.