De superste der helden (8): Watchmen

Watchmen

Warner Bros.

We zijn er even uit geweest, maar vandaag klimmen we verder naar Supercalifragilistics superheldentop, met het dystopische epos Watchmen op een gedeelde vijfde plaats.

5. WATCHMEN

Vaak beschouwd als de moeder aller graphic novels, Watchmen bleek jarenlang onverfilmbaar. Gedurende zijn twintigjarig verblijf in development hell, waagden grote namen als Terry Gilliam, Darren Aronofsky en Paul Greengrass hun hand aan Alan Moore’s revisionistisch meesterwerk. Uiteindelijk belandde Zack Snyder (300) definitief in de regisseursstoel en vocht bikkelhard tegen de studiobonzen om zijn visie te verwezenlijken. Het resultaat is een superheldenfilm van ongeziene diepgang en schaal, met een visuele flair te nemen of te laten.

Watchmen

Warner Bros.

In Moore’s alternatief Amerika van de jaren zestig zetelt president Nixon in zijn tweede termijn en woedt de Koude Oorlog feller dan ooit. Superhelden zijn een legende uit het verleden, sinds er met de beruchte Keene act kwam er een einde aan gekostumeerd burgerverzet. Minutemen en Watchmen zijn slechts nog relikwieën van vergane glorie. Alleen de asociale Rorschach (Jackie Earle Haley) vecht nog bitter terug tegen het vuil van de straat.

Wanneer Edward Blake a.k.a. The Comedian (Jeffrey Dean Morgan) het leven laat, gaat Rorschach op onderzoek uit. Hij vermoedt dat iemand ex-superhelden in het vizier houdt. Zijn speurtocht brengt hem in contact met voormalige collega’s Daniel Dreiberg/Night Owl II (Patrick Wilson), Adrien “Ozymandias” Veidt (Matthew Goode), Jon Osterman oftewel Doctor Manhattan (Billy Crudup) en Laurie Juspeczyks Silk Spectre II (Malin Akerman). De dood van The Comedian zet een kettingreactie in gang en ontrafelt langzaamaan een duivelse samenzwering. Ondertussen tikt de zogeheten Doomsday Clock akelig verder, en balanceert de wereld op de rand van een nucleaire oorlog. Aan de herenigde Watchmen om het tij te keren, en ondertussen af te rekenen met hun persoonlijke demonen.

Watchmen

Warner Bros.

Snyder vertaalt de gelaagdheid van Moore’s complexe plot zo goed als hij kan, al is er in de finale ietwat getrimd. Desondanks kreeg de film een bak kritiek over zich heen, omdat hij zogezegd onbegrijpelijk zou zijn. Toegegeven, de kijker houdt er best het hoofd bij, maar van een onontwarbaar kluwen is er helemaal geen sprake. De personages springen tot leven uit de panelen, waarvan de meeste haarscherp en getrouw zijn overgenomen uit de comic. Aan Snyders typerende slow motion en brutale actie ook geen gebrek, al neemt het spektakel nooit de overhand. De begeesterde speeches, emotionele ontmijningen en interne dynamiek van de Watchmen blijken het meest memorabel. Een aanrader is de ultieme cut waarin niet alleen een aantal verwijderde scènes voor een hechter verhaalnetwerk zorgen, maar ook het geanimeerde Tales Of The Black Freighter in te zien is. Gerard Butler vertolkt er The Mariner, een schipbreukeling na een aanvaring met de piratenbende van de Black Freighter.

Watchmen zou onverfilmbaar zijn, en toch is er een uitstekende zilver schermversie beschikbaar. Snyders toewijding valt alleen te applaudisseren, maar wie braakneigingen krijgt van zijn visuele stempel, laat de adaptatie best links liggen. Barstend van ambitie, geloofwaardige vertolkingen en inkaderbare beelden, Watchmen is een unicum in het superheldengenre. Een lachende emoticon zal nooit meer hetzelfde zijn.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , ,

Comments are closed.