De vijf meest X-ellente X-Men-momenten

Fox

Fox

Davy

Davy

Dappere pogingen zijn ondernomen – is het niet mijnheer Brett Ratner? – maar de X-men-franchise is al 16 jaar lang niet klein te krijgen. Alsof de reeks over een adamantium gestel beschikt en sneller regenereert dan Wolverine na een bezoekje bij een blinde barbier met Parkinson en een kratje blauwe Chimay achter de kiezen.

Met X-Men: Apocalypse komt woensdag al de achtste, de negende als je ook Deadpool meetelt, uit het X-universum in de zalen. En de derde sequel van de prequelreeks is meteen de grootste uit het hele rijtje, en gooit de X-Men in hun strafste strijd ooit, tegen de eeuwenoude mutant Apocalypse. Om al een beetje in de stemming te komen, blikken we terug op zestien jaar mutantengeweld en filterden we er de vijf meest X-ellente X-Men-momenten uit. 

Eervolle vermelding: Wolverine in X-Men: First Class

Nadat X-Men: The Last Stand en X-Men Origins: Wolverine – de galg voor hij die de titel bedacht! – de muterende mot in de franchise stak, was het aan Matthew Vaugh om de franchise nieuw leven in te blazen. Hij koos een nieuwe hippe cast, transporteerde de actie naar de jaren ’60 en kon daardoor doen alsof die sof van Brett Ratner nooit was gebeurd. Maar met één hilarisch scène koppelt hij zijn prequel netjes aan de drie eerste films. En door de populairste X-Men op te voeren, leverede hij ook een fijne geut fanservice.

5. Klauwen van adamantium (X-Men – 2000)

Kom, laten we er niet flauw over doen. Er was eigenlijk maar één X-Men die we echt op het witte doek wilden zien schitteren. En nee, die droeg geen groovy zonnebril, was geen weermanipulator en al helemaal geen paraplegieker met kale knikker. Het was een bruut met een skelet van adamantium die razendsnel geneest en bovendien nog eens bovennatuurlijke zintuigen heeft ook. Regisseur Bryan Singer wist dat Wolverine het sleutelelement moest worden in zijn eerste X-Men en zette hem terecht centraal in de film. Logan (Hugh Jackman) voor de eerste keer zijn klauwen van adamantium zien snikt-en was een moment waar vele fans, mezelf incluis, op hadden gewacht.

4. Trainingsmontage (X-Men:First Class – 2011)

Op de lock and load-montage na, is er niet leukers dan een goeie trainingssequentie. En dat die in X-Men: First Class opdook, hoeft niet te verrassen. De jonge mutanten krijgen in sneltempo een cursus asskicken voor gevorderden. Op de heerlijke muziek van Henry Jackman serveert regisseur Matthew Vaughn de hele sequentie met heel veel humor. En eindigt bovendien met een mooi karaktermomentje tussen Xavier (James McAvoy) en Lensherr (Michael Fassbender).

3. Berserker rage (X2 – 2003)

Als er iets is wat de twee solo-avonturen van Wolverine misten – en voor alle duidelijkheid, ze misten allebei heel wat! – dan was het wel de befaamde berserker rage van onze favoriete X-Man. In de X-Men-films kwam die dierlijke woede-uitbarsting wel al eens piepen. Helemaal in het begin van de aanval op Xavier’s School for Gifted Youngsters laat Wolverine zich even helemaal gaan. De scène, en vooral de blik achteraf, maakte meteen nog eens heel erg duidelijk waar Hugh Jackman de perfecte Wolverine is.

2. Quicksilver in actie (X-Men: Days of Future Past – 2014)

Een nieuwe X-Men-film dat betekent sowieso een stelletje nieuwe mutanten. Voor zijn terugkeer naar het mutantenuniversum koos Bryan Singer de supersnelle Quicksilver uit de wel erg uitgebreide catalogus van Marvel. Peter Maximoff (Evan Peters) doet eigenlijk maar een handvol minuten mee in Days of Future Past, maar hij krijgt wel de mooiste scène van de hele film. Eentje die tegelijk spectaculair én hilarisch is.

1. Dies Irae (X2 – 2003)

In tijden waarin nagenoeg elke week wel één of andere superheld het scherm siert, lijkt het nog moeilijk te geloven, maar de allereerste X-Men was een behoorlijke gewaagde zet van Fox. Vandaar ook dat de studio het budget netjes binnen de perken wilde houden. Onder andere Beast en The Danger Room werden uit het script geschrapt wegens te duur.  En dat de film het met al bij beperkte middelen – 75 miljoen dollar als u het echt moet weten – dat zie je ook wel. Hij is relatief traag en vrij arm aan actie. Met X2 wilde Bryan Singer duidelijk bewijzen dat hij een versnelling hoger kon schakelen. En dat deed hij van in het begin. De openingsaanval van Night Crawler (Alan Cumming) zette meteen de toon voor de film.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.