DIY: Zombie jagen

FOXlife

FOXlife

Het is ondertussen al geen echt recent fenomeen meer, films gebaseerd op videospellen. En de alsmaar groeiende populariteit van games zorgde evengoed voor de omgekeerde beweging. Er kan geen blockbuster meer verschijnen of je kan er zelf mee aan de slag op een Playstation of Xbox console.

Het is echter een publiek geheim dat je al een grote fan moet zijn van het originele werk om je te wagen aan de afgeleide producten. De gemiddelde kwaliteit ervan, je zou voor minder beginnen huilen.

Electronic Arts

Enkele voorbeelden: de wereld van Harry Potter lijkt een gedroomd universum om zelf aan deel te nemen, niet? Pech gehad. Draken van spellen zijn dat doorgaans. En omgekeerd kunnen we een heel rijtje afgaan. Van hersenloze FPS (first person shooters of ‘knal ze allemaal overhoop’ spellen, voor de niet-gamers onder ons) als Doom tot games die meer opties tot verfilming boden zoals Prince of Persia, er zitten bedroevend weinig hoogvliegers tussen.

En toch lijkt er licht te zijn aan het einde van de tunnel. Of alleszins al in één bepaalde richting. Aan de hand van een aantal games die zich op het Star Wars universum baseren zagen we dat er toch mogelijkheden zijn. Zo was er in 2003 Star Wars: Knights of the Old Republic, dat heel wat succes kende bij zowel het publiek als game-recensenten. Ook The Godfather II dat gebaseerd is op de gelijkamige film, kende redelijk wat bijval. Wat opvalt is dat men in beide vermelde gevallen afwijkt van de verhaallijn zoals die in de film naar voren komt en zich vooral baseert op het gecreëerde universum.

Telltale Games

Een dergelijke doorbraak lijkt er opnieuw te zijn gekomen met de komst van het spel The Walking Dead, dat verscheen in april 2012. Het spel vormt een prequel op het verhaal dat terug te vinden is in de stripboeken, waarop ook de serie gebaseerd is. Wordt de serie gelauwerd dan is dit bij het spel nog veel meer het geval. Een score van 95 bij Metacritic is iets wat je niet al te vaak te zien krijgt. En nu zien we het ook in veel eindejaarslijstjes van gespecialiseerde gamewebsites terugkeren. Zo werd het zowel door de redactie als door de lezers van het Officiële Playstation Magazine nog maar net verkozen tot grootste verrassing van 2012.

Als fan van audiovisuele media zijnde kunnen we deze evolutie enkel toejuichen. Er worden al jaren knappe verhalen verteld in games. Het wordt dus eens tijd dat er na de betere literatuuradaptaties ook werk wordt gemaakt van gameadaptaties. En liefst in beide richtingen. Want met deze evolutie in het achterhoofd hopen we natuurlijk dat er binnenkort  een bewijs te zien valt dat het ook in de andere richting kan. Als men er in slaagt om de verfilming van Assassin’s Creed even succesvol te maken als het spel, dan zou écht ik durven spreken van een doorbraak in het landschap der adaptaties! Michael Fassbender, onze hoop rust op u.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.