En de Oscar gaat naar…

AMPAS

AMPAS

Vannacht komen we het dan eindelijk te weten: Krijgen we met The Broken Circle Breakdown voor het eerst een Belgische Oscarwinnaar in de categorie Beste Buitenlandse Film? Maar daar stopt het niet, want ook 23 andere gouden beeldjes wachten ongeduldig op een ongetwijfeld trotse eigenaar. Wie die beeldjes in de wacht zal slepen, is in de ene categorie al wat duidelijker dan in de andere. Zie hier onze laatste voorspellingen voor de grootste categorieën.

De zekerheden

De eerste die al plaats mag maken op zijn schouw is Jared Leto. De frontman van 30 Seconds to Mars overtuigde dit jaar alles en iedereen als travestiet in Dallas Buyers Club en sleepte al een karrenvracht aan prijzen in de wacht. Vannacht mag hij dan ook zonder ongelukken de Oscar voor Beste Mannelijke Bijrol mee naar huis nemen.

Blue Jasmine

Warner Bros.

Cate Blanchett is al heel lang de favoriete in de categorie Beste Actrice voor haar hoofdrol in Blue Jasmine. Ze stond het hele najaar bovenaan het lijstje van heel wat Oscarvoorspellers en won zowat elke prijs die er te winnen viel, waaronder de Golden Globe en de BAFTA. Sommige insiders beweren dat het schandaal rond Woody Allen haar kansen zou kunnen schaden, maar daar geloof ik niets van. Schrijf maar op: Cate Blanchett wint Beste Actrice. En verdiend.

Nog een zekerheid is in mijn ogen Alfonso Cuaron. De Mexicaanse regisseur maakte met Gravity een technisch meesterwerk en zal daarvoor op heel wat erkenning mogen rekenen. Hij wist bovendien zowel de Golden Globe als de BAFTA voor beste regisseur binnen te halen. Een split voorspellen tussen Beste Film en Beste Regisseur is doorgaans gewaagd, maar ik zie het dit jaar opnieuw gebeuren (zie verder).

Universal Studios

Iets minder een zekerheid maar toch ook grote favoriet voor Beste Acteur is Matthew McConaughey voor zijn rol in Dallas Buyers Club. Net als zijn medespeler Jared Leto gaf hij zich helemaal voor zijn rol als homofobe aidspatiënt Ron Woodroof. Hij vermagerde maar liefst twintig kilogram voor de rol en hoewel de beste acteur niet diegene is die zich het meest uithongert voor een rol, weet de Academy zulke toewijding wel te appreciëren. Het zal dus weer niets worden voor de nog steeds Oscar-loze Leonardo DiCaprio, hoewel hij in The Wolf of Wall Street naar mijn mening een van zijn beste vertolkingen ooit neerzette.

De onzekerheden

Sommigen zullen zeggen dat 12 Years a Slave de grote favoriet is om de hoofdprijs mee naar huis te nemen, maar in de categorie Beste Film weet je nooit. De ster van 12 Years a Slave is tanende, na een gedeelde SAG-overwinning met Gravity, dat wellicht de beste regisseur in huis heeft. Bovendien zouden de vele overwinningen in de technische categorieën Gravity wel eens de laatste push kunnen geven om toch ook de Oscar voor Beste Film in de wacht te slepen.

Wat ooit als een nek aan-nek-race werd afgeschilderd tussen 12 Years a Slave, American Hustle en Gravity, lijkt nu dus een gevecht tussen 12 Years a Slave en de rest. Toch zegt mijn buikgevoel nog steeds dat 12 Years a Slave het zal halen van Gravity. En je buikgevoel moet je altijd volgen.

Tot slot, een van de moeilijkste  categorie om te voorspellen: Beste Vrouwelijke Bijrol. Dat het een gevecht wordt tussen Lupita Nyong’o (12 Years a Slave) en Jennifer Lawrence (American Hustle), zoveel is duidelijk. Beiden wisten belangrijke prijzen in de wacht te slepen tijdens dit award seizoen, met als gevolg dat geen van beide zich echt als favoriete voor de Oscars wist te profileren. Toch ga ik voor Lupita Nyong’o, omdat ik denk dat de Academy geen twee jaar op rij een Oscar zal geven aan Jennifer Lawrence. Nyong’o voerde ook meer campagne dan Lawrence, wat erop kan wijzen dat JLaw zelf vindt dat ze de Oscar dit jaar niet verdient. Oververzadiging loert immers om de hoek.

En wat met The Broken Circle Breakdown?

The Broken Circle Breakdown

Menuet Producties

Johan Heldenbergh zei het al toen de nominaties bekend gemaakt werden: The Broken Circle Breakdown heeft al gewonnen door een nominatie in de wacht te slepen. Onverhoopt, want enkele grote kleppers vielen verrassend uit de boot. Winnen leek lange tijd een verre droom, maar geleidelijk aan groeide de hoop. De film sloeg aan in de VS, gesteund door de ijzersterke muziek die volop ingezet werd als propagandamiddel. Toch tip ik nog altijd grote favoriet La Grande Bellezza als uiteindelijke winnaar. Al hoop ik natuurlijk op The Broken Circle Breakdown, al is het maar uit vaderlandsliefde. En je weet maar nooit in deze categorie. Maar zelfs als ze naast de Oscar zouden grijpen, die César nemen ze hen niet meer af.

Alle categorieën op een rijtje, met voorspelde winnaar:

Best Picture: 12 Years a Slave

Best Director: Alfonso Cuaron

Best Actor: Matthew McConaughey

Best Actress: Cate Blanchett

Best Supporting actor: Jared Leto

Best Supporting Actress: Lupita Nyong’o

Best Original Screenplay: Her

Best Adapted Screenplay: 12 Years a Slave

Best Animated Feature: Frozen

Best Production Design: The Great Gatsby

Best Cinematography: Gravity

Best Costume Design: American Hustle

Best Film Editing: Gravity

Best Make-up & Hairstyling: Dallas Buyers Club

Best Sound Mixing: Gravity

Best Sound Editing: Gravity

Best Visual Effects: Gravity

Best Original Score: Gravity

Best Original Song: Frozen (Let It Go)

Best Documentary Feature: The Act of Killing

Best Foreign Language Feature: The Great Beauty

Best Animated Short: Get a Horse!

Best Documentary Short: The Lady in Number 6: Music Saved My Life

Best Live Action Short: The Voorman Problem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.