Foley artist Gary Hecker over geluid in film

Soundworks Collection

Soundworks Collection

In een vorig artikel over animatie en sound design had ik het al eens over Bilbo’s voetstappen en Legolas’ zwiepende pijlen. Het gaat hier over geluiden die we in het dagelijkse leven amper registeren maar die ons als het ware worden ingefluisterd als we in de cinema zitten. Dat we mogen meegenieten van alle schuifeltjes en geritseltjes hebben we te danken aan Foley artists.

Jawel, artiest is wel degelijk de correcte benaming. De mannen en vrouwen van de foley zorgen ervoor dat elk bewegend dingetje in beeld een eigen geluid krijgt. Niet zomaar een geluid, maar een geloofwaardig geluid. Het lijkt misschien niet zo moeilijk, maar foley is een echt ambacht dat men als het ware enkel kan aanleren van een leermeester. Ik had het zonet over mannen en vrouwen. In het geluidswereldje kom je wel vaker mannen tegen, maar heel veel vrouwen blinken uit in het vak van foley. In België staat Marie-Jeanne Wyckmans al jarenlang bekend als een van de beste foley artists. Zij mocht recent nog bruiteren voor La vie d’Adele. Ook Philippe Van Leer is een van de bekendere belgische bruiteurs die steeds in de vooraanstaande Belgische Dame Blanche studio’s werkt.

Het hele zaakje klinkt nogal abstract, totdat je ziet hoe het in zijn werk gaat. Gary Hecker gaf voor Soundworks Collection een mooie presentatie van zijn werkwijze. Zijn palmares is niet gewoon indrukwekkend, maar ronduit ‘ongelofelijk’. Django Unchained, The Hunger Games, Super Mario Bros en Natural Born Killers zijn slechts een grove greep uit het lijstje dat de man kan voorschotelen. In het filmpje zie je mooi hoe en waar hij te werk gaat. Een foley studio kan je een beetje oneerbiedig vergelijken met een vuilnisbelt. Je vindt er zowat elk voorwerp en zowat elk materiaal. Een zandbakje, een vierkante meter gras, steen en elke andere ondergrond. De kunst van de bruitage is om de beelden te vertalen naar geluiden en zoals je ziet bij Gary Hecker hebben die soms weinig met elkaar te maken. Een goeie foley artist weet de kijker te overtuigen dat een geluid afkomstig is van het voorwerp dat ze zien in beeld. En daarvoor gebruikt de bruiteur vooral zijn of haar verbeelding.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Comments are closed.