Food Films: Babette’s Feast

Babette's feast

Homescreen

Toegegeven, het is te warm om  te denken aan banketten en bacchanalen. Films over eten doen ons met deze temperaturen eerder walgen dan watertanden. Maar toch wil ik het over eentje hebben. 

Babette’s Feast is een echte klassieker in het genre. Deze Deense prent is gebaseerd op een kortverhaal van Karen Blixen/Isak Dinesen. Die ken je waarschijnlijk beter van het eveneens verfilmde Out of Africa. Het eetfestijn Babette’s Feast kreeg in 1987 de Oscar voor beste buitenlandse film. 

Babette’s Feast speelt zich af in een onherbergzaam Deens kustdorpje aan het eind van de 19de eeuw. Het is een streng religieuze en gesloten gemeenschap. Op een dag wint de enigmatische Française Babette de lotto. Ze geeft de volledige som uit aan een feestmaaltijd. Niet zomaar een feestmaaltijd: ze laat de meest exquise ingrediënten en exclusieve wijnen uit Frankrijk overkomen. De lokale bevolking reageert uiterst wantrouwig.  Na maanden van voorbereiding komt de grote dag…

Old Martina: [after learning Babette spent 10,000 francs on the dinner] Now you’ll be poor for the rest of your life.
Babette: An artist is never poor.

Een vrouw die met liefde en geduld een subliem feestmaal bereidt.  Je hebt niet altijd een ingenieus scenario nodig om een onvergetelijke film te maken.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Comments are closed.