Het succes van Downton Abbey

NCRV

Het Brits kostuumdrama, Downton Abbey komt in september terug. Vandaar dat wij met veel plezier nog even wat feiten overlopen. Sinds Dowton Abbey in september 2010 is uitgekomen, werd de serie overstelpt met prijzen en nominaties. BAFTA’s, Golden Globes, Emmy Awards, National Television Awards… . Overal ter wereld zijn mensen aan hun tv gekluisterd als de verhalen van de Crawley’s en hun bedienden opnieuw de kanalen veroveren. Personages worden in de harten van mensen gesloten en de Downtonmania blijft groeien. Ondertussen is Downton Abbey opnieuw genomineerd voor 16 Emmy Awards.

Wat is de kracht van Downton Abbey?

Het antwoord van alle acteurs luidt hetzelfde: “Het script.” Het is een zeer mooi verhaal waarin 19 hoofdpersonages gevolgd worden. Ze hebben elk een eigen verhaallijn, maar toch zijn ze verbonden met elkaar. Alle personages komen gelijk aan bod, niemand wordt op de achtergrond geschoven. Hier zit duidelijk een schrijftalent achter en de cast weet dat. Zonder een goed script sta je nergens. Dat script is van de hand van Julian Fellowes, de man die een Oscar won als schrijver van Gosford ParkOok als acteur heeft hij verschillende (kleinere) rollen gespeeld in zowel films als series. Als schrijver schreef hij al verschillende series voor BBC en ITV, zoals de miniserie Titanic.

Is het succes dan volledig te wijten aan het script of heeft de cast  minstens een even groot aandeel? Naar mijn mening zijn de acteurs en actrices een beetje te bescheiden als ze het succes wijten aan het script. De cast is zeer goed en zeer uitgebreid. Je hebt de oudere garde met bakken ervaring aan de ene kant en de eerder nieuwe acteurs/actrices die dankzij Downton Abbey een breder publiek bereiken. We zetten nog even de belangrijkste personages op een rij, zodat je direct mee bent als het derde seizoen wordt uitgezonden.

Downtown Abby

ITV

Laten we beginnen met het leven “upstairs” en het hoofd van de familie, Robert Crawley (Hugh Bonneville).
The Earl of Grantham houdt het leven boven op de rails. Hij is getrouwd met de Amerikaanse Cora, vertolkt door Elizabeth McGovern. Samen hebben ze drie dochters, Mary, Edith en Sybil Crawley. Respectievelijk gespeeld door Michelle Dockery, Laura Carmichael en Jessica Brown Findlay. Begin 1900 kon de oudste dochter niet de erfgename zijn van haar vader. Vandaar dat er in het eerste seizoen al direct problemen zijn met de erfenis. De dichtste erfgenaam van Lord Grantham komt om in de Titanic, waardoor hij opzoek moet naar een nieuwe erfgenaam. Op die manier verschijnt Matthew Crawley (Dan Stevens) op het toneel. Ook zijn moeder, Isobel Crawely (Penelope Wilton) komt erbij. Maggie Smith is de grootste naam in deze serie. Zij speelt Roberts moeder, Violet Crawley. Een vrouw van een andere tijd, die in haar leven nog nooit iets heeft moeten doen. Met slagzinnen zoals “What’s a weekend?” zorgt zij voor heel wat humor in Downton.

“Downstairs” heb je Carson en Mrs Hughes die het reilen en zeilen bepalen. Jim Carter zorgt door zijn prestatie dat we alle andere film-butlers vergeten. Verder heb je nog de kamerbedienden, de huisknechten, de meiden, de chauffeur, de kok en helemaal onderaan de ladder, de keukenmeid. De Ierse chauffeur, Tom Branson, speelt vooral in het tweede seizoen een belangrijke rol. Hij en Lady Sybil ontwikkelen een meer dan vriendschappelijke relatie, waardoor ook het leven boven door elkaar wordt geschud. Zoals in elk verhaal heb je de goeie en slechte karakters. Rob James-Collier en Siobhan Finneran spelen hun rol als het boosaardige duo “Thomas and O’Brien” fantastisch. Ze doen alles om hogerop te geraken en in de gunst van de familie Crawley te komen.

Downtown Abby

ITV

Wat de serie ook zo krachtig maakt, is de subtiele romantiek, zowel upstairs als downstairs. Eén van de mooiste kenmerken van Britse, romantische verhalen is de traagheid waarmee zo’n verhaal wordt opgebouwd.  Het verhaal dat iedereen dan ook het meest aangrijpt is dat van de meid Anna en kamerbediende John Bates. Mr. Bates is de man die anderen voor zichzelf plaatst en nooit direct zijn gedacht zegt. Iets wat bij sommige mensen frustraties opwekt, maar dat is ook net de charme van zijn personage. De gesprekken tussen Anna en mr. Bates zijn overladen met onderliggende boodschappen van genegenheid, maar zelden hoor je ze het woord liefde in de mond nemen. Dat is een duidelijk bewijs van het schrijftalent van Julian Fellowes. Leuk om te weten is dat Fellowes de rol van Bates heeft geschreven met acteur Brendan Coyle in gedachten. Hij is een zeer goeie acteur die via zijn gezichtsuitdrukkingen meer kan vertellen dan andere acteurs met woorden. Joanne Froggatt die Anna speelt, is in dit verhaal de perfecte tegenspeelster voor acteur Brendan Coyle.

Wat kunnen we nog verwachten in het derde seizoen?

Het derde seizoen zal zich afspelen begin jaren 20 en zal over een periode van 18 maanden gaan. De producers hebben ook al laten weten dat er een hoofdpersonage zal sterven in het derde seizoen. Laat het speculeren maar beginnen. Op het einde van de kerstspecial hebben we gezien dat Lady Mary en Matthew eindelijk gaan trouwen, dus mogen we zeker en vast een huwelijk verwachten. Lady Sybil, die is getrouwd met chauffeur Tom Branson, is zwanger en zal terugkeren naar Downton Abbey. Mr Bates zat in de gevangenis nadat hij valselijk werd beschuldig van de moord op zijn ex-vrouw. In het derde seizoen zullen we de strijd van Anna kunnen zien om hem eruit te krijgen.

De moeder van Cora komt over van Amerika voor het huwelijk en zij wordt gespeeld door niemand minder dan Shirley Maclaine. De acteurs lossen bijna niks over het derde seizoen, maar over Shirley Maclaine zijn ze allemaal zeer lovend. Blijkbaar zou het knetteren tussen Maclaine en Maggie Smith op het scherm. Toen Maclaine onlangs werd geëerd voor haar carrière, kwam haar tv-dochter Elizabeth McGovern al een eerste stukje tonen van het vuurwerk tussen beide.

Het derde seizoen is veel belovend en de verwachtingen zullen zeer hoog gespannen staan. In afwachting kan je nog altijd de voorbije seizoenen opnieuw bekijken en even stilstaan bij de prachtige soundtrack van John Lunn. De vraag is alleen, hoe lang moeten we in België wachten voor één het derde seizoen gaat uitzenden?

http://youtu.be/38wsS1zz77g

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , ,

Comments are closed.