Hollywood door het lint (2)

Universal Pictures

Universal Pictures

Er was eens een jochie dat in 1991 naast Arnold Schwarzenegger mocht schitteren in Terminator 2: Judgment Day. Het was zijn eerste rol, maar de knul bleek meteen een klasbak te zijn. Het jaar daarop zou hij, geheel verdiend, voor zijn vertolking van John  Connor  een Saturn, een Young Artist Award en een MTV Movie Award kapen als beste doorbraak. Dat jochie heette Edward Furlong, en beloofde een van de grootste acteurs van zijn generatie te worden.

RCV Film Distribution

Wie Furlong in de machtige parabel American History X aan het werk zag als de jonge neonazi Danny Vinyard, weet wat ik bedoel. Dat Furlong een en al charisma was, was ook de kledingmerken Calvin Klein en The Gap niet ontgaan. Omstreeks 1996 fungeerde Furlong als model voor beide merken, niet slecht voor een opdondertje van 1 meter 67.

Naast een natuurtalent, was Furlong vooral een enigmatisch figuur. Nog geen 15 was hij, toen hij introk bij zijn 29-jarige lerares. Niet voor privé-lessen, laat dat duidelijk wezen. Later toen de breuk kwam, zou ze hem aanklagen voor fysiek geweld. Eind jaren ’90 liep het goed mis met Furlong. Het vervolg op Terminator 2 stond in de steigers. Maar Furlong moest niet meer op een telefoontje rekenen. Nick Stahl zou Furlongs rol van John Connor overnemen voor Terminator 3: Rise of the Machines.

It just wasn’t the time. I was going through my own thing at the point in my life – whatever, it just wasn’t meant to be

Splendid Film

Het verdere verloop van Furlongs carrière valt samen te vatten als overenthousiast naaldengebruik en rollen in dubieuze straight-to-dvd films zoals The Crow: Wicked Prayer, The Somnambulist, en The Zombie King. Enige lichtpuntjes waren een gastrol van vijf afleveringen in CSI: New York en een korte verschijning als Tupper in The Green Hornet. Noem me een verwaande chauvinist, maar het lijkt me behoorlijk triest als je dergelijke wapenfeiten je lichtpuntjes moet noemen. Het ziet er niet naar uit dat het ooit nog goedkomt met dat jochie uit Terminator 2.

I don’t even think about [partying] anymore. It seems lonely now: running and clubbing and doing coke. I have nightmares about doing hard drugs. I’ll wake up and I’m like, ‘Did I relapse?

Op 17 mei 2013 werd het geïntoxiceerd restant van de ooit zo beloftvolle acteur opnieuw gearresteerd. Ditmaal omdat hij een contactverbod van zijn ex-vriendin had geschonden. Dat was er gekomen omwille van Furlongs vermeende losse handjes. De rechter had hem voorheen ook al contact verboden met zijn zoon, nadat het zesjarige jongetje positief testte op cocaïne. De geschiedenis kan raar lopen. Voor 2013 heeft Furlong maar liefst 10 films gepland staan. Niet dat een van die prenten een succes zal worden. Maar hij kan er misschien wel nog net zijn borgsom van 10.000 dollar mee bij elkaar schrapen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Comments are closed.