Hollywood door het lint (6)

Home Alone 2

20th Century Fox

Het is al weer 23 jaar geleden dat Home Alone in de zalen kwam. Het lijkt alsof het gisteren was. Misschien omdat VTM hem effectief gisteren door onze strot ramde? Wat is er eigenlijk geworden van het bleke jongetje dat Kevin McCallister speelde? Want het is een ijzeren wet in de filmwereld dat het zelden goed afloopt met kindsterretjes.

Koren op de molen van Supercalifragilistic. Want laten wij nu toevallig de gezellige ‘Hollywood door het lint’-reeks hebben. Vandaag buigen we ons over Macaulay Culkin. Het jochie met de onbehaaglijke oogjes kennen we naast de Home Alone-films ook uit Uncle Buck, My Girl, The Pagemaster, The Good Son en natuurlijk Black or White, Wacko Jacko’s videoclip uit 1991.

Richie Rich

Warner Home Video

Na Richie Rich was de magie over. De puberteit is zelden lief voor Hollywoodsterretjes. Culkin verliet het toneel in 1994.

Maar niet zonder dat jaar drie (!) Razzie-nominaties en dito Stinkers voor Slechte acteur op zijn naam te schrijven. Al ving hij toen toch lekker acht miljoen dollar per film.

Toen zijn ouders in 1995 uit elkaar gingen, begon de narigheid. Want vader en moeder Culkin hadden elk wel een oogje op Macaulays spaarvarken. Had moederlief hem niet met veel vertoon op de wereld gezet? Had vader Kit, zelf een gewezen kindersterretje, het joch niet het hele land rondgereden voor audities? Die miljoenen, die zouden zij toch wel beheren zeker?

Het legale getouwtrek deed hun goudhaantje geen goed. De jongen weigerde te acteren zolang zijn ouders hun dispuut niet bijlegden. Gelukkig hadden de Culkins nog zes andere kinderen om uit te buiten. Met hun jongste zoon, Rory Culkin, (Signs, Mean Creek, Scream 4), lukte dat het best. Hun enige dochter, Dakota, stierf in 2008 na een tragisch verkeersongeluk. Halfzus Jennifer Adamson bezweek aan een overdosis.

Rachel Miner

Op 21 juni 1998 bezegelde de Home Alone-ster de liefde die hem thuis ontbrak. Hij beloofde eeuwige trouw aan actrice Rachel Miner (Californication, Sons of Anarchy en Supernatural). Culkin moest toen nog 18 worden.

Californication

Showtime Entertainment

Eeuwige trouw, dat was ruim interpreteerbaar. In 2000 liep zijn huwelijk met Miner spaak. Zij wou kinderen. Hij wou zijn carrière nieuw leven inblazen.

Maar met die carrière is het nooit meer goed gekomen. In 2000 kwam Culkin even bovendrijven in Madame Melville. Zijn comeback in het theater was symbolisch. Want het was op de planken dat Culkin op vierjarige leeftijd zijn debuut maakte. Maar met symboliek alleen rijf je geen rollen binnen.

I had all the fame anyone could want, and I ran away from it.

Culkin beweerde dat hij niet wakker lag van de uitblijvende rollen. Hollywood kon zijn rug op. Maar dat beweren uitdovende sterren wel vaker. Of misschien liet hij er echt wel zijn slaap niet voor. Want op 17 september 2004 sloeg de arm der wet hem in Oklahoma City in de boeien.

Aanleiding daartoe waren de 17 gram marihuana, Alprazolam en Clonazepam –waarom klinken die roesmiddelen toch altijd als codewoorden om de grot van Ali Baba open te krijgen? – in zijn zakken. Daarvan slaap je als een roosje.

Mila Kunis

Universal Pictures Benelux

Maar er waren ook lichtpunten in zijn leven. Acht jaar lang wakker worden naast Mila Kunis bijvoorbeeld. Dat feest duurde tot 2010.

De Oekraïense schone had genoeg van zijn ongezonde gewoontes. Toen ging het van kwaad naar erger met Culkin. Hij nam de wandelende apotheek Pete Doherty binnen als huisgenoot. Dan weet je het wel.

Zijn laatste wapenfeit, het integraal met een iPhone gefilmde (een experimentele film, heet dat in het vakjargon) The Wrong Ferarri (intentioneel fout gespeld, opdat niemand er aan zou twijfelen dat het om experimenteel spul gaat), dateert van 2011. We hebben hem nog niet gezien. Volgens een jeugdvriend van Culkin is dat maar best ook.

The movie was never going to make it into the mainstream – and it is a good job it didn’t. It is all about drugs and seriously weird. I think that says it all about Macaulay.

Adam Green

De neerwaartse spiraal zette zich onverdroten voort. In augustus 2012 beweerden getuigen dat ze Culkin heroïne zagen schooien op straat. Hij zou 4.000 dollar per maand aan drugs spenderen. Maar getuigen hebben wel vaker praatjes. Feit is dat de acteur er allesbehalve gezond uit zag.

Macaulay is a mess. He looks terrible, barely eats and only rarely leaves his home.

Pizza Underground

Culkin is inmiddels 33. Time flies while you are having fun. Gaat het vandaag goed met Culkin? Dat varieert. Sinds kort heeft hij een nieuwe vriendin. En er hangt ook weer wat vlees aan zijn ribben. Zou het door zijn muziekproject, Pizza Underground, komen?

Want als je omgaat met snuiters als Pete Doherty en Adam Green, sta je vroeg of laat zelf raar te doen op een podium. Dat doet Culkin met een Velvet Underground-parodie die volledig in het teken van pizza staat. Zo zie je hem in onderstaand filmpje een pizzapunt verorberen ter promotie van zijn vaudevilleact.

Om te weten dat Culkin anno 2013 zo zot als een achterdeur is, daarvoor moet je geen psychologie gestudeerd hebben. Maar hij eet tenminste eindelijk weer iets anders dan Percocet en Vicodin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.