Horror shorts (12): The Big Shave

The Big Shave

The Big Shave

Het Filmfestival Gent loopt jammer genoeg op zijn einde. Maar filmfans kunnen tot in januari nog in het Caermersklooster in Gent terecht voor de expo over Martin Scorsese. Inderdaad, dit is reeds allemaal uitvoerig besproken in de vele tijdschriften die Vlaanderen rijk is. U heeft zeker ook vaag iets gelezen over één van Scorsese’s eerste kortfilms, The Big Shave. Wij bij Supercalifragilistic laten het niet bij vaag en plozen de historie van deze kortfilm voor u uit.

The Big Shave toont een jongeman die helemaal geen scheerbeurt nodig heeft maar toch eerst zijn haartjes en vervolgens zijn huid met een scheermesje onder handen neemt. Een absurde zelfpijniging die enkel Scorsese kan bedenken en enkel Scorsese zo in beeld kan brengen. Heerlijk is ook het contrast tussen het grafische geweld en de jazzy soundtrack, I Can’t Get Started van Bunny Berigan. Het lied geeft de short de feeling van een donkere komedie.

Wat wil Scorsese met dergelijk absurd en expliciet geweld zeggen? Wel, de kortfilm was indertijd gemaakt voor de anti-Vietnam betoging “The Angry Arts Against the War”. De alternatieve titel van de film is dan ook Viet ’67. De zelfdestructieve neigingen van de jongeman staan zo metafoor voor Amerika’s inmenging in de oorlog.

Vraagt u zich af wie de knapperd is die zichzelf het hoekje om scheert? Zijn naam is Peter Bernuth en volgens IMDB zette die na deze kortfilm nooit meer een voet op een filmset. Dus als ik het goed begrijp is Bernuths enigste actie ooit op het grote scherm zichzelf doodscheren. Een geniale carrière als je het mij vraagt.

Leuk weetje: de filmrol werd door de Palais des Beaux Arts (BOZAR) aan Scorsese gedoneerd. The Big Shave won er Le Prix de L’Age d’Or mee op het experimentele filmfestival dat door het Koninklijk Belgisch Filmarchief en curator Jacques Ledoux in 1968 in Knokke werd georganiseerd.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , ,

Comments are closed.