Iedereens lieveling Matthias Schoenaerts

Lumière

Lumière

Of je nu wil of niet, je kan er niet omheen. Matthias Schoenaerts vliegt je langs alle kanten om de oren. Niet alleen in ons klein Belgenlandje, maar ook in Amerika, wordt zijn naam gretig gebruikt. En je hoeft echt geen fan van hem te zijn om hem leuk te vinden. Menig vrouwenhart, en sommige mannenharten, slaan een slag over als ze hem op het scherm zien en dat is al één van de redenen waarom iedereen hem graag ziet. Naar aanleiding van zijn nieuwste prent Blood Ties is een kleine uiteenzetting hier misschien dan ook op de juiste plaats.

1. Uit de schaduw van zijn vader
Waar tot voor enkele jaren de filmcarrière van Matthias zich nog afspeelde in de schaduw van zijn illustere vader Julien, is hij tegenwoordig goed op weg om de allereerste wereldwijde Belgische filmster te worden (Jean-Claude Van Damme even buiten beschouwing gelaten).
Zijn carrière begon meteen met een bijrolletje in een Oscargenomineerde film, het historische drama Daens van Stijn Coninx. Zijn eerste grote filmrol was in Meisje van Dorothée Van Den Berghe.

Lumière

2. Hartenveroveraar
Schoenaerts verkent vooral het artistieke traject. Hij kiest voor persoonlijke en kleine filmprojecten (Any Way the Wind Blows, Ellektra, Dennis van Rita, Linkeroever) en speelt ook mee in een pak (gelauwerde) kortfilms (Het einde van de rit, The One Thing To Do).
2008 is het jaar van de ‘commerciële’ door-braak. Terwijl hij in het filmmilieu al meerdere malen werd aangestipt als een klasbak, breekt hij met Loft en de één-reeks De Smaak van De Keyser ook door bij het grote publiek.

3. Internationale erkenning
De grotere media-aandacht beïnvloedt hem allerminst in de keuze van zijn volgende projecten My Queen Karo, Pulsar en Injury Time.
Dan gebeurt het. Rundskop, krijgt al van bij aanvang verhoogde aandacht in de media. Schoenaerts heeft een slordige 25 kilo aan spiermassa gekweekt voor de rol van vetmester Vanmarsenille. De eerste film van regisseur Michael R. Roskam is een schot in de roos. De film én Schoenaerts winnen verschillende prijzen op internationale festivals. Rundskop schopt het zelfs tot op de Oscars. De start van de internationale carrière van Matthias Schoenaerts.

Rundskop

KFD

4. Het inlevingsvermogen van Matthias
Voor de rol in Rundskop heeft de acteur echter een iets forsere lichaamsbouw nodig. Maar liefst 27 kilo kwam de acteur bij. “Ik overwoog steroïden, maar heb uiteindelijk tientallen pillen per dag geslikt. Ik heb dat 2 jaar lang opgebouwd. De powertraining was zwaar, maar het ergste was het dieet van 6.000 calorieën per dag. Dagelijks at ik 6 bananen, 6 blikjes tonijn, een halve kip, een doos havermout en noem maar op. Op een bepaald moment heb ik een blender gekocht: alles mixen met water of sojamelk en opdrinken”.
Steroïden heeft de acteur echter niet genomen. “Al heb ik er wel aan gedacht. Maar toen ik me uitvoerig liet informeren, bleek dat toch wel veel schadelijker en gevaarlijker dan ik dacht. Dus heb ik dat maar niet gedaan. Ik heb wel extra vitaminen geslikt: een resem aminozuren, creatine, visolie, eiwitshakes, dingen om de lever te zuiveren… Tientallen pillen per dag.”

It’s been exciting, but at some point it drives me nuts. I haven’t been in Antwerp a lot this year. Next year I want to do two projects and not more. Four or five a year starts feeling like a grab-the-money-and-run show.

5. Tot hiertoe nog geen Oscar, maar al wel een César
De internationale carrière begint met twee uitstapjes naar Nederland, De president en De Bende van Oss, maar krijgt pas echt serieus vorm als hij schittert naast Marion Cotillard in De rouille et d’os van de Franse regisseur Jacques Audiard (Un prophète). De film wordt internationaal overladen met positieve kritieken, genomineerd voor bijna alle mogelijke prijzen en levert Schoenaerts een César op, een Franse Oscars.

Lumière

6. Knappe vrouwen/mannen met grote namen
Hij mag in zijn volgende projecten niet alleen naast mooie vrouwen staan, maar ook naast bekende. In de Amerikaanse misdaadthriller Blood Ties werkt hij samen met Mila Kunis, Zoe Saldana en Marion Cotillard. In het Amerikaanse debuut van Roskam Animal Rescue, met Tom Hardy en James Gandolfini. In het kostuumdrama A Little Chaos, van Alan Rickman met Kate Winslet, en Suite Française een romantisch oorlogsdrama met Michelle Wiliams. Ondertussen raakte ook bekend dat hij nog een hoofdrol heeft te pakken in een internationale film, Alive Alone, naast de zijde van Noomi Rapace.

7. Inspiratiebron voor ‘GTA V’
Ook de gamewereld lijkt voor de charmes van Matthias Schoenaerts te zijn gevallen. Zo diende Schoenaerts’ vertolking in de film Rundskop als inspiratie voor het personage Trevor Phillips in GTA V. Dat liet acteur Steven Ogg weten tijdens een panelgesprek op de New York Comic Con. Daarnaast noemt Ogg ook Tom Hardy’s werk in Bronson als een grote inspiratie, maar hey: wie maalt daar nu om?

8. De rollen staan (letterlijk & figuurlijk) op zijn lijf geschreven
Matthias heeft toegezegd voor de rol van Patrick Haemers, de topgangster rond wie een thriller wordt verfilmd door Peter Boeckx. De regisseur had meteen zijn zinnen gezet op Schoenaerts voor de hoofdrol. Patrick Haemers zorgde met zijn bende voor onrust eind jaren 80, begin jaren 90. Met zijn echtgenote Denise Tyack als steun en toeverlaat en kompanen als Basri Basjrami en Philippe Lacroix naast zich pleegde hij verschillende overvallen op geldtransporten, enkele met dodelijke slachtoffers. Ook ontvoerde hij politicus Paul Vanden Boeynants. Haemers werd uiteindelijk gevat in Brazilië en pleegde in 1993 zelfmoord in zijn cel. Voor de rol van Denise Tyack zijn nog twee Françaises in de running. Voor de film zal voornamelijk in België maar ook op enkele exotische locaties worden gefilmd.

9. Kissed by Gini-vriendin
‘De ravissante Alexandra’, noemde Matthias Schoenaerts zijn vriendin Alexandra Schouteden toen hij in Parijs een César kreeg. Maar wist je dat deze ravissante vrouw ook het gezicht was van de sensuele ‘kiss by Gini’-campagne? Was, want ondertussen werd ze vervangen door Catherine Haduca, die kandidaat is voor Miss België 2014. Niet geklaagd over een job. Ondertussen werkt de 23-jarige haar rechtenstudie af en verdient ze een centje bij in de campagne van het nieuwe Belgische luxelabel Good-on-Heels.

Het Nieuwsblad

10. De weg is geplaveid met prijzen
• 27 maart 2009: Vlaamse Televisiester 2008 voor Beste acteur voor zijn vertolking in De Smaak van De Keyser.
• september 2011: prijs Beste acteur in hoofdrol tijdens de Vlaamse Filmprijzen tijdens het Filmfestival Oostende
• 27 september 2011: prijs voor Beste acteur tijdens het Fantastic Fest te Austin, Texas.
• 15 oktober 2011: prijs voor Beste acteur op het Festival International des Jeunes Realisateurs in Saint-Jean-de-Luz, Frankrijk.
• 22 oktober 2011: Heroes Award op het 2 in 1 International Film Festival of Contemporary Cinema in Moskou, Rusland.
• 8 november 2011: bekroond met de Acting Award door de persjury op het 25e American Film Institute-festival.
• 12 november 2011: Special award for contribution to Northern cinema op het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden.
• december 2011: Prix d’Interprétation Masculine
• 15 januari 2012: FIPRESCI-prijs voor Beste Acteur op het Palm Springs International Film Festival in Palm Springs, Californië.
• begin februari 2012: Magritte du cinéma van Beste acteur, uitgereikt door de André Delvaux Academie (Franstalige tegenhanger van de Vlaamse Filmprijzen).
• begin 2012: Vlaamse Filmpersoonlijkheid 2011 via een internetpeiling op Vlaamsefilm.be (een initiatief van het Vlaams Audiovisueel Fonds)
• 22 februari 2013: César – de Franse tegenhanger van de Oscars – voor de beste mannelijke belofte voor zijn rol in De rouille et d’os

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.