Killing spree (2): Kill Bill

Miramax Films

Vorige week had ik het over de gruwelijke killing spree van twee tieners in de film Elephant. De killing spree die Uma Thurman onderneemt in Kill Bill (Volume 1 en 2) is alvast prettiger om te bekijken, al is het maar door Quentin Tarantino’s meesterlijke regie. Voor wie het verhaal nog niet kent: Uma speelt The Bride, een vrouw die ooit lid was van de Deadly Viper Assassination Squad. Wanneer ze zwanger wordt wil ze haar verleden als moordenares achter zich laten, tot groot ongenoegen van haar baas en minnaar Bill. Op de dag van haar huwelijk met een andere man, stormt Bill binnen met vier leden van de Squad. Ze doden (bijna) iedereen. The Bride overleeft de aanslag bij wonder, maar belandt in een coma. Wanneer ze vier jaar later wakker wordt, heeft ze slechts één doel voor ogen: revenge!

Miramax Films

The Bride heeft genoeg redenen om wraak te nemen. We kunnen niets anders dan haar toejuichen tijdens haar moordentocht. Het hoogtepunt van haar killing spree wordt bereikt wanneer ze O-Ren Ishii (Lucy Liu) achternazit in Tokyo. Gekleed in een hilarische gele jumpsuit, neemt The Bride het op tegen de Crazy 88. Op haar eentje hakt ze alle achtentachtig Japanners in stukjes met haar samoeraizwaard. De hele scène is puur entertainment: Tarantino laat geen enkele kans onbenut om zijn kennis en liefde voor de vechtfilms van vroeger te delen met heel de wereld (denk aan Bruce Lee, bijvoorbeeld). Later vecht The Bride nog tegen Gogo, een gestoord zeventienjarig meisje met een meteor hammer. Ten slotte raakt ze tot bij O-Ren, het slot van de eerste film.

Volume 2 is weliswaar minder gewelddadig, maar bevat nog steeds steengoede scènes: de ontsnapping uit de doodskist, het legendarisch gevecht tussen The Bride en de éénogige Elle Driver (Daryl Hannah), en de verrassende ontknoping. Kill Bill is een heel ander soort killing spree-film dan Elephant. Terwijl we in Elephant slechts kunnen raden naar de motieven van de moordenaars, draait Kill Bill volledig rond wraak. Terwijl Elephant verrast met zijn beklijvend realisme, verrast Kill Bill met de over-the-top vechtscènes. En terwijl in Elephant enkel twee geweren worden gebruikt, krijgen we in Kill Bill te maken met samoeraizwaarden, messen, slangen, meteor hammers, en (niet te vergeten) de Five Point Palm Exploding Heart Technique.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , ,

Comments are closed.