Killing spree: Elephant (1)

Fine Line Features

Met de release van God Bless America in de zalen wil ik het even hebben over killing spree. God Bless America is een film over een terminaal zieke man die zijn laatste dagen op een unieke manier besteedt: met het afknallen van iedereen die hij niet kan uitstaan. We hebben er allemaal wel al eens aan gedacht. Die klootzak die je parkeerplaats steelt, die verwende reality-trutten op MTV, die etter die zijn muziek luid afspeelt op de bus… kon ik ze maar een kogel door de kop jagen. De volgende vijf weken presenteer ik jullie vijf films met personages die, met of zonder goede reden, op killing spree gaan.

Elephant (2003)

Fine Line Features

Dit beklijvend drama van Gus Van Sant toont een dag in het leven van een groep tieners in een Amerikaanse high school. Alles gaat zijn gewone gang. John wordt naar school gebracht door zijn alcoholverslaafde vader. Alex en Eric worden gepest door de jocks. Elias wil fotografie studeren en trekt foto’s van zijn medestudenten. Nathan en Carrie zijn het populairste koppel van de school. Brittany, Nicole en Jordan zijn drie roddelende vriendinnen met boulimie. Michelle is een lelijk eendje en schaamt zich over haar lichaam. Voor twee van deze jongeren wordt het leven op de high school onverdraagbaar. We zien hen op een erg kalme manier de aanslag plannen: het wapen in de brievenbus, de plattegrond van de school – alles is gepland en er is geen ontsnappen meer aan.

De film verrast vooral door zijn realisme. Veel van de dialogen zijn geïmproviseerd, en veel van de acteurs zijn helemaal geen acteurs, maar echte studenten. Stilte overheerst: er is weinig of geen muziek. De koelbloedigheid waarmee de twee jongens hun killing spree plannen en uitvoeren is ronduit ijzingwekkend. Vanzelfsprekend is Elephant erg controversieel. Niet enkel door het ambigue einde, maar ook omdat de 16-jarige schutter van de Red Lake High School Massacre (2005) de film had bekeken vooraleer hij negen mensen doodschoot.

Elephant, zeer minimalistisch maar enorm krachtig. Het verklaart of rechtvaardigt op geen enkele manier de motieven van de schutters. Dit zorgt ervoor dat de film nog lang blijft nazinderen en rondspoken in ieders hoofd.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , ,

Comments are closed.