Let’s go fishing

Lionsgate

In Salmon Fishing in the Yemen kan je zien hoe een sjeik zijn favoriete hobby : vliegvissen, naar de woestijn probeert te brengen. De film brengt ons een verhaal over de hoop om het onmogelijke mogelijk te maken. Ondanks het feit dat er genoeg films zijn over piraten en gevechten op zee was het alweer veel te lang geleden dat we nog eens een goede film zagen over vissen. Salmon Fishing in the Yemen verzorgt dus een fix waar we al lang op zaten te wachten. Nochtans kan vissen ook een dankbaar onderwerp zijn en in de loop van de vorige eeuw zijn er enkele prachtige films gemaakt over vissen en vissers. Tijd dus om even de geschiedenis in te duiken naar vijf van deze pareltjes. Allemaal ideaal om tijdens een regenachtige avond lekker op de bank te kruipen en te kijken naar het wel en wee van mensen die nog natter worden dan de Vlaamse straten.

Warner Bros.

The Perfect Storm (2000)

The Perfect Storm is de verfilming van een waargebeurd verhaal uit 1991. In de film zien we hoe kapitein Billy Tyne bijna onmiddellijk nadat hij aan wal komt besluit nog een laatste keer uit te varen voordat het winterweer dit onmogelijk maakt. Hij verzamelt vijf vrijwilligers en vertrekt onder een waterig zonnetje, op zoek naar zwaardvissen. Als de grote vangst uitblijft besluit de kapitein de stormwaarschuwingen te negeren en verder oostwaarts te trekken, waar meer vis zit.

Wanneer de bemanning eindelijk de enorme zwaardvissen met gevaar voor eigen leven begint op te halen begeeft de ijsmachine het. De kapitein moet nu een zware keuze maken: vaart hij terug naar huis door de enorme storm vlak achter hen, of probeert hij de storm te ontlopen met als risico dat alle vis ontdooit en hij zijn hele vangst verliest… De film is goed gecast met George Clooney als kapitein en ook de special effects tijdens de storm zijn de moeite waard. Het verhaal en de dialogen zullen niemands leven veranderen, maar voor wie graag op televisie naar programma’s zoals Deadliest Catch kijkt, is dit een echte aanrader.

Allied Filmmakers

A River Runs Through It (1992)

Twee jongens groeien op in Montana onder het goedbedoelde juk van hun sterk religieuze vader in de jaren 20. Elke namiddag gaan de broers samen vliegvissen in de rivier achter hun huis. Wanneer één van de broers als volwassene terugkomt naar het dorp zien ze elkaar voor het eerst in meer dan zes jaar. De oudste broer is ondertussen een rustige leerkracht en de jongste een nogal wilde journalist met een voorliefde voor alcohol. Het decor van de prachtige en rustgevende natuur rondom de rivier geeft een bijzondere sfeer aan hun gesprekken, die alleen maar versterkt wordt door de computer- en gsmloze historische periode waarin de film zich afspeelt.

De film geeft ons een diepe en gracieuze kijk op de familliegeschiedenis, waarin de grens tussen vissen en religie lijkt te vervagen. Ondanks de soms emotionele ondertoon blijft het verhaal boeiend en vervalt de film nooit tot een simpele tearjerker. Misschien geen aanrader voor wie enkel actie wil zien, maar verder is A River Runs Through It een absolute klassieker.

Moulin Productions

Moby Dick (1956)

Dit klassieke verhaal naar het gelijknamige boek van Herman Melville draait rond kapitein Ahab en zijn obsessie met een grote witte walvis, Moby Dick genaamd. Het verhaal van Moby Dick wordt verteld door Ishmael, een matroos die zich samen met een vriend die harpoeneur is, inschrijft voor een reis op een walvisvaarder. Pas wanneer het schip op zee is verschijnt de kapitein uit zijn hut. De éénbenige kapitein word fantastisch gespeeld door Gregory Peck, die voor de gelegenheid ook een enorm litteken over zijn gezicht draagt. Als snel word duidelijk dat de kapitein een heel eigen doel voor ogen heeft en enkel wraak wilt nemen op Moby Dick, die hem zijn been heeft afgebeten. Hij nagelt een goudstuk aan de mast als beloning voor degene die de enorme witte walvis het eerste ziet, maar daarmee hebben ze de walvis natuurlijk nog niet overwonnen.

De oude cinematografie met strakke close-ups past perfect bij de sfeer van het verhaal en de strakke blik van Gregory Peck geeft de bezetenheid van de kapitein een dreigend gevoel. Voor wie het toch liever iets moderne heeft is er ook ingekleurde versie en een gelijknamige remake uit 1998.

Dentsu Tec

The Old Man And The Sea (1999)

Een oude man is al heel zijn leven visser maar heeft de laatste tijd niet veel geluk. Mensen in het dorp lachen hem uit en zeggen dat hij te oud is om te vissen op marlijn (een soort zwaardvis). Nadat een jongen hem echter heeft aangemoedigd trekt hij er voor de laatste keer op uit en krijgt zowaar een enorm exemplaar te pakken. De vis is zo groot dat hij het hele bootje van de man rustig meetrekt naar de zee. Hierdoor heeft de man tijd om na te denken over zijn verleden, de beste en slechtste momenten van zijn leven en over het feit of hij de enorme vis eigenlijk wel mee terug zal krijgen doorheen de met haaien gevulde wateren tot aan zijn dorp.

The Old Man And The Sea is oorspronkelijk een boek van de beroemde Amerikaanse schrijver Ernest Hemminway, en werdt eerder verfilmd in 1958. Hoewel de zwart-witte versie uit 1958 een live action langspeelfilm was, is die uit 1999 in feite een korte animatiefilm. De film won de oscar voor beste korte animatiefilm. Aleksandr Petrov maakte voor de tekeningen gebruik van olieverf op glas, waardoor de animatie een heel eigen sfeer krijgt met prachtige beelden. Voor wie denkt dat een animatiefilm van twintig minuten nooit veel diepgang of verhaal kan bevatten zou ik zeggen: watch it and we’ll see.

Universal Pictures

Jaws (1975)

Is er eigenlijk iemand die Jaws nog niet gezien heeft? Dit vroege hoogtepunt in de carrière van de toen nog jonge Steven Spielberg staat ondertussen terecht bekend als een klassieker. Net als bij het bovenstaande Moby Dick gaat het de vissers hier vooral om een persoonlijke wraak. Wanneer een enorme witte haai de stranden van het kleine Amity teistert, weigert de burgemeester de stranden af te sluiten van het kleine eiland dat leeft van het toerisme. Omdat de zomer op zijn hoogtepunt is blijven er honderden mensen in de zee zwemmen.

Wanneer de haai echter aanvalt terwijl het zoontje van de sheriff zich ook in het water bevindt, besluit deze laatste op zeker te spelen. Hij trekt er samen met een visser en een wetenschapper op uit om de monsterlijke haai te vangen voordat deze nog meer schade aanricht. De film staat vooral bekend om de zenuwslopende scènes waarbij we het point of view van de haai volgen terwijl hij met een onheilspellend deuntje dichter en dichter bij een paar vrolijk trappelende benen komt. Nog een leuk weetje: Hoewel de film Jaws noemt, is de naam van de mechanische haai eigenlijk Bruce.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , ,

Comments are closed.