Like a fairy tale: 5 moderne sprookjes

Snow White and the Huntsman

Universal

Mirror, Mirror was nog niet de zalen uit of Snow White and the Huntsman kwam er al bij. 2012 is duidelijk een filmjaar met een voorkeur voor sneeuwwitte schones. Het succes van beide films toont aan dat de zo bekende sprookjes na meer dan 500 jaar nog lang niet hebben afgedaan. Steek ze gewoon in een nieuw jasje. Sprookjes waren oorspronkelijk bedoeld voor volwassenen, niet voor kinderen. Daarom zijn de originele versies vaak veel gruwelijker dan de huidige verhalen. Een getrouwe verfilming van de originele sprookjes zou dus vreemd genoeg eerder leiden tot een horrorfilm dan een kinderfilm.

Het moderniseren van middeleeuwse sprookjes blijkt wel vaker een recept voor succes in Hollywood. Misschien is het net omdat we de personages al kennen dat hun avonturen ons zo blijven boeien? In elk geval is Hollywood nog lang niet klaar met sprookjes. In 2013 verwachten we namelijk de release van Hansel and Gretel: Witch Hunters en Jack The Giant Killer. (Hier beter bekend als het sprookje Jaap en de bonestaak) Voor wie echter nu al zin heeft in een klassiek sprookje met een facelift, hebben we deze lijst gemaakt van onze vijf aanraders voor sprookjes in een moderne versie.

20th Century Fox

Ever After (1998)

Ever After geeft een nieuwe blik op het alom gekende sprookje Assepoester. Alle oorspronkelijke elementen zoals de boze stiefmoeder en dito zusjes, de knappe prins en de glazen muiltjes zijn bewaard. De set wordt echter vrolijk aangevuld door extra misverstanden, plotlijnen, weglopende bediendes, struikrovers en thee met de koningin. Zelfs Leonardo da Vinci heeft een onverwacht grote rol in het verhaal.

Drew Barrymore zet een geslaagde rebelse Assepoester neer in deze romantische en erg grappige film. Iedereen kan natuurlijk raden hoe de film afloopt, maar de manier waarop het verhaal verloopt is toch met momenten aangenaam verassend. De dromerige middeleeuwse decors zijn in detail uitgewerkt zonder een al te hoog tekenfilm gehalte en ook de kostuums zijn opmerkelijk gevarieerd. Let vooral op de kostuums tijdens het gekostumeerde bal aan het einde van de film. Dit is de perfecte film voor iedereen met een romantische inborst die na een lange werkdag even lekker in de zetel wil hangen en niet te veel nadenken of opschrikken. Ever After is de sprookjesversie van de romantische feel good komedie.

DreamWorks

Shrek (2001)

Hoewel Shrek in feite een kinderfilm is, blijft (zeker de eerste) ook echt leuk voor volwassenen. Mede dankzij het stemmenwerk van Eddy Murphy (Donkey) en Mike Myers (Shrek) zijn de meeste grapjes doorheen de film echt geslaagd en voel je mee met de personages. Het verhaal is ondertussen gekend: een grote groene ogre gaat de prinses redden in ruil voor het redden van zijn huis, maar de mooie prinses heeft zo haar eigen problemen. Ondertussen zit de cast en de omgeving vol met alle mogelijke andere sprookjesfiguren zoals het peperkoeken mannetje, Pinokkio en de magische spiegel. Een beetje Beauty and the Beast meets everyone else dus.

De film krijgt zijn moderne sfeertje vooral door te spelen met sprookjesconventies. Zo wil de prinses gered worden door een knappe goedgemanierde prins en wil ze niet over de schouder van een ogre gegooid worden. Ideaal dus voor wie nog eens goed wil lachen, of gewoon voor wie moet babysitten en er zelf ook iets aan wil hebben.

Asiamania

The Red Shoes/ Bunhongsin (2005)

Dit de vreemde eend in ons lijstje, voor wie eens helemaal iets anders wil. The Red Shoes is een Koreaanse horrorfilm gebaseerd op het hier iets minder bekende sprookje De rode schoentjes. In het oorspronkelijke sprookje blijven de rode schoentjes van een meisje eeuwig dansen en kan het meisje enkel stoppen door het afhakken van haar voeten mét schoenen. The Red Shoes verwijst naar een paar vervloekte schoenen die ooit van een balletdanseres waren. De schoenen brengen ongeluk aan iedereen die ze aanraakt. Wanneer een klein meisje de schoenen mee naar huis brengt stijgt de spanning tussen haar en haar moeder dan ook snel tot gevaarlijke hoogtes.

Vooral de openingscène van de film is erg geslaagd en zal je snel je eigen voeten veilig bij je in de zetel willen trekken. Grappig detail: de schoenen in de film zijn eigenlijk roze, de titel verwijst naar de beloofde liters bloed en de oorsprong van het verhaal. Door de acteerstijl, de griezelige momenten en de soms langdradige flashbacks is dit wel vooral een aanrader voor fans van het genre.

Reunion Pictures

Alice (2009)

Er zijn natuurlijk tientallen versies van het originele Alice in Wonderland sprookje? Ze geven allemaal een eigen interpretatie van het verhaal. De adaptaties gaan van de zoete Disney tekenfilm tot het meer bevreemdende 3D spektakel van Tim Burton’s Alice. De miniserie Alice van SyFy uit 2009, met Andrew Lee Potts als de gekke hoedenmaker, heeft echter twee voordelen tegenover de anderen. Ten eerste is dit een film die je, in tegenstelling tot de Disney versies, waarschijnlijk nog niet gezien hebt. Ten tweede is het een erg originele variatie op het verhaal.

Alice is een vrouw van 20 die in het corrupt geworden wonderland terecht komt nadat handlangers van de rode koningin haar vriendje hebben ontvoerd. Dit blijkt echter geen gemakkelijke opgave, zeker als blijkt dat de emoties van een mens uit de echte wereld een soort levende en erg dure drug is voor de plaatselijke bewoners. Gelukkig voor Alice helpt de vreemde hoedenmaker haar met haar zoektocht. Hoewel de personages hetzelfde zijn volgt de miniserie een volledig andere plotlijn, waardoor het verhaal tot aan het einde toe onvoorspelbaar blijft. Want zeg nu zelf: de originele versie hebben we ondertussen echt al wel genoeg gezien.

GK Productions

Grimm (2011)

Ok, Grimm is geen film maar een televisieserie. De misdaadserie volgt een agent die erachter komt dat hij de jongste en enige overlevende is van de Grimms, een familie die gedoemd is om allerlei sprookjeswezens op te sporen en in de hand te houden. Dit blijkt niet zo simpel aangezien het grootste deel van die sprookjeswezens er in het leven vooral op uit lijken om gewoon zo veel mogelijk mensen op vindingrijke manieren te vermoorden.

De serie is niet gebaseerd op één sprookje, maar toont elke week een nieuwe dreiging voor de jonge Grimm. Wie de serie op zondagavond volgt op 2BE weet dat bijvoorbeeld de rattenvanger, de grote boze wolf en de drie beren al gepasseerd zijn. Zelf zijn we vooral fan van de grote overvolle trailer van de Grimms waarin tientallen boeken, gifflesjes en soorten wapens staan en waar het hoofdpersonage toch elke week op verdacht vlotte wijze steeds direct vindt wat hij zoekt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.