Madam van de Maand: Alicia Vikander

Ex Machina

Universal Pictures Benelux

Marjan Van de Kauter

Marjan

De heren hebben het in de filmwereld altijd voor het zeggen gehad. Cinema is dan ook voornamelijk een mannenbastion. Met deze reeks zorgt Supercalifragilistic voor wat tegenwicht. Graag stellen we enkele markante vrouwen in de schijnwerpers, die niet moeten onderdoen voor hun viriele collega’s. Deze maand: Alicia Vikander.

Tot 2012 was de Zweedse Alicia Vikander voornamelijk bekend in haar thuisland. Maar op slechts een paar jaar tijd is de 27-jarige actrice uitgegroeid tot een echte wereldster. Komende zondag maakt ze zelfs kans op een Oscar. Wij blikken terug op de hoogtepunten uit de nog korte, maar al veelbelovende carrière van deze Scandinavische schone.

Na een resem rollen in Zweedse series en kortfilms maakte Vikander in 2009 haar langspeeldebuut in Pure (Till det som är vackert in het Zweeds, ofte Aan dat wat mooi is). In België ging de film in première op het filmfestival van Gent, waar hij de Explore Award in de wacht sleepte. Alicia speelt een jonge vrouw uit een sombere buitenwijk van Göteborg. Ook haar toekomst lijkt somber, tot ze klassieke muziek ontdekt. Ze krijgt een job als receptioniste in het concertgebouw, waar ze een affaire begint met de getrouwde dirigent Adam (Samuel Fröler). Voor haar rol in Pure kreeg Alicia Vikander verschillende prijzen, waaronder zelfs een Guldbagge Award (zowat de Zweedse Oscar). Haar acteercarrière was definitief gelanceerd.

Magnolia Pictures

Magnolia Pictures

De echte doorbraak kwam er in 2012 met A Royal Affair. Voor dit historische drama leerde Vikander op amper 2 maand tijd Deens spreken. Ze kruipt in de huid van de Britse prinses Caroline Mathilde, die wordt uitgehuwelijkt aan de geesteszieke Deense koning Christian VII (Mikkel Boe Følsgaard) en een relatie begint met hun lijfarts Johann Friedrich Struensee (Mads Mikkelsen). Ja, die Alicia houdt blijkbaar wel van affaires. Haar vertolking van een vrouw die gevangen zit in een ongelukkig huwelijk, bezorgt je gegarandeerd een krop in de keel. De film werd uiteindelijk bekroond met een Oscarnominatie voor beste niet-Engelstalige film. Nu moest Hollywood het talent van deze madam wel opmerken. En zo geschiedde.

In de daarop volgende jaren veroverde Alicia Vikander bijrollen in diverse grote producties: Joe Wrights Anna Karenina, de Julian Assange-biopic The Fifth Estate, de scifi-sof Seventh Son, … In 2015 bereikte Vikanders carrière haar voorlopige piek: de actrice zette maar liefst 3 onvergetelijke vertolkingen neer.

Testament of Youth

Cinéart

De eerste zagen we in Testament of Youth, een biografisch coming-of-age-verhaal over een jonge vrouw in de Tweede Wereldoorlog. De film is behoorlijk klassiek en kreeg daarom misschien niet zoveel aandacht bij zijn release in ons land. Maar dat was onterecht. Het doorleefde spel van Vikander, die de hoofdrol voor haar rekening neemt, zorgt ervoor dat je van begin tot eind meeleeft met alles wat haar personage meemaakt. Een waarschuwing voor de gevoelige zieltjes: hou jullie zakdoek bij de hand.

Ook in The Danish Girl levert Vikander een van de ontroerendste acteerprestaties van 2015. Eddie Redmayne mag dan wel de hoofdrol van transgender Einar/Lili spelen, het is Alicia die je bijblijft als zijn vrouw die hem door dik en dun, maar met veel pijn in het hart steunt.

En dan was er nog Ex Machina. Deze scifi-prent kon je bij ons niet bekijken in de bioscoopzalen, maar moet je absoluut eens inhalen op dvd of blu-ray. Alicia Vikander is Ava, een artificieel intelligente robot ontwikkeld door technologiemagnaat Nathan (Oscar Isaac). Programmeur Caleb (Domhnall Gleeson) wordt geselecteerd om Ava te evalueren door gesprekken met haar te voeren. Dankzij Vikanders verfijnde acteerwerk en haar bijna te perfecte uiterlijk is zij de perfecte mix van mens en machine.

The Danish Girl

Universal

Haar straffe prestaties in het jaar 2015 leverden Alicia tonnen awards en nominaties op. Voor haar bijrol in The Danish Girl kan ze dit weekend zelfs een Oscar krijgen. Als we de kenners mogen geloven, zal ze die nominatie niet verzilveren. Maar wie weet is het volgend jaar wel van dat. Vikander heeft namelijk nog een heleboel mooie projecten voor ons in petto.

Zo is ze later dit jaar te zien in het drama The Light Between Oceans van Derek Cianfrance (Blue ValentineThe Place Beyond the Pines). Ze speelt de vrouwelijke hoofdrol naast haar lief Michael Fassbender (de twee vielen voor elkaar op de set). Ook van een beetje actie is deze dame niet vies. Vorig jaar dook ze nog op in The Man from U.N.C.L.E., in 2016 is ze de leading lady naast Matt Damon in Jason Bourne. Van welk genre je ook houdt, deze straffe actrice zal je gegarandeerd nog veel zien voorbijkomen op het witte doek.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.