Madam van de Maand: Catherine Deneuve

8 Femmes

Celluloid Dreams

De rust op de Croisette is intussen weergekeerd, (vermoedelijk, we schrijven dit ook maar gewoon vanuit Antwerpen) maar in de nasleep van Cannes willen we toch nog even een van dé iconen van het festival in de schijnwerpers zetten. Catherine Deneuve brak er ooit door met Les Parapluies de Cherbourg, de Gouden Palmwinnaar van 1964. Een ster was geboren en sindsdien is de liefde tussen Cannes en Catherine niet meer bekoeld. 

Dit jaar manifesteerde die liefde zich vrij letterlijk tijdens de openingsceremonie toen Laurent Latiffe, de Ricky Gervais van dienst, haar vrolijk een tong draaide -een nogal bizarre sketch waarvoor we je graag naar YouTube verwijzen.

Op Cannes 2015 was La Deneuve nog te zien in de openingsfilm La Tête Haute en dit jaar was ze van de partij voor de première van Le Cancre. The Hollywood Reporter vond deze film van Paul Vecchiali al even teleurstellend als de titel doet vermoeden, maar was wel lyrisch over de korte, intense passage van Deneuve. Al heeft ze slechts één enkele scène, toch maakt ze een verpletterende indruk.

Il faut le faire, zo op je 72ste, maar als iemand het kan, dan wel de grande dame van de Franse cinema. Dat laatste is net als ‘levende legende’ een torenhoog cliché waar Deneuve naar eigen zeggen de kriebels van krijgt. ‘Dame’ klinkt volgens haar veel te stijf en te saai. En laat dat nu iets zijn wat Deneuve absoluut niet is, noch in haar carrière, noch privé.

A-Film

A-Film

Maar Deneuve is nu eenmaal de koningin van de Franse film en als het over haar gaat, wordt er standaard met superlatieven gestrooid. We vermoeden dat al die lof toch een beetje moet wennen na 59 jaar (!) in de business. Deneuve rolde al op haar dertiende de filmwereld binnen via haar veel te vroeg gestorven zus, Françoise Dorléac, en heeft sindsdien onafgebroken geacteerd.

In tegendeel tot wat het stijve grande dame dus doet vermoeden, is Deneuves biografie behoorlijk rock ‘n’ roll, ondanks haar imago als ijskoningin dat ze sinds Belle du Jour met zich meesleept. Een imago dat volgens haar en haar collega’s allesbehalve strookt met de realiteit

Van Jacques Démy en François Truffaut tot Roman Polanski en Lars Von Trier, Deneuve heeft met de groten uit de filmwereld samengewerkt, in Frankrijk en internationaal. Ze schitterde naast David Bowie en Susan Sarandon in de vampierencultfilm The Hunger en heeft nog wel enkele Hollywoodtitels op haar naam staan. Een full-on Amerikaanse carrière heeft ze echter nooit nagestreefd – te verknocht was ze aan de Franse en Europese cinema.

Cinéart

Cinéart

Ze speelde talloze keren aan de zijde van dat andere Franse icoon, Gérard Depardieu, en verscheen ook op het witte doek naast een van haar grote liefdes Marcello Mastroianni, de vader van haar eveneens acterende dochter Chiara Mastroianni.

De laatste jaren wordt de geboren en getogen Parisienne overspoeld door lifetime achievement awards, in Cannes en de rest van de wereld, nog iets wat bij Deneuve gemengde gevoelens oproept. Op de Berlinale van 2013 zei ze hierover:

Lifetime achievement – those are not good words. To achieve life is to mean that you are dead. It’s not an award you give to someone who is still alive.

Ze heeft een punt, want de actrice rust allesbehalve op haar lauweren. Uit elk interview dat ze geeft spreekt haar eindeloze passie voor film en acteren. Ze blijft de interessante rollen aaneenrijgen en schuwt daarbij de risico’s niet. Ze deinst er ook niet voor terug om een kleine rol op zich te nemen, zolang het script haar maar aanstaat.

Fun fact: toen ze besloten had dat ze met Lars Von Trier wilde samenwerken, schreef ze hem persoonlijk in een brief dat ze heel graag een rol in een van z’n films wilde, iets wat de regisseur blijkbaar nog nooit was overkomen. Resultaat: haar performance naast Björk in Dancer in the Dark (trouwens ook goed voor een Gouden Palm).

Vorig jaar liet Deneuve zich ook nog opmerken in het Belgische (hoera!) Le Tout Nouveau Testament, naast Benoît Poelvoorde.

Verder staan er alweer nieuwe rollen op stapel en denkt geen haar in haar blonde coupe aan ophouden. Deneuve en haar carrière zijn nog steeds very much alive.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.