Madam van de Maand: Rooney Mara

Rooney Mara

ABC Distribution

De heren hebben het in de filmwereld altijd voor het zeggen gehad. Cinema is dan ook voornamelijk een mannenbastion. Met deze reeks zorgt Supercalifragilistic voor wat tegenwicht. Graag stellen we enkele markante vrouwen in de schijnwerpers, die niet moeten onderdoen voor hun stoere viriele collega’s. Deze maand: Rooney Mara.

De dertigjarige Patricia Rooney Mara groeide op in Bradford en is de jongere zus van actrice Kate Mara. Na een reeks van bescheiden bijrolletjes in films en televisieseries is Mara één van de blikvangers uit de coming of age-film Tanner Hall (2009), waarvoor ze bekroond wordt met de Rising Star Award. The Girl with the Dragon Tattoo brengt haar prille carrière in een stroomversnelling, waarna Mara zich op relatief korte termijn ontplooit tot een leading lady met een sterke persoonlijkheid.

Vanaf 13 januari kan u haar bewonderen in Carol, het sublieme vrouwenportret van de Amerikaanse cineast Todd Haynes. Het is een exquis melodrama dat speelt in het bekrompen New York van de fifties, waar een elegante socialiste (Cate Blanchett) haar huwelijk en status op het spel zet voor een relatie met een jongere schuchtere winkelbediende. De film is gebaseerd op Patricia Highsmiths omstreden roman The Price of Salt uit 1952. De uitermate sierlijke fotografie is van de grote cameravorst Edward Lachman.

De opvallendste films uit het palmares van Rooney Mara, in chronologische volgorde:

The Social Network (2010)

David Finchers vlijmscherpe analyse over de geboorte van het Facebook-imperium heeft de hartslag van de grote politieke thrillers uit de jaren zeventig rond journalistieke integriteit en paranoia. Rooney Mara is slechts in enkele scènes te zien: in de openingssequentie maakt ze het uit met Harvard informaticastudent Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg) en zet hem daarbij meteen op zijn plaats, waarna de toekomstige miljardair haar naam door het slijk haalt op het internet. De pijlsnelle dialogen komen uit de pen van Aaron Sorkin, het brein achter het meeslepende tv-feuilleton The West Wing.

 Girl with the DRagon Tattoo

Sony Pictures

The Girl with the Dragon Tattoo (2011)

Stilistisch verfijnde maar vrij conventionele thriller van David Fincher (Seven, Zodiac), naar Stieg Larssons Millennium-trilogie, de literaire cyclus die een wereldwijd fenomeen werd. Daniel Craig is de journalist die zich buigt over het duister familieverleden van een rijke industrieel. In de rol die van Noomi Rapace een ster maakte, geeft Rooney Mara een raadselachtige uitstraling aan de zonderlinge Lisbeth Salander – een meisje dat ondanks haar harde voorkomen een zekere kwetsbaarheid bezit.

Ain't Them Bodies Saints

A-Film

Ain’t Them Bodies Saints (2013)

Een jong stel bankovervallers wordt na een schietpartij in het Texaanse heuvellandschap gevat door de politie en van elkaar gescheiden. Terwijl hij achter de tralies belandt, wordt de zwangere vrouw vrijgesproken. Het is het uitgangspunt van deze door David Lowery geschreven en geregisseerde lyrische westernballade, die een beproefd recept (de desperaat naar vrijheid hunkerende geliefden die op de vlucht slaan voor de wet) in een nieuw daglicht plaatst. Het impressionistisch camerawerk, dat Terrence Malicks magistrale Badlands voor de geest haalt, is van Bradford Young.

Her (2013)

Spike Jonze overtreft zichzelf met een ongewone love story tegen de achtergrond van een vervreemde samenleving. Joaquin Phoenix speelt een eenzame schrijver met een gebroken hart die in de ban raakt van een geavanceerd besturingssysteem, dat over een eigen identiteit beschikt en met de verleidelijke stem spreekt van Scarlett Johansson. Mara speelt de ex van het hoofdpersonage. Verrassend hoeveel warmte er schuil gaat onder de ogenschijnlijk banale plot, die opgetrokken is rond de illusie van een ideaalbeeld en surrogaat liefde.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.