Mind over matter: 5 filmtelekineten

MGM

MGM

Superkrachten, het klinkt allemaal heel mooi op papier. Maar geef toe, wat zou u ermee doen? Is het zo vaak nodig dat u à la Superman van kevlar bent gemaakt? Of dat u metaal kunt doen smelten met uw ogen? Wat zou u doen als u net als Spider-Man op de muren kon kruipen? Als u niet in Manhattan woont kunt u het hooguit gebruiken om zonder trapladdertje een nieuwe lamp te steken in de living. Neen, laat mij dan maar een telekineet zijn. Daar heb je tenminste ook wat aan als je luie reet in een zetel geparkeerd is. Nooit meer moeten rechtstaan om de gordijnen dicht te doen of die afstandsbediening van op de salontafel te pakken. That’s my kind of superpower. Al doen ze er in Hollywood andere dingen mee. Kijk maar er gebeurt in de Carrie-remake die momenteel in de zalen loopt. En tiens, dat treft, dat vreemde meisje uit het boek van Stephen King is ook waar ik dit lijstje van filmtelekineten mee begin.

United Artists

Carrie – Carrie

Regel nummer één bij telekineten: hou ze absoluut te vriend. Lach ze niet uit, pest ze niet, sluit ze niet op in de kast en overgiet ze nooit – NOOIT! – met een ton vol varkensbloed. Wat Sissy Spacek in 1976 met haar pestkoppen deed, is inmiddels filmgeschiedenis. Hoe Chloë Grace Moretz de rekening vereffent, kan je nu in de bioscoop zien.

20th Century Fox

Jean Grey – X-Men

En dat een telekinetenvriend wel eens van pas komt, dat bewijst X-Men Jean Grey. Ze is dan misschien niet de coolste van het mutantengezelschap, maar meer dan eens redt ze het hachje van haar teamgenoten. Haar strafste telekinese-stoot? Op het einde van X2 heft ze zonder één vinger uit te steken maar met een stomende hersenpan de volledige X-Jet op, nét voordat hij door een kolkende watermassa verzwolgen wordt. Dat Jean daarna terugkeert met een vengeance – en in een film van Brett Ratner, the horror – moet je er wel bij nemen.

Fox

Andrew, Matt en Steve – Chronicle

Dat superkrachten je niet meteen naar spandex en Zorro-maskertjes doen grijpen, is ook te zien in Chronicle. Drie vrienden krijgen op mysterieuze wijze telekinetische krachten. En wat doen ze? Ze hangen er de onnozelaar mee uit. Tenminste tot één ervan de dark side ontdekt, zich ontpopt tot supervillain en op vernielingstocht trekt. En dan wordt overduidelijk dat je met telekinese ook elke verzekeraar tot waanzin kan drijven.

TriStar Pictures Entertainment

Matilda – Matilda

Maar het hoeft niet altijd death and destruction te zijn. Matilda, uit het gelijknamige boek van Roald Dahl, is hooguit een tikkeltje ondeugend wanneer ze haar krachten gebruikt. Met een stelletje nietsnutten van ouders en een schooldirectrice die verdacht veel trekken heeft van Ingrid Lieten, had ik al lang alle registers opengetrokken. Maar Matilda houdt het beschaafd en bescheiden. Benieuwd of ze dat ook tijdens haar puberteit zo kan houden?

Fox

Jedi – Star Wars

Dankzij the Force kunnen de Jedi-ridders heel wat nifty dingen. Lightsaber-jongleren, mind tricks, vier verdiepingen hoog springen, zonder schaamte houterige dialogen proclameren en voorwerpen doen bewegen door even tweevingergewijs te zwaaien. Handig om stukken ruimtetuig naar Sith Lords te zwieren of Federation Droids aan de kant te schuiven. Of ze ’s avonds ook zo de gordijnen van hun Jedi-bungalow dichtschuiven, kan ik u helaas niet vertellen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , ,

Comments are closed.