Moet er nog sneeuw zijn?

A Simple Plan

Paramount Pictures

We schrijven eind maart 2013. Een wit sneeuwtapijt bedekt de aarde. Alleen de gekken komen nu buiten. Mij niet gezien, ik blijf mooi binnen en grabbel in de goedgevulde dvdkast. Zouden er eigenlijk geen films zijn waar sneeuw bepalend is? En kijk, daar zie ik al A Simple Plan (1998) van Sam Raimi staan. A Simple Plan is een meer dan behoorlijke thriller, waar het winterweer haast als hoofdpersonage fungeert. Enkele berooide mannen stuiten op het wrak van een vliegtuig, met een dode piloot en tonnen cash aan boord. Liever dan de buit aan te geven, besluiten ze het geld voor zich te houden. De winter is immers nog lang niet voorbij? Geen kat die dat ondergesneeuwd vliegtuigwrak zal opmerken toch? Wat volgt is een spannende thriller waarin Bill Paxton, Brent BriscoeBridget Fonda en vooral Billy Bob Thornton de pannen van het dak spelen.

Fargo

Gramercy Pictures

Een andere sneeuwklassieker is Fargo (1996). Een film die gerust tot het beste werk van de Coenbroertjes mag gerekend worden. Een failliete autoverkoper besluit zijn vrouw te laten ontvoeren, om zo het losgeld bij zijn rijke schoonvader los te peuteren. Zoals gewoonlijk in een Coenfilm, lopen de dingen lichtjes anders dan gepland. Klasseacteurs zoals Steve Buscemi, William H. Macy en Peter Stormare (bij het grote publiek vooral bekend van zijn rol als gangsterbaas Abruzzi in Prison Break) geven het beste van zich zelf, terwijl buiten de sneeuw woedt. Let ook op de prachtrol van Frances McDormand als zwangere agente belast met het onderzoek.  Fargo is een hilarische misdaadkomedie, die je moet gezien hebben voor de knekelman je komt halen.

The Thing

Universal Pictures

Als de buitentemperatuur je nekhaar nog niet overeind heeft gezet, kan je altijd John Carpenters The Thing in de dvdlader steken. Een stel wetenschappers op Antartica krijgen het aan de stok met een mutererende alien, terwijl het kwik buiten op -40 graden wijst. Deze claustrofobische film dateert alweer uit 1982, maar de special effects staan nog steeds stevig overeind. Het origineel, The Thing from Another World (1951) is ook een aanrader voor fans van het betere naoorlogse horrorwerk. Een eerder overbodige prequel volgde in 2011. Voor wie het nog niet gortig genoeg is, is Ravenous (1999) een aanrader. In deze beklemmende film wordt het taboe van kannibalisme aangesneden, terwijl het buiten vriest dat het kraakt. Bakken sneeuw en kannibalisme liggen ook voor het rapen in Alive (1993). In deze klassieker stort het vliegtuig van een rugbyploeg neer in het Andes gebergte. Om te overleven zit er niets anders op dan zich aan het vlees van de dode ploegmaats te vergrijpen. Menselijke gruwel van de bovenste plank, geïnspireerd op waargebeurde feiten.  Check trouwens die piepjonge Ethan Hawke! In 30 Days of Night (2007) kleurt het witte sneeuwlandschap van Alaska dan weer bloedrood wanneer een stel vampiers het op de plaatselijke bevolking gemunt heeft.

The World is Not Enough

Metro-Goldwyn-Mayer

Wie het horrorgenre liever laat links liggen, kan zich op de James Bondfilms storten. Bondfans weten dat hun geliefde 007 het geregeld met sneeuw te maken krijgt. In The Living Daylights (1987) zit een onvergetelijke scène waarin de geheime agent met zijn Aston Martin door een sneeuwlandschap klieft terwijl de vermaledijde Russen achter hem aan zitten. Al even memorabel is de skiscène waarmee  The Spy Who Loved Me (1977) opent. Ook in For Your Eyes Only (1981) en The World is Not Enough (1999) zou Bond zijn skilatten aantrekken voor enkele spectaculaire achtervolgingen. In A View to a Kill (1985) blijkt dat 007 ook aardig uit de voeten kan met een snowboard.  Ook de Zwitserse Alpen kennen geen geheimen meer voor Bond, zoals blijkt in  On Her Majesty’s Secret Service (1969). In Die Another Day (2002) mag de Martini drinkende gentleman dan weer naar Ijsland. En dat allemaal op de kosten van de Britse MI6, terwijl hij met meer vrouwelijk schoon aan de haal gaat dan een bovengemiddelde skileraar in volle hoogseizoen.

The Empire Strikes Back

20th Century Fox

En om af te sluiten, kan ik natuurlijk niet om Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back (1980) heen. Na de vernietiging van de Death Star hebben Luke Skywalker (Mark Hamill) en zijn volgelingen zich terug getrokken op de ijsplaneet Hoth. De gevechten tussen de rebellen en de keizerlijke AT-AT walkers in het witte sneeuwlandschap zijn legendarisch. Een groot deel van de scènes op Hoth werden bovendien op locatie geschoten, in het plaatsje Finse in Noorwegen. Volgens de legende zou regisseur Irvin Kershner acteur Mark Hamill tijdens een hevige sneeuwstorm naar buiten gestuurd hebben, omdat het natuurbeeld hem zo mooi leek. De scène waarin een dolende Skywalker half dood vriest na zijn ontsnapping aan de Wampa (die harige verschrikkelijke sneeuwman op steroïden), is pure method acting.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.