Movember – Iconische filmsnorren (1)

Charles Chaplin Productions

Charles Chaplin Productions

In november laten miljoenen mannen hun snor staan. Met hun knevel willen ze prostaat- en teelbalkanker onder aandacht brengen. De actie gaat haar laatste weken in. Movember-deelnemers krijgen het almaar harder te verduren. Zwervers werpen hen samenzwerende knipogen toe. Moeders en kinderen deinzen verschrikt achteruit op de bus.

Ook Supercalifragilistic draagt zijn steentje bij voor Movember. De komende dagen presenteren we jullie enkele van de meest iconische snorren op het witte doek. Daarmee willen we de Movember-deelnemers een hart onder de riem steken. Nog even vol houden mannen!

Charlie Chaplin

Warner Home Video

We trappen af met enkele grappige snorren uit de oude doos. Om een of andere reden heeft een snor vaak iets vermakelijk. Allicht komt dat door Charlie Chaplin.

De koning van de (stille) lach introduceerde de ‘tandenborstelsnor’ bij het grote publiek. Alleen belazerde de Engelse acteur de kluit. Zijn snor was in de meeste van zijn films zo vals als de kiezen van je oudtante Wilhelmien.

Chaplins bekendste snorverschijningen zijn The KidModern Times en The Great Dictator. In die laatste film zette de acteur Hitler flink te kakken. Terecht. Want Hitler was een boosaardige lul. Die er bovendien niet voor terugdeinsde om Chaplins karakteristieke snor schaamteloos te plagiëren.

Groucho Marx

warner Home Video

Ook Chaplins tijdsgenoot Groucho Marx, deed het aanvankelijk met een vals exemplaar. Het Marx Brothers-lid kliederde zijn ‘stache tussen twee opnames door onder zijn neus met wat ‘greasepaint’.

Vanaf You Bet Your Life, een quizshow die liep van 1951 tot 1960, ging de Joodse grapjas voor the real thing.

Vandaag vind je zijn iconische valse snor nog steeds terug in elke carnavalswinkel. Inclusief de bijhorende dikke brilglazen, knoert van een neus, en borstelige wenkbrauwen.

Peter Sellers

Warner Home Video

Ook Peter Sellers had al snel in de smiezen dat een snor een must-have in het genre was.

Naast een torenhoog ego en een affreus Frans accent, vormde een snor een cruciaal kenmerk van de beruchte inspecteur Jacques Clouseau uit The Pink Panther-films. De mosterd voor deze komische triniteit haalde Sellers bij Hercule Poirot.

Ook voor Dr. Strangelove mocht Sellers’ snor van stal. Het is te zeggen, voor 1/3 van zijn schermtijd. De ambitieuze acteur nam namelijk drie verschillende, waarvan een gesnord, personages, voor zijn rekening in deze essentiële Stanley Kubrick-film.

Toen er in 2006 een remake van de The Pink Panther-franchise kwam, gaf Steve Martin zijn bovenlip meteen vrij spel. Het origineel is beter.

Gene Wilder

In 1974 maakte Mel Brooks de heerlijke Frankenstein spoof Young Frankenstein. Zulke films maken ze niet meer vandaag de dag. Of toch niet meer sinds 1995, het jaar van Brooks’ laatste film, Dracula: Dead and Loving It.

20th Century Fox

Gene Wilder — voor altijd de enige echte Willy Wonka, wat de Johnny Depp/Tim Burton-tandem ook moge geloven — gaf daarin gestalte aan de knotsgekke kleinzoon van Dr. Frankenstein.

It’s Pronounced Fronkensteen!

Hoe knots? Nou, een vluchtige blik op dat kapsel en die snor zegt heus wel genoeg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.