Movember – Iconische filmsnorren (10)

RCV Home Entertainment

RCV Home Entertainment

Het Wilde Westen. Waar niemand raar opkeek als je met een flinke snor de saloon binnenstapte. Wat is er toch veel veranderd afgelopen decennia. Maar niet in november. Dan is het even weer bon ton om een snor te dragen. Hoewel. Zo hartelijk begroetten ze ons nu ook niet weer niet, toen we gisteren met ons Movember-exemplaar aan de toog van onze stamkroeg plaatsnamen.

Zie die vier bazen daar zo zelfverzekerd lopen. Wie doet de Wyatt Earp-posse wat?  Bovenstaande foto komt uiteraard uit het puike Tombstone. De opnames van die klassieke western liepen niet bepaald van een leien dakje. Maar het eindresultaat maakte veel goed.

Wyatt Earp

Bij de vertolking van de legendarische Amerikaanse sheriff Wyatt Earp hoort een indrukwekkende knevel. De snor als harige penning onder de trillende neusvleugels gepland. Kurt Russell zijn exemplaar uit Tombstone (1993) bleek op dat vlak succesvoller dan die van Kevin Costner in Wyatt Earp (1994). Net als de film. Maar daar liet Costner zijn slaap niet voor. Met Dances with Wolves had hij al een succesvolle snorrenvertolking op zak.

RCV Home Entertainment

De gepensioneerde Wyatt Earp (Russell) wou na zijn dienstjaren gewoon wat chillen in het stadje Tombstone. U kent dat wel. Eindelijk wat tijd maken voor het vrouwtje (Dana Wheeler-Nicholson). Beetje klaverjassen. Af en toe een borrel achteroverslaan. Maar al snel bleek Wyatts pensioen voor ruime interpretatie vatbaar.

From now on I see a red sash, I kill the man wearing it. So run you cur. And tell the other curs the law is coming. You tell ‘em I’m coming! And Hell’s coming with me you hear! Hell’s coming with me!

The Cowboys

RCV Home Entertainment

Een bende outlaws verstoorde immers de rust in het stadje Tombstone. Het geboefte van dienst — waar halen die mannen het toch vandaan — noemde zich zelf ‘The Cowboys’. Tussen de bad guys herkennen we onder meer Powers Boothe als leider Curly Bill Brocius en de immer fantastische Michael Biehn als de welbespraakte Johnny Ringo.

 I want your blood. And I want your souls. And I want them both right now!

Doc Holliday

RCV Home Entertainment

Gelukkig kon Wyatt rekenen op zijn oude maat Doc Holliday (Val Kilmer). Goed, de tuberculose had hem al stevig te pakken, maar de revolverheld wist nog perfect hoe hij met een schietlood of twee moest omspringen.

I have two guns, one for each of ya.

Kilmer speelde de hele cast naar huis. Zijn snor mocht er trouwens ook best wezen.

Virgil en Morgan Earp

RCV Home Entertainment

Wyatts broers, Virgil en Morgan, maakten de posse compleet. Sam Elliott, immer van de partij als er een indrukwekkende snor moet zijn, speelde Virgil Earp.

What the hell kinda town is this?

RCV Home Entertainment

Bill Paxton nam het betreurde jongere broertje Morgan voor zijn rekening.

 Remember what I said about people seein’ a bright light before they die? It ain’t true. I can’t see a damn thing.

Natuurlijk zijn er nog tientallen andere westerns bomvol memorabele snorren. Wat te denken van de jonge Robert Redford in Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969)? Of zeer recent nog Don Johnson in Quentin Tarantino’s sublieme Django Unchained (2012)?

Maar, tenminste volgens onze ‘bescheiden’ mening, niets overtreft het snorrenfestijn van Tombstone.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.