Movember – Iconische filmsnorren (11)

Indies Home Entertainment

Indies Home Entertainment

Gangsters zijn te benijden. Nooit gebukt onder de lasten van een nine-to-five. Toch altijd de zegen van een goed gevulde geldbeurs. Tegelijk lopen ze er stijlvoller bij dan Jani Kazaltis. Gladgeschoren kaken zijn een must in het milieu. Zeker in de Italiaanse sferen. Maar een snor kan er wel vanaf. Correctamundo! Vandaag dalen we af in de penoza.

Donnie Brasco

Undercover gaan is een klotejob. Je riskeert je nek voor een schijntje. En achteraf staat er voorgoed een prijs op je hoofd. Bovendien moet je allerlei zware offers brengen. Je snor afscheren bijvoorbeeld.

They want you to shave the mustache. Regulations.

Donnie Brasco vormt een buitenbeentje in Johnny Depps indrukwekkende oeuvre. De dubbelrol van FBI agent Joe Pistone/undercover Donnie Brasco vormt misschien wel de normaalste rol die Depp ooit speelde. Alhoewel, normaal? Naarmate de film vordert heeft die Donnie ze precies ook niet meer alle vijf op een rijtje. Zou het komen omdat hij zijn snor mist?

Jules Winnfield

Lionsgate Home Entertainment

Ooit blaast de mensheid zich nog eens op. Millennia later zullen buitenaardse archeologen op onze desolate aardkluit landen. Met allerlei geavanceerde fancy shit zullen ze  trachten onze cultuur in kaart te brengen. Hopelijk vinden ze tussen de as en de brokstukken een dvd van Pulp Fiction. En het verzameld werk van The Clash, als we nu toch bezig zijn.

Na enige reconstructie en restauratie, zullen ze een glimp van Jules Winnfield (Samuel L. Jackson) zien. Tal van bijdragen zullen ze aan deze legendarische gangster wijden. Na jaren van onderzoek zullen de intergalactische wetenschappers volgende conclusie trekken: ‘zonder zijn knevel en afro zou Jules maar half de Bad Motherfucker zijn die hij was.’

Charles Bronson

Movie Bank

In The Dark Knight Rises wou je geen mot van Tom Hardy. Tot je Bane hoorde wauwelen alsof er een natte schotelvod in zijn mond zat gepropt. Serieus kerel, doe eens normaal. Wie een echt angstaanjagende Hardy wil zien, is met Bronson aan het juiste huis. Die snor alleen al.

De echte Bronson — niet te verwarren met de gelijknamige acteur —, een van de beruchtste Britse bajesklanten, was erg in zijn nopjes met de castingkeuze. Daarom schoor de kranke crimineel zijn snor af. En stuurde ze vervolgens per post naar de acteur.

Detective Trupo

Universal Pictures Benelux

De echte schurk in Ridley Scotts lichtjes fantastische gangsterepos American Gangster is niet de heroïnehandelaar Frank Lucas (Denzel Washington). Wel de corrupte Detective Trupo (Josh Brolin)

What’s this? Don’t tell me you’re actually gonna arrest Frank Lucas, are you?

Brolin zette een flinke acteerprestatie neer. Daarvoor haalde hij een foute pornosnor uit de kast. Interessant aan Brolins filmsnorren (zie ook No Country for Old Men), is dat je steeds het idee hebt dat het gewoon om zijn eigen doordeweekse exemplaar gaat.  Eigenlijk is Brolin de Johan Heldenbergh van Hollywood.

Vito Corleone

Paramount Home Entertainment

Iedereen kent het verhaal wel dat Marlon Brando bolletjes watten in kaken hamsterde voor zijn rol van Don Corleone. Dat verhaal is slechts gedeeltelijk waar. Brando droeg ze enkel tijdens de audities. Tijdens de eigenlijke opnames van The Godfather had hij een mondstukje. Zo, dat weten we dan ook weer.

De legende dat Brando aanvankelijk helemaal niet wou meespelen — hij weigerde de maffia te verheerlijken — klopt dan weer wel. Tot hij het boek las. Terstond trok hij met oogpotlood een snor onder zijn neus en vroeg hij aan zijn assistente Alice Marchak hoe hij eruit zag. ‘Als George Raft‘, antwoordde ze. Raft was dé gangsteracteur van het interbellum. De rest is zoals men zegt, geschiedenis.

Frank Serpico

Paramount Home Video

Hoort Al Pacino thuis in dit rijtje? De Supercalifragilistic-snorrenjury overlegt even:

Nee, want:

  • Er hangt nog een hele baard aan zijn snor vast.
  • Pacino speelt de  ‘good guy’.

Ja, want:

  • Serpico is een meesterwerk.
  • Het is fuckin’ Al Pacino.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.