Movember – Iconische filmsnorren (12)

Easy Rider

Sony Pictures Home Entertainment

Het is een lange maand geweest. Hoon was ons deel. Maar ook vurige aanmoedigingen. We wouden een lans breken voor Movember. Mensen een geweten schoppen. 12 afleveringen lang toonden we jullie de beroemdste filmsnorren. Met hier en daar wat grappen en grollen. Maar tegelijk wouden we de aandacht vestigen op een serieuze zaak: prostaat- en teelbalkanker is niet om te lachen. Alvorens we het stof van ons scheermes kloppen, eindigen we met enkele filmsnorren die tussen de mazen van het net glipten.

Billy uit Easy Rider

Met Easy Rider maakte wijlen Dennis Hopper in 1969 een ode aan een Amerika dat nooit meer terugkomt. En misschien ook nooit bestond. Daarom alleen al zou de film (én soundtrack) verplicht leermateriaal moeten zijn op school. Naast het regiewerk, nam Hopper ook de rol van motorrijder Billy voor zijn rekening. Het woord snor zou het harige attribuut van Billy te weinig eer aandoen. Het is pure vrijheid en escapisme onder twee neusvleugels gebald.

Derek Smalls

StudioCanal

Volgend jaar blaast This is Spinal Tap alweer 30 (!) brandende fakkels uit. Vele rocksterren vinden de mockumentary aardig confronterend omwille van de pijnlijk herkenbaarheid.

Na het succes van de film gaven de acteurs af en toe een gelegenheidsoptreden. Dat zorgde al eens voor verwarring. Liam Gallagher, gewezen frontman van Oasis, dacht namelijk dat het fictieve Spinal Tap een échte band was. Broerlief Noel vertelt:

He thought they were real people. We went to see them in Carnegie Hall. Before they played they came on as the three folk singers from A MIGHTY WIND. We were laughing and he said: ‘This is shit.’ We said: ‘You do know they are American actors?’ ‘I’m not f**king having that,’ he says, and walks off. He’s never watched Spinal Tap since.

Fox

Het is onmogelijk om naast de snor van bassist Derek Smalls (Harry Shearer) te kijken. Voor zijn gezichtsbeharing haalde de acteur de mosterd bij Motörhead-opperhoofd Lemmy Kilmister. Zijn podiummanieren pikte hij dan weer van Saxon-bassist Steve Dawson.

De besnorde bassist en zijn Spinal Tap-makkers doken in een The Simpsons-aflevering op. Shearer verzorgt overigens al sinds het prille begin de stemmen van Ned Flanders, Mr. Burns en nog twee dozijn andere personages.

The Stranger

Univeral Pictures Benelux

Joel en Ethan Coen gaan zelf besnord door het leven. Verbaast het dan dat ze hun filmpersonages geregeld een snor meegeven?

Sometimes you eat the bear, and sometimes, well, he eats you.

Misschien vergissen we ons, maar de wijsheid opdissende The Stranger (Sam Elliott) uit The Big Lebowski, is dat niet gewoon Virgil Earp uit Tombstone?

Ulysses Everett McGill

UPI

Ulysses Everett McGill (George Clooney) is een man met klasse. De eloquente boef smeert op tijd en stond wat Dapper Dan-brillantine door zijn haar, om de boel in het gareel te houden.

Well, I don’t want Fop, goddamn it! I’m a Dapper Dan man!

Zou hij af en toe ook eens wat van dat vettig spul door zijn snor smeren? Geen idee hoe hij zijn ‘stash anders zo piekfijn in model houdt gedurende de omzwervingen van O Brother, Where Art Thou.

Clark Gable

Voor er CGI was, voor er crappy remakes en reboots waren, voor elk bimbo die twee woorden kan opzeggen zich actrice mocht noemen… Was er een ander Hollywood. Een mystieke wereld, even bruisend als de champagne coupes die men er dronk. Één man toornde boven al haar inwoners uit. Tijdsgenoten noemden hem ‘The King of Hollywood’.

Warner Home Video

Die man heette Clark Gable. En zijn potloodsnor is stijlvol tijdloos exemplaar. geprojecteerd. Ook Gable’s acteerprestaties mochten er wezen. Een andere illustere snorrendrager, ene A. Hitler uit Duitsland, was een grote bewonderaar.

De Führer loofde tijdens WOII een prijs uit voor wie de Gone with the Wind-ster ongedeerd tot bij hem kon brengen. Naar verluidt vloog Gable doodsbang door het luchtruim, vrezend dat de Wehrmacht hem zou neerhalen en waarna hij onder een stolp in het Adelaarsnest zou eindigen. We verzinnen het niet.

Robert Pattinson als Salvador Dali?!?

E1 Entertainment

Dit is Robert Pattinson met een Dalisnor in Little Ashes. ‘Bizaros, zeeros bizaros!’, zouden Jommeke en zijn vriendjes zeggen.

Love.
Art.
Betrayal.

Little Ashes is een film uit Pattinsons pre-Twilight-jaren. Naar schijnt zie je hem in een bepaalde scène aan zijn kalebas sjorren. Surrealistisch!

Burt Reynolds

Universal Pictures Benelux

Zelf hebben we er afgelopen 30 dagen verdacht weinig van gemerkt, maar een snor staat in vele culturen symbool voor mannelijke viriliteit. Bij Samson zat de kracht in zijn wilde manen. Bij Burt Reynolds zit ze sinds Smokey and the Bandit (1977) in zijn snor.

Wat zou toch het geheim achter zijn machoknevel zijn? Smeert de acteur er iedere ochtend een homeopathisch mengseltje op basis van platgevijzelde stierenkloten, Chuck Norris‘ zweet en zwarte haarverf in?

Tom Selleck

Universal Pictures Benelux

Tot slot een speciale vermelding voor de TV-snor van Tom Selleck. Niemand die durft te ontkennen dat deze womanizer de beste TV-snor van de jaren ’80 had. We zouden ze niet te eten willen geven, de legioenen ouwe vrijsters die alle acht seizoenen van Magnum, P.I. uit het hoofd kennen.

One of the cliches of my profession is that to get information from a bartender you have to slip him bills of various denominations. Bills that you can’t afford with pictures of unfamiliar presidents and usually for information that isn’t worth it.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.