Movember – Iconische filmsnorren (7)

Blue Underground

Blue Underground

Snorren zijn tijdloos. Heel wat historische figuren pronkten met een opvallende Schnurrbart. Schnurrbart is trouwens Duits voor snor. Zeven aflevering ver in deze reeks, en de snorren komen ons al aardig de strot uit. Maar we zetten dapper voort. Alles voor het goede doel! Vandaag: historische filmsnorren!

Dr. Fu Manchu

In 1913 verzon de Britse auteur Sax Rohmer de tijdloze schurk Dr. Fu Manchu. Het archetype van het kwaad. De naam van zijn snor? Een Fu Manchu, genoemd naar de trendzetter zelf. In feite is Fu Manchu dus een hipster avant la lettre. Verschillende acteurs maten zich de beroemde snorpunten aan. Maar niemand deed dat met zoveel verve als Christopher Lee. Na The Face of Fu Manchu (1965) zouden nog vier sequels volgen. Nicolas Cage mat zich in 2007 een gelijkaardig exemplaar aan voor de Grindhousetrailer Werewolf Women of the SS.

Piraten

Colombia TriStar

‘Een echte piraat heeft een gaatje in zijn oor, met een ringetje d’r door, zong een sprekende bobtail begin jaren ’90. Soms hebben ze ook een vieze snor. Zoals Johnny Depps onvergetelijke Jack Sparrow uit Pirates of the Caribbean.

Ook Orlando Bloom zette een handvol snorhaartjes in om de rol van Will Turner aan te kleden. Op onze middelbare school liepen er destijds jongens rond met meer snorgroei. Voor het echte werk moet je bij Dustin Hoffmans sierlijke krulsnor uit Hook zijn.

Daniel Day-Lewis

Met drie Oscars, is Daniel Day-Lewis op zich al voer voor historici. Statistisch gezien des te indrukwekkend, want zo veel films maakt hij nu ook weer niet.

RCV Home Entertainment

Integendeel, wanneer hij even tijd heeft tussen het houthakken en schoenmaken door, kiest hij zijn films zeer zorgvuldig uit. Wat opvalt, is dat hij daarbij nagenoeg altijd voor historisch spul kiest. Even op de set in de tijd reizen, en Daniel is helemaal in zijn sas. De crew minder.

De verhalen over mans manische method acting zijn legendarisch. Wanneer het script een snor vereist, kan je er dus gif op in nemen dat het eindresultaat niet minder dan indrukwekkend zal zijn.

Zijn imponerende snor gaf de, op zich al behoorlijk dreigende, Natives-leider Bill ‘The Butcher’ Cutting in Gangs of New York een buitenaardse dreiging mee. Idem dito voor zijn snor en rol van waanzinnige oliebaron Daniel Plainview in There Will be Blood.

Hitler

De bovenlip van Bruno Ganz gaf in Der Untergang gestalte aan de boosaardigste snor ter wereld. Der Untergang is een moker van een film. Ganz speelt de hele bunker plat.

Movie Bank

Nichts als Feiglinge, Verräter, Versager!!!
Die Generalität ist ein Geschmeiß des deutschen Volkes!
Sie ist ohne Ehre!

Jammer genoeg schiet je soms ongewild in de lach. YouTube-hypes zijn baarlijke duivels.

Genghis Khan

Universal Studios Home Entertainment

Het is niet altijd even duidelijk waarom een film nu precies flopt. Al zijn er soms wel wat vage voortekens. Maar aan de Cassandra’s van de filmwereld wordt zelden belang gehecht.

GENGHIS KHAN! The world trembled at his name!

Zo ook in 1954. Het leek enkele slimme jongens wel leuk om John Wayne te casten voor de hoofdrol van The Conqueror. ‘Laten we even een über-Amerikaan de grote Mongoolse veroveraar Genghis Khan spelen.’ Achterlijke apen. Los daarvan rammelt de film ook langs alle kanten. Hoofdgeldschieter Howard Hughes, ja die kerel uit The Aviator bestond echt, was toen toch al zo loco als de pest. Maar zie dat snorretje van Wayne! Daarmee onderwerp je nu eens een wereldrijk zie!

Robert Agar, de Victoriaanse meestercrimineel.

20th Century Fox

Donald Sutherland is een grote meneer. Zonder zeveren. De man meet 1m93. De Facebook-generatie kent hem allicht uit The Hunger Games-franchise. Weetjesmensen kennen hem ook als de vader van de balorige Kiefer Sutherland.

Hoe dan ook. De ouwe Sutherland is een monument. Daar hoort vanzelfsprekend een bijpassende snor bij. Zoals de imperial die hij droeg in The First Great Train Robbery. De film is overigens even indrukwekkend als de snor.

Robin Hood

Warner Home Video

Stelen van de rijken, en geven aan de armen. Een beetje zoals de PVDA dus. Tal van acteurs kropen in de rol van de iconische vrijbuiter Robin Hood. Maar niemand droeg daarbij zo’n verzorgde snor als de Australische filmster Erroll Flynn in The Adventures of Robin Hood.

Toegeven, van tijd tot tijd had je wel een vergrootglas nodig om ze te zien. Check trouwens zeker de Mel Brooks-spoof Robin Hood: Men in TightsCary Elwes is er magistraal in.

De drie musketiers

MGM Home Entertainment

Om de zoveel jaar tijd haalt Hollywood het beroemde boek van Alexandre Dumas van onder het stof. We hebben het natuurlijk over Les Trois Mousquetaires. Wat klinkt dat toch grappig in het Frans.

D’Artagnan en zijn drie schermende maats doken laatst nog op in The Three Musketeers. Quentin Tarantino noemde het de aanrader van het jaar. Benieuwd hoeveel Paul W.S. Anderson daarvoor moest ophoesten. Nee, geef ons dan maar The Man in the Iron Mask.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.