Movember – Iconische filmsnorren (8)

Universal Pictures Benelux

In november voeren mannen actie! Met hun snor! Voor het goede Movember-doel! Over actie gesproken: af en toe heb je geen behoefte aan die rare Lars von Trier. In ons geval: heel erg vaak. Wat doen we dan? We steken een wervelende actieprent in de dvd-lader. Zetten ons verstand op nul – wat veel gemakkelijker gaat dan u misschien zou vermoeden. Slaan enkele kilo’s nacho’s achterover. En vegen tussendoor wat dipsaus uit onze snor.

Sonny Crockett

Colin Farrell is een van de meest succesvolle en veelzijdige acteurs van zijn generatie. Het ene publiek ziet in hem een gezellige drinkebroer. Het andere een potentiële seksslaaf. Daarnaast heeft hij enkele steengoede actiefilms op zijn cv staan. Af en toe zit er iets overbodigs bij. Zoals een Total Recall-remake. Maar draagt niet elke Paul Verhoeven-remake de kiem der overbodigheid in zich? Enfin, de Irishman zat ook in Michael MannMiami Vice-remake. Volgens een of andere Amerikaanse filmdatabase stelt die film niet bijster veel voor. Nonsens. Farrell gaf Det. Sonny Crockett bovendien een erg brute snor mee.

Sergeant Roger Murtaugh

Warner Home Video

Wat valt er te zeggen over Lethal Weapon? Dat het een must see is. Dat Danny Glover er een personage van 50 in speelt, hoewel hij tijdens de opnames maar 40 was. Dat er 26 mensen het loodje leggen. Dat Mel Gibson toen al een aardig zotte patat was. En dat Glover een potente copstash heeft.

Een wat? Een ‘copstash’ is een samentrekking van ‘cop’ en ‘moustache’. Zo zie je maar. Zelfs met ons verstand op nul leren we hier nog iets bij!

Machete

Entertainment One Benelux

Dat Danny Trejo nooit in een Nivea for Men-spotje zal opduiken, is een understatement van jewelste. ’s Mans pokdalige gelaat matcht daarentegen wonderwel met een ruwe Mexicaanse mannensnor. Dat we de ex-bajesklant en zijn snor de laatste tijd zoveel op het witte doek zien, is te danken aan Robert Rodriguez.

Sinds Desperado maakt die er een sport van om de vol geïnkte acteur in zoveel mogelijk van zijn films te steken. Hij zit zelfs in Spy Kids! Maar erg lang kwamen Trejo en zijn knevel nu ook niet in beeld in die films. Na jaren van bijrollen bood Rodriguez hem de hoofdrol van Machete aan. Wat valt er nog meer te zeggen? Killersnor, killerfilm.

Lt. Aldo Raine

Universal Pictures Benelux

Natuurlijk is Quentin Tarantino’s Inglourious Basterds zoveel meer dan een actiefilm. Het is een Tarantino Grand Cru.

Daar kwam de kinnebak geen moment te vroeg mee. Want ’s mans vorige film, Death Proof, was eerder een plastic bekertje slootwater. Tjah, dan had ie al die jaren daarvoor maar niet zulke meesterwerken moeten draaien.

Drie redenen waarom Brad Pitts Lt. Aldo Raine zoveel mojo uitstraalde:

  1. Hij scalpeert nazi’s.
  2. Hij spreekt Italiaans met een hilarisch vuistdik Southern-accent.
  3. Zijn snor.

Ryder

Sony Pictures Home Entertainment

Er zijn zo van die acteurs die er in slagen om er in de ene film verdomd cool uit te zien (Face/Off, Pulp Fiction, Saturday Night Fever). Een andere keer zien ze er dan weer uit alsof ze op weg zijn naar een sollicitatie voor een betrekking als Papa Chico’s nieuwe sidekick (Michael, Battlefield Earth, Wild Hogs).

Maar we zien het allemaal door de vingers. We gunnen hun zelfs hun malle hobby’s. Lidmaatschap van een of andere gekke sekte bijvoorbeeld. Omdat we weten dat ze vroeg of laat nog eens een glansprestatie zullen neerzetten.

Of hij vooraf toestemming moest vragen aan the powers that be van de Scientology-kerk? Al sla je ons dood. Feit is dat John Travolta er aardig schurkachtig uitziet in The Taking of Pelham 1, 2, 3. Een van Tony Scotts laatste films trouwens. Wat is de wereld toch een nare plek sinds die tragische 19 augustus 2012.

Paul Kersey

Columbia Pictures

Op 30 augustus 2013 kwam de knekelman Charles Bronson ophalen. Ongetwijfeld verliep dat niet zonder slag of stoot. Bronson, geboren als Charles Dennis Buchinsky, was bij leven een ruige baas. Als kind ploeterde hij in de mijnen. Nauwelijks de puberteit ontgroeid, of hij moest al knokken in WOII.

Gek dat hij acteur werd. Maar wat is niet gek? Uit armoede moest de kleine Charles weleens het jurkje van zijn zus dragen. Daar word je hard van. Niet voor niets droeg de acteur eretitels als ‘Il Brutto’ en ‘Le Sacre Monstre’. Met vijf Death Wish-films is hij de enige echte koning van de wraakfilm. Overdag was het personage Paul Kersey architect. ’s Nachts een vigilante wreker. Immer uitgedost met een fijne snor.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.