Movie mysteries (2)

Warner Bros

Warner Bros

Deze week gaan we alweer enkele geheimen ontrafelen van de filmwereld. Deze keer bespreken we de geheimen van Cast Away en Inception.

3. Cast Away

Mysterie: Wat zat er in de FedEx doos?

Universal

Doorheen de hele film houdt Chuck Noland (Tom Hanks) die gestrand is op een eiland zijn FedEx doos ongeopend: Hij weerstaat de verleiding om het te openen voor vier lange jaren. Hij neemt het mee toen hij een poging waagde om terug naar de bewoonde wereld te geraken met zijn raft. Uiteindelijk levert hij het pakketje aan een huis en aangezien er niemand thuis was op dat moment zullen we nooit weten wat er in zit.

Maar het mysterie gaat verder dan dat. Er zijn namelijk twee suggestieve engelenvleugels getekend op het oppervlak van de doos. Aan het begin van de film zien we een vrouw in Texas die een soortgelijk pakketje naar een naakte cowboy in Moskou verstuurde. Wat zat hierin?

Robert Zemeckis is er heel terughoudend over, vaak maakt hij er een grapje over en zegt hij dat er een waterdichte satelliet telefoon in zit. In het script staat dat er twee flessen salsa verde in de doos lagen. Daarnaast zat er ook een briefje in van een vrouw genaamd Bettina die smeekt dat haar man terug moet komen. Chuck kijkt naar de flessen en leest de nota en legt dan alles terug in de verpakking.

4. Inception

Warner

Mysterie: valt de totem van Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) neer of blijft hij draaien?

Om even snel samen te vatten: als zijn ‘totem’ valt, betekent dit dat hij in de werkelijkheid leeft en verenigd is met zijn kinderen. Maar als de tol blijft draaien zit hij vast in het ongewisse en zijn de kinderen niets meer dan een constructie van zijn geest.

Op het internet krioelt het met exegetische deconstructies van deze scène. Een dergelijke analyse vergelijkt de kleding gedragen door Cobbs kinderen. De kleding van de echte kinderen zouden lichtjes verschillen van de kinderen geconstrueerd door Cobbs geest.

Regisseur Christopher Nolan wil de interpretatie van de eindscene extra moeilijk maken door het topje van de tol te doen ‘shaken’ vlak voor de film eindigt. Een sluwe kerel, die Nolan. Maar misschien wordt er te veel aandacht aan de totem ges schonken. Want Cobb kan ook tot een punt gekomen zijn waarbij hij de ‘nep-werkelijkheid’ gewoon aanvaardt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.