Negen tips om je eigen hype te creëren

Summit

Summit

Wat hebben de Harry Potter-films, The Hunger Games, Twilight en andere Game of Thrones met elkaar gemeen? Precies. Allemaal succesvolle fantasyboeken die nóg succesvollere (op financieel vlak althans) verfilmingen opleverden. Het lijkt erop dat we de Divergenttrilogie binnenkort aan dit lijstje kunnen toevoegen.

Divergent is een reeks van de Amerikaanse schrijfster Veronica Roth. De verhalen spelen zich af in een futuristisch Chicago. Daar nemen vijf verschillende facties het tegen elkaar op. De hoofdpersonages zijn voornamelijk tieners. De Divergent-trilogie scoort dan ook bijzonder goed op de Young Adult Best Seller List van The New York Times

Summit

De reeks trok al snel heel wat geïnteresseerde filmstudio’s aan. Het is uiteindelijk Summit Entertainment (die van Twilight) die de filmrechten kon verwerven. Divergent komt in maart 2014 uit. Regisseur is Neil Burger (Limitless). Hij kon alvast een grote ster strikken voor dit project: Kate Winslet.

Het broodje van Veronica Roth lijkt gebakken: pas 25, vijf miljoen boeken verkocht, al meerdere literaire prijzen in de kast en verfilmingen waarrond vast en zeker een pak promotie zal worden gemaakt. Jaloers? De Amerikaanse celebritywebsite Vulture stelde een lijstje op met tips om het even goed te doen als Roth. Go for it! 

1. Start een blog
Op de succesvolle blog van Veronica Roth konden haar lezers bijna letterlijk elke stap van het schrijfproces volgen, tot en met de uiteindelijke release van het boek. Met andere woorden: al voor Divergent in de rekken lag, was de vrouw al een sociaal fenomeen. En o ja, haar boeken ook.

2. Volg de mode
The Hunger Games, Matched, The Maze Runner, … Allemaal titels van boeken in hetzelfde genre als Divergent: licht dystopische, futuristische fantasy. Verstop een liefdesverhaal tussen je actiescènes en zie je googlehits stijgen met de dag.

3. Verkoop jezelf (schaamteloos)
De eerste exemplaren van Divergent werden over de volledige US of A verspreid, verstuurd en doorgegeven. From disco to disco, town across town. Iedereen die ook maar in de verste verte iets te maken had met de verkoop van boeken, sprong natuurlijk op de kar. En als je weet dat vijftienjarigen andere vijftienjarigen na-apen, dan is de term ‘hype’ niet zo ver weg.

Summit

Summit

4. Verkoop de filmrechten zo snel als je kan
Hypen, hypen, hypen! Want een verfilmd boek verkoopt stukken beter. De filmrechten van Divergent waren trouwens al verkocht voordat het eerste boek nog maar in de rekken lag.

5. Exclusiviteit verkoopt
Laat je lezers en fans via het internet meedingen naar een unieke pre-sale. Wie zich het meest kon inleven in de wereld van de Divergent-trilogie  (lees: de grootste geeks), kon het boek een paar dagen eerder dan de rest op de kop tikken.

6. BLIJF BLOGGEN!!!
Dingen die we ondertussen weten over Veronica Roth:
– Ze is verzot op kerstverlichting
– “It’s been a long time since I carved a pumpkin, and I remember, as a kid, relishing that awful squishy feeling of pumpkin innards as you squeeze it between your fingers.”
– Spinnen zijn niet meteen haar favoriete beesten.
– De herfst is haar favoriete seizoen, want “summer is the season of sunshine (or at least, the season in which we most celebrate sunshine), and I hate sunshine. And heat. (No, I am not a vampire.)” Yeah, well, that’s just like, your opinion, woman.

7. Onderhoud de verslaving van je fans
Tussen twee releases door verraste Roth haar lezers met een stukje fictie waarin eenzelfde scène vanuit het perspectief van een ander personage wordt beschreven. Génial, quoi.

Summit

Summit

8. PR, PR, PR,..
Ok, deze tip vat de vorige zeven eigenlijk samen. Maar we kunnen niet genoeg benadrukken hoe een geoliede reclamecampagne een hype kan opkloppen. De film, een cover van het magazine Entertainment Weekly, een trailer op MTV en tal van andere zaken doen hun werk wel. Als je iets maar lang genoeg herhaalt, dan gaat het er wel in. Stalin wist dit ook al, trouwens.

9. Vermijd lekken
Lange rijen vanaf middernacht aan boekenwinkels overal in het land. Dat zijn beelden waarmee je kan uitpakken. Ondertussen meldde Roth (uiteraard op haar blog , zie tips 1 en 6), dat het derde deel van de Divergent trilogie  helaas gelekt is. Jammeur.

(Bron: vulture.com)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , ,

Comments are closed.