Old Carrie versus New Carrie (2)

Sony

Sony

Tijd voor deel twee van onze vergelijking tussen de oude en nieuwe Carrie.

6. Bloederiger
Beide versies hadden een KNT-label, maar vooral de nieuwe versie laat dit merken. Buiten een duidelijk beeld op de varkensscene na blijft de Carrie van Peirce redelijk tam tot aan de grote finale. Vanaf dat punt is het echter alle remmen los. Kinderen sterven en je zal het gezien hebben. Carrie’s slachtoffers worden niet zomaar door de zaal gesleurd en met een brandslang natgespoten. Moretz haar slachtoffers worden gruwelijk geëlektrocuteerd, dubbel geplooid, en veel meer…

En het slachtfestijn stopt daar niet. Deze keer gooit Carrie de auto van Chris en Billy niet zomaar omver, ze laat hem ontploffen en volledig uitbranden. Ze foltert hen. Carrie slaat Billy z’n gezicht in – zodat Chris het kan zien – en sluit haar dan op in de auto en laat het voertuig op een tankstation inrijden.

Maar ook al zorgen deze stunts voor serieus wat bloed, het zijn vooral de intieme en duidelijke scenes waarin Margaret zichzelf verminkt, die je ineen zullen doen krimpen.

MGM

7. Aankondigingen
Bij Brian De Palma z’n versie zie je het niet aankomen wanneer Carrie overkookt. Bij de nieuwe versie laat Peirce constant hints vallen waaraan je merkt dat Carrie zich voorbereidt om haar krachten te gaan gebruiken. Vooraleer Carrie bijvoorbeeld de watertank van directeur Morton in stukken laat knallen, zie je het water in de achtergrond al borrelen. Er is ook een moment waarin een snee wordt veroorzaakt door een stuk papier: dit toont aan dat er nog heel wat staat te gebeuren. En dan nog één waar Chris een bericht stuurt naar Sue vanop het bal, waarin staat dat er iets erg staat te gebeuren met Carrie.

8. Carrie rebelleert
Niet alleen is Carrie maar een lach weg van een prachtige jongedame, ook durft ze meer uit zichzelf te spreken. Het is gedaan met het gefluister van Sissy Spacek. De Carrie die Moretz heeft neergezet is nog altijd een muurbloempje, maar wanneer Carrie nu de drang voelt om haar mening te geven over iets, zal ze dit ook met veel overtuiging doen.
Ze smeekt nog steeds om langer in de auto te blijven zitten met Tommy, omdat ze te zenuwachtig is om naar het bal te gaan. Maar wanneer ze dan uiteindelijk naar binnen gaat, merk je ook een vleugje zelfverzekerdheid.
We zien dit ook terug in de gesprekken die Carrie voert met haar moeder. Spacek’s personage was duidelijk meer op haar gemak wanneer ze met haar moeder praatte dan met haar klasgenoten, maar Moretz gaat hierin nog een stapje verder door haar moeder te commanderen. Er zijn weliswaar ook een handvol scenes waarin Carrie ineenkrimpt als haar moeder haar stem verheft en een flink pak slaag uitdeelt, maar buiten dat is Carrie de ster van de show.

MGM

9. Carrie is een telekinetisch expert
De zelfverzekerdheid van Carrie in de versie van Peirce heeft waarschijnlijk veel te maken met het feit dat ze in deze film echt een telekinetisch expert is. Het personage van Spacek ondekt stilaan haar krachten nadat ze deze ongewild had gebruikt. De Carrie gespeeld door Moretz laat tampons vliegen, verbrijzelt een watertank en is dan klaar om spiegels te laten breken, meubels te laten vliegen en haar moeder op te sluiten in een kast.
In de vorige versie zag je Spacek gewoon maar staan kijken zonder enige gezichtsuitdrukking en zo een doelwit raken. De nieuwe Carrie beweegt letterlijk haar hele lichaam met de handeling die ze wil doen, om zo een object te controleren.

10. Geen rode baseball pet
Of je nu het origineel uit 1976 één of meerdere keren hebt gezien, je zal je Norma wel kunnen herinneren. Of niet? Doet geen belletje rinkelen? Het personage met de rode baseball pet? Je kan geen vrouwelijk personage met een rode baseball pet laten rondparaderen zonder dat mensen haar niet hebben opgemerkt. Norma draagt het ding zelfs naar het bal terwijl ze een jurk aanheeft!
Jammer genoeg is er geen  personage met een rode pet in Peirce haar versie, maar er is wel een snelle blik op eentje dat een witte baseball pet draagt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.