Opvallende films van 2016 (3): Vaiana

Vaiana

Disney

Jasmien

Jasmien

In 2016 verschenen (te) veel films. Iedereen publiceert dan ook lijstjes van de beste en slechtste films. Hier bij Supercalifragilistic gaan we voor de meest opvallende films. Het zijn films die ons zijn bijgebleven omwille van de muziek, de fotografie, de vertolkingen, het camerawerk, de irrelevante plot of wat dan ook. Tot eind 2016 stellen we er elke dag een voor.  

Regie: Ron Clements, John Musker
Cast: Auli’i Cravalho, Dwayne Johnson, Rachel House, Temuera Morrison, Jemaine Clement, Nicole Scherzinger
Muziek: Lin-Manuel Miranda, Mark Mancina, Opetaia Foa’i

In de golf van eindejaarslijstjes en jaaroverzichten zullen we het dezer dagen nog wel vaker te horen krijgen: 2016 was toch vooral een hoopje kommer en kwel. Soms moet je de lichtpuntjes dan maar in de duisternis van de bioscoopzaal zoeken. Op de valreep bracht Disney ons nog Vaiana (oorspronkelijk Moana getiteld, maar omwille van rechtenkwesties aangepast in Europa). Een stevige portie zon, zee, strand en een hartverwarmend verhaal om je in onder te dompelen.

Clements en Musker, het team achter o.a. De Kleine Zeemeermin en Aladdin, nemen ons mee naar een oude stam op een prachtig Polynesisch eiland (zijn er ook Polynesische eilanden die niét prachtig zijn?). De animatie is zo oogverblindend mooi dat je je instant op vakantie waant. Je kan de oceaan bijna aanraken, zo indrukwekkend is het. Op een druiligere dag voelen twee uurtjes Vaiana bijna als een weekje Hawaï. Nu ja, bijna.

Vaiana

Disney

Het titelpersonage (nieuwkomer Auli’i Cravalho) is de jongste aanwinst in de lijst van Disney-prinsessen. Vaiana is de avontuurlijke tienerdochter van het stamhoofd en ze is vastberaden om haar volk van een nakende ondergang te redden. Daarvoor moet ze op zoek naar de halfgod Maui (een uiterst amusante Dwayne ‘The Rock’ Johnson) om de vloek die hij eeuwen geleden veroorzaakte ongedaan te maken. Maui stal namelijk ooit het hart van de godin Te Fiti en raakte het kwijt op zee. Daardoor opende hij een soort doos van Pandora en verloor hij ineens al z’n goddelijke krachten. Nu is Vaiana de uitverkorene om samen met Maui de oceaan te trotseren en het hart terug te geven.

Toen de eerste beelden van de film werden vrijgegeven, was er heel wat te doen rond de weergave van de Polynesische cultuur en dan vooral rond het personage Maui. In plaats van een coole halfgod is hij veel te dik en met een hoop gebreken, klonk het. Maar uiteindelijk is de balans toch vooral positief. Regisseurs en bedenkers Clements en Musker hebben duidelijk heel wat research gedaan naar de Polynesische geschiedenis en mythologie. Om het idee voor Vaiana uit te werken, trokken ze verschillende keren naar onder andere Fiji en Tahiti om met locals en experts te spreken (wat een job!). Hun harde werk is in ieder geval zichtbaar op het scherm.

Vaiana

Disney

De gebreken van Maui zorgen trouwens voor serieus wat comic relief (een perfect goddelijk personage zou heel wat saaier zijn) en de hele film is toch vooral een ode aan Polynesië in een mainstream jasje. Vaiana/Moana past ook perfect op de ‘progressieve’ weg die Disney sinds Brave en Frozen bewandelt. Ze is mooi, maar niet zomaar een perfecte barbiepop. Bovendien draait haar verhaallijn rond zelfvertrouwen en avontuur, niet rond het vinden van de perfecte prins.

Het scenario steunt vooral op de chemie van het dynamische duo Vaiana-Maui en had hier en daar zeker wat meer diepgang kunnen gebruiken. Maar verder hebben we nauwelijks iets aan te merken op deze actievolle portie plezier die alle ingrediënten bevat voor een geslaagde Disney-klassieker: verbluffende visuals, een coming-of-age-verhaal, een mooie boodschap over vriendschap, een hilarische animal sidekick (de dwaze haan Hei Hei), en vooral een memorabele soundtrack.

De meer dan catchy liedjes zijn van de hand van Lin-Manuel Miranda, de zanger/acteur/componist die al enkele jaren het mooie weer maakt op Broadway met z’n zelfgeschreven musical Hamilton. Hij levert hier opnieuw een krachttoer af, met als hoogtepunt het vrolijke You’re Welcome, dat wel eens het nieuwe Let It Go zou kunnen worden. Ouders die hoopten dat ze na drie jaar eindelijk af waren van luidkeels meekwelende dreumesen zijn eraan voor de moeite. There’s a new Disney hit in town. Begin hieronder maar alvast te oefenen. You’re welcome!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.