Opvallende films van 2016 (6): Sausage Party

Sausage Party 2

Sony

Didier Van Hoorebeke

Didier

In 2016 verschenen (te)veel films. Iedereen publiceert dan ook lijstjes van de beste en slechtste films. Hier bij Supercalifragilistic gaan we voor de meest opvallende films. Het zijn films die ons zijn bijgebleven omwille van de muziek, de fotografie, de vertolkingen, het camerawerk, de irrelevante plot of wat dan ook. Tot eind 2016 stellen we er elke dag een voor.  

Heb jij ooit stilgestaan bij de gevoelens van een tomaat? Een aardappel? Een karton melk? De zak chips? Of de condooms die je koopt? Neen, wel dan gaat jouw ervaring tijdens een uurtje of twee winkelen compleet veranderen eens je de animatiefilm Sausage Party heb gezien.

Regie: Conrad Vernon, Greg Tiernan
Cast: Seth Rogen, Kristen Wiig, Jonah Hill, Bill Hader, Michael Cera, James Franco, Danny McBride, Craig Robinson, Paul Rudd, Nick Kroll, David Krumholtz, Edward Norton, Salma Hayek
Muziek: Christopher Lennertz, Alan Menken

Sausage Party 2

Sony

Het viertal Kyle Hunter, Ariel Shaffir, Seth Rogen en Evan Goldberg hadden als pitch “a story about a group of sausages trying to escape their packaging to screw some buns.” Ze kwam uiteindelijk op de proppen met een verhaal over onze voedselproducten die we dagelijks in onze winkelkar gooien. Al het fruit, de groenten, de voedingswaren in blik, dozen, glas en diepgevroren wachten vol ongeduld op de winkelrekken tot ze door de mensen worden gekozen. Die mensen zijn voor hen goden die hen naar de ‘Great Beyond’, het hiernamaals, en een beter leven zullen brengen. Wat ze niet weten is dat wij al die producten in stukken snijden, raspen, koken, vermalen of in de pan gooien. Van een beter bestaan buiten de winkel is dus geen sprake. Eens de waarheid aan het licht komt staat er geen rem op de meest waanzinnige dialogen en vunzige taferelen van de laatste jaren.

“I begged them to stop, but then they just went. First, the gods stretched me till it hurt, then they went inside me, and then… And then… SPLOOGE! Look at me! LOOK AT ME!”

Het is de eerste keer in de filmgeschiedenis dat een animatiefilm niet geschikt werd bevonden door de MPAA. Je kunt debatteren over de zin en onzin van dergelijke keuringscommissie, maar deze keer kan je ze geen ongelijk geven. Zo botsen we op straat op een gedesillusioneerde condoom die vertelt hoe hij schaamteloos werd misbruikt door een god die hem vulde met een kwak (je weet wel) en dan zomaar weggooide. Het hele verhaal is seksueel geladen van worsten die maar al te graag een broodje willen vullen tot lesbische taco’s en kartonnen sapjes die uit hun opening worden leeggezogen. Een heuse food orgy kan dan ook niet ontbreken. Wat de prent nog opvallender maakt is de bijdrage van Alan Menken. Hem ken je als de tekstschrijver van tal van liedjes voor Disney-films (Aladdin, Beauty and the BeastThe Little Mermaid). Dat hij als geen ander gepaste lyrics kan vinden voor de meest waanzinnige nummers bewijst hij met “The Great Beyond”, goed voor de longlist van de Oscars.

Sausage Party 2

Sony

Maar naast al die seksualiteit schuilt er een diepere betekenis in Sausage Party. Doorheen het verhaal ontmoeten we tal van producten met heel menselijke karakteristieken, culturele verschillen, religies (zoals het hele conflict tussen de Palestijnen en de Israëli’s), dromen, onzekerheden, gevoelens en het onvermijdelijke: de dood. In geen enkele andere film van 2016, laat staan van de afgelopen jaren worden tal van deze onderwerpen aan het kruis genageld, of zoals Donald Trump zou doen: bij de poes genomen. Acteur, schrijver, producent en regisseur Seth Rogen heeft in het verleden komische grenzen verlegt. Het is niet altijd even smaakvol of mijn soort humor, maar de man durft. En dat doet hij zeker met deze animatiefilm Sausage Party. Binnen de wereld van de tekenfilm (en daarbuiten) is dit veruit de meest opvallende films van 2016. Je gelooft je oren en ogen niet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.