Aparte Road Trips: Planes, Trains & Automobiles

Paramount Pictures

Paramount Pictures

Naar aanleiding van dvd en blu-ray release van We’re The Millers hebben we voor je enkele andere grappige Road Trips op een rij gezet. Indien ik ooit Steve Martin mag ontmoeten, heb ik slechts één vraag voor de man: Hoe heb je het in hemelsnaam voor elkaar gekregen om niet voortdurend in de lach te schieten tijdens de motel-scène van Planes, Trains & Automobiles? Ik ben er niet alleen van overtuigd dat hij het niet erg vindt dat ik hem tutoyeer, hij heeft vast ook een mooie anekdote klaar over hoe ergerlijk wijlen John Candy ook in het echte leven kon zijn.

Paramount Pictures

Wie onderneemt de road trip?

Een enorme sneeuwstorm legt het noorden van de Verenigde Staten lam de dag vóór Thanksgiving. Ernstige zakenman Neal (Steve Martin) en irritante dikzak Del (John Candy) moeten improviseren, samenwerken en elkaar niet vermoorden om op tijd thuis te raken bij hun respectievelijke gezinnen.

De uiteindelijke bestemming van de trip?

Chicago. De mannen vertrekken uit New York City en proberen zich een weg te banen tussen duizenden anderen die voor de feestdagen alle mogelijk vormen van openbaar vervoer gebruiken.

Hoe verloopt de trip?

Niet goed. Zoals de titel van de film aangeeft, is hun mislukte vlucht de eerste fase van een pijnlijk lange en zeer oncomfortabele trip vol vuile huurauto’s, smerige motelkamers en volgeboekte treinwagons. Door de sneeuwstorm leiden de vliegmaatschappijen hun toestellen om naar andere steden en zelfs andere staten. Controlefreak Neal beseft tot zijn grote ergernis dat hij de deadline niet zal halen. Met tegenzin aanvaardt hij de hulp van de eeuwige optimist Del.

Paramount Pictures

Die tegenzin is meer dan begrijpelijk. Het personage Del is een (groot) vat vol irritante karaktertrekken en gewoontes. Non-stop onzinnige verhalen vertellen tegen onbekenden: check, zichzelf laten trakteren: check, onderbroeken laten weken in een gemeenschappelijke badkamer: jawel, check.

Wat is het grappigste moment?

De motel-scène dus. Tijdens de eerste nacht die Neal en Del noodgedwongen samen moeten doorbrengen, delen ze een bed dat bij elke shot lijkt te krimpen. Op dat moment ken je de personages al goed genoeg om te anticiperen hoe verschrikkelijk Neal zich die nacht zal voelen. John Hughes de schrijver van all-American comedies als Ferris Bueller’s day Off, Home Alone en Weird Science drijft het ongemak tot het randje van de wansmaak. De humoristische timing is ongezien en het crescendo van de scène onweerstaanbaar.

De 150kg wegende Canadees John Candy kon in feite slechts één rol spelen. De personages in Cool Runnings, Uncle Buck en zelfs Spaceballs zijn zo goed als inwisselbaar. Hij deed het echter zo goed en viel zodanig in de smaak in die periode van de Amerikaanse film dat hij een onvergetelijke acteur werd. Ik ben zelf echt geen liefhebber van komedies en als het dan toch moet, verkies ik slapstick. Tegen de charmes van het duo John Candy-Steve Martin biedt ik echter geen weerstand en laat ik me graag meevoeren met de golf van nostalgie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , ,

Comments are closed.