Shyamalan countdown (5): Lady in the Water

Warner Bros.

Warner Bros.

Tegen de tijd dat Lady in the Water in de zalen uitkwam, was de interesse voor M. Night Shyamalan al erg gedaald bij het grote publiek. Shyamalan op zijn beurt liet voor deze film alle subtiliteit varen als het op verhaal aankomt. Lady is een verfilming van verhaaltjes die hij aan zijn kinderen vertelt voor het slapengaan en is daardoor meer karikatuur dan deconstructie.

Warner Bros.

Shyamalan bakent zijn moderne, mythische wereld af tot de microkosmos van een appartementencomplex, The Cove. Elke bewoner krijgt van een waternimf een archetypische rol toegewezen om de boog van het verhaal tot een goed einde te brengen. Dit gebeurt niet enkel heel doorzichtig, maar eveneens met een aantal vette knipogen. Filmrecensent Bob Balaban is kanonnenvoer, elke minderheid komt mooi aan bod en Shyamalan himself is de reddende martelaar.

Om een gezellige raamvertelling te zijn, mist Lady in the Water charme en geduld. Om een parabel te zijn, weegt de inhoud bij lange niet genoeg door. Waar Shyamalan wél in slaagt is afstand te nemen van enige twist of diepzinnige boodschap. Hiermee schept hij de ruimte voor zichzelf om aandacht te besteden aan kleur en compositie (met dank aan DOP Christopher Doyle). Hoofdrolspeler Paul Giamatti kan zich dan weer focussen op zijn komische timing en mimiek zonder teveel emotionele suspense.

Warner Bros.

Persoonlijk hou ik wel van Shyamalans bedverhaaltje. De casting zit goed en de personages zijn lekker absurd en kleurrijk. Net als in Signs en later in The Happening is de humor in Lady kurkdroog en heel tegenwoordig. Shyamalan lijdt echter onder zijn eigen reputatie en de bijhorende verwachtingen. Op de schaal tussen crowdpleasing en zelfbevrediging helt Lady in the Water gevaarlijk ver naar het laatste. Dit betekent niet onvermijdelijk dat het resultaat een slechte film is, maar wel dat een bepaalde mindset noodzakelijk is om er van te genieten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.