Shyamalan shutdown (6): The Happening

20th Century Fox

20th Century Fox

Zowel het bioscooppubliek, filmcritici als fans onthaalden After Earth met lauwe tot ijskoude reacties. Syamalans ooit zo veelbelovende carrière lijkt voor de zoveelste keer bezegeld. Iets zegt me nochtans dat hij niet gauw van plan is uit het vak te stappen. Nu zijn fanbase op sterven na dood is, is het uitblijven van geldschieters het ergste wat de eigenwijze regisseur nog zou kunnen overkomen.

20th Century Fox

Anderzijds zou het hem op creatief vlak misschien wel deugd doen. Ik ben me er van bewust dat het allesbehalve een makkelijke klus is The Happening te verdedigen, maar voor mij was deze B-film een zeer aangename verrassing. In The Happening neemt de lokale flora aan de Amerikaanse Oostkust wraak op de mens. Wie aan hun sporen ten prooi valt, springt van een gebouw, schiet zich een kogel door de kop of loopt zich op een kleurrijkere manier de dood tegemoet.

Het begin van de film maakt al duidelijk dat koude rillingen aan bod zullen komen: Een vrouw doorboort zich de halsslagader mer een haarspeld en arbeiders stappen nonchalant van een dak. The Happening levert het sadistisch plezier van reeksen als Final Destination, maar dan met genoeg spanning om zich een laag tempo te veroorloven. Shyamalan bouwt zijn scènes zorgvuldig op. De flauwe humor zit nét onder de oppervlakte. Hij houdt John Leguizamo in het gareel en laat Mark Wahlberg tegen een plastieken plant praten. De timing van elke scène zit verschrikkelijk goed en Wahlbergs acteerstijl leent zich perfect tot de twijfelachtige B-film sfeer: sympathiek en zelfrelativerend.

20th Century Fox

Er is een zekere twist aanwezig in The Happening, maar die is nog droger dan de humor. Shyamalan illustreert zijn favoriete thema’s nogmaals moeiteloos. Het koppel Wahlberg-Deschanel is pas in staat een serieus gesprek te voeren door een meterslange metalen buis. Een groot deel van de spanning ontstaat uit de traagheid waarmee de personages informatie uitwisselen. Niemand weet wat er aan de hand is en ieder denk zijn eigen oplossing te hebben voor het probleem.

The Happening lijdt onder de eco-trip waarvan After Earth even goed een sequel had kunnen zijn. De humor is te flauw en het tempo te traag om indruk te maken als thriller. De anticlimax is geinig, maar ontkracht ook een groot deel van de spanning. Technisch gezien is The Happening geen slechte film, maar Shyamalan heeft niet genoeg voeling met het publiek om zijn enthousiasme op een efficiënte manier te delen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.