Sterfgevallen tijdens filmopnames

 

Fox

Fox

Film- en televisiefanaten durven al eens te vergeten dat acteurs ook maar mensen zijn. We zijn het immers zo gewoon om hen op het scherm te zien, dat we onze favoriete acteurs soms vereren als waren het Griekse goden. We lijken hen met momenten ook zo verdomd goed te kennen, door roddels in de (online) pers. Vandaar ook dat sommige fans zich met hartstocht storten op ieder nieuwsbrokje over hun favoriete acteur of actrice. En vandaar ook dat er vaak zulke hevige reacties komen op het overlijden van een ster in Hollywood.

Zo was het ook met het recente overlijden van Paul Walker. Zijn dood brengt niet alleen een vlaag van verdriet over Hollywood en omstreken, maar zadelt de productie van Fast & Furious 7 ook met een immens probleem op. Eén van de hoofdrolspelers is immers gestorven. Er zal ongetwijfeld getreurd worden over Walkers dood, maar Hollywood wil nog steeds winst binnenhalen. Het is en blijft nu eenmaal een bedrijf, en een bedrijf hoort winst te maken. De productiebedrijven die ons onze geliefde films brengen, zijn dan ook enorm inventief wanneer een acteur overlijdt tijdens het filmen.

Infinity Features

Zo stierf Heath Ledger vijf jaar geleden (ja hoor, zo lang al) tijdens de opnames van The Imaginarium of Doctor Parnassus. De film van Terry Gilliam zou Ledgers stap naar een minder mainstream circuit betekenen. Ledgers dood sloeg in als een bom en bracht heel wat emoties naar boven, zowel binnen als buiten Hollywood.
Gilliam besloot de productie even stil te leggen, maar ging nadien toch verder met de film. Hij sprak Jude Law, Johnny Depp en Colin Farrell aan om de film te vervolledigen. Het script werd herschreven om de veranderingen in de gedaante van Ledgers personage te verklaren, en de film werd vervolledigd. De drie acteurs stonden daarenboven hun loon af aan Ledgers dochter, wat het eerbetoon in The Imaginarium of Doctor Parnassus des te groter maakt.

Een ander voorbeeld kan je vinden in The Crow uit 1994. Als zoon van Bruce Lee was Brandon Lee langzaam maar zeker zijn plaats in Hollywood aan het veroveren. Voor The Crow had Lee reeds enkele hoofdrollen gehad, maar zijn nieuwste project zou zeker een ster van hem maken. Tijdens het draaien ging er echter iets mis met een stuntgeweer, waardoor Lee ernstige verwondingen opliep. Hij zou deze verwondingen niet overleven.

Aanvankelijk wilden de makers de productie van The Crow stopzetten. De film zou te gewelddadig zijn om te vertonen, beargumenteerden critici. Paramount besloot zelfs om zich uit de distributiedeal te trekken, maar niet zonder eerst Miramax aan boord te brengen. Zij zouden de film vervolgens financieren. Er werden geen extra scènes gedraaid, noch werden er extra acteurs bijgehaald. Het script werd herschreven en zo raakte de film dan toch voltooid.

Daarnaast is er ook Roy Scheider, bekend van onder andere JawsThe French Connection, en vele andere films en televisieseries (inclusief Family Guy). In zijn laatste project, Iron Cross, nam hij de hoofdrol van Joseph op zich. Scheider speelt een overlevende van de Holocaust, die onder de SS-officier die zijn familie doodde komt te wonen. Reeds tijdens het filmen vocht Scheider tegen kanker, en hieraan zou hij nadien ook bezwijken.
Joshua Newton, die de regie van Iron Cross voor zijn rekening nam zich, wou de productie niet stilleggen. Met behulp van CGI slaagde hij erin Scheider na te bootsen voor de scènes waarin de acteur nodig was. De computertechnologie kon Scheider perfect afbeelden, al blijkt de film grotendeels vergeten in de geschiedenis.

Ook de sequels van The Matrix kregen te maken met een sterfgeval, al was het ditmaal geen hoofdrolspeler. Aaliyah, voornamelijk bekend omwille van haar carrière als popster, slaagde erin ook bekendheid te verwerven buiten de muziekwereld. Als actrice had ze immers al meegespeeld in onder andere Romeo Must Die en Queen of the Damned. Zij zou een (bij)rol in de Matrix-sequels, waaronder The Matrix Reloadedop  zich nemen. Enkele scènes waren al ingeblikt toen haar vliegtuig neerstortte.
Omwille van haar kleine rol in de film kon men de productie onmogelijk stopzetten. De makers besloten er een andere actrice bij te halen, om zo de scènes waarin Aaliyah te zien zou zijn opnieuw te filmen. Ongetwijfeld een onvoorstelbaar moeilijk moment voor alle acteurs betrokken bij The Matrix Reloaded, maar the show must go on.

Niet alleen de recente geschiedenis kent sterfgevallen tijdens het filmen. Ook in het verleden stierven acteurs tijdens het draaien van een nieuwe film. Een goed voorbeeld daarvan is Vincent Price (bekend van The Fly uit 1958 en House of Wax uit 1953). Hij wist een rol te bemachtigen in Edward Scissorhands. Reeds tijdens het filmen had Price echter last van Parkinson en een chronische longziekte (als gevolg van zijn overmatige roken). Hij zou hier ook aan overlijden.

Twentieth Century Fox

Omwille van de problemen die Price kende tijdens het draaien van Edward Scissorhands, moesten de scènes waarin hij te zien was ingekort worden. Zo moest hij minder op de set zijn en kon hij vervroegd afzwaaien. De film werd wel nog afgemaakt met Price als Edwards uitvinder.

De meest bekende dood in de filmgeschiedenis is misschien wel die van Marylin Monroe. En ook haar dood kwam op een pijnlijk moment. Zij en niemand minder dan Dean Martin zouden de komedie Something’s Got to Give filmen in 1962. Monroe kreeg echter een infectie voor het filmen begon, maar herstelde zodat de productie alsnog van start kon gaan. Nadien werd Monroe omwille van financiële redenen ontslagen om nadien terug aangenomen te worden. Maar ze stierf nog voor de productie kon verdergaan.

De productie van Something’s Got to Give was dus van in het begin een ramp. Zoveel is duidelijk. Na Marylin Monroe’s dood waren er slechts 37 minuten aan film. Twentieth Century Fox besloot de productie dus stil te leggen om aan een nog grotere financiële ramp te ontkomen. Something’s Got to Give, met Monroe en Dean, zou dus nooit het daglicht zien.

Twentieth Century Fox

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.