Terug naar de schoolbanken

Monsieur Lazhar

Film Music Box

Film als medium past men steeds vaker toe in onderwijscontexten, maar omgekeerd even waar. Ook de filmsector is geboeid door het thema educatie. Kijk naar wat Cameron Diaz doet in Bad Teacher. Misschien heeft heimwee naar vroegere tijden hier iets mee te maken? Kortom, hieronder volgen enkele films met het thema: ‘leerkrachten voor de klas’ naar aanleiding van de film Monsieur Lazhar.

The Miracle Worker (Arthur Penn,1962)

UA

Al gaat het in de film The Miracle Worker over een privé-leerkracht, past hij toch perfect binnen dit lijstje. De film gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van William Gibson, toont  hoe een privé-leerkracht (Anne Bancroft) een opvoedingsmirakel teweegbrengt bij Helen (Patty Duke), een rebellerend kind die ook nog eens bij de geboorte doofstom en blind bleek te zijn. Door al het lichamelijke geweld die de lerares gebruikt om Helen te leren communiceren, kunnen we hier zeker van een ‘opvoedende tik spreken’. Het thema onderwijs is hier niet een louter cognitieve aangelegenheid, ook het communicatieve is van belang. Visueel brengt Penn het onderwijsproces erg goed in beeld en door het beeld in zwart-wit wordt het visuele alleen nog meer versterkt.

De acteerprestaties zijn van hoog niveau, ook al wisselen de acteurs in de originele versie en de remake. In de remake van 1979 neemt Patty Duke de plaats in van Anne Bancroft  en Melissa Gilbert die van Patty Duke. Dus Duke kan je zowel eens bewonderen als leerling en als leerkracht! Als dit stukje nog niet overtuigend genoeg is, dan is dit het misschien wel: de film won 3 Emmy Awards en werd genomineerd voor een Golden Globe. Dat regisseur Arthur Penn geen eendagsvlieg is, bewees zijn volgende film: Bonnie and Clyde (1967).

Les Choristes (Barratier Christophe, 2004)

A-Film

Les Choristes is een remake van de film uit 1945: La Cage aux Rossignols die heel wat succes kende. Het verhaal speelt zich af op de strenge Franse kostschool ‘Fond de l’etang’ waar de werkloze muziekleraar Clément Mathieu (Gérard Jugnot) een job als surveillant aanvaardt. Al gauw merkt Clément Mathieu dat de aanpak van de directie enorm streng is, daarom gaat hij op zoek naar alternatieve manieren om het vertrouwen van de jongens te winnen. Aangezien hij muziekleraar is, leert hij hen zingen in lesvrije momenten. Even later ontstaat het jongenskoor. Door het zingen, leren de jongens dat ze ook talenten bezitten.

De film zie ik eigenlijk als een hartverwarmend sprookje en aan de populariteit van de film te zien heeft de film heel wat mensen weten warm te maken. Dankzij de film zijn er zelfs veel meer jongenskoren opgericht in Frankrijk! Uiteraard werd Les Choristes voor heel wat prijzen genomineerd, onder andere voor 2 Oscars en 8 Césars. En als dat nog niet overtuigend genoeg was, dan zal de muziek in de film dat wel doen!

School of Rock (Linklater Richard, 2003)

Paramount Pictures

Als gitarist Dewey Finn (Jack Black) uit zijn heavy metal band wordt gegooid, gaat hij  een depressie tegemoet. Battle of Bands (een muziekwedstrijd) niet meer winnen en heeft hij geen geld genoeg om zijn huur te betalen. Het telefoontje die dan komt voor zijn huisgenoot Ned, komt als geroepen. De prestigieuze Horace Green school zoekt een nieuwe leerkracht die meteen kan beginnen. Wanneer Dewey beseft dat het om een hoog loon gaat, beslist hij om zich voor te doen als Ned. Hij besluit de kinderen het enige bij te brengen waar hij echt goed in is, leren om te rock-‘n-rollen om uiteindelijk mee te doen aan de Battle of Bands!

Na Black’s optreden in High Fidelity als platenverkoper, is het wel duidelijk dat deze rol in School of Rock hem op het lijf geschreven is. Leuk is dat er naast Black’s prettig gestoorde rol ook veel belang uitgaat naar de kinderen die meespelen. Dat de film geen al te diepe inhoud heeft, weerhoudt hem niet van een prettige familiefilm te zijn.

Dead Poets Society (Weir Peter, 1989)

Buena Vista

Een klassieker binnen films rond het onderwijs! De nieuwe leerkracht Keating (Robin Williams) zorgt voor heel wat ophef in de school Welton. In tegenstelling tot andere docenten, leert hij de jongens om vrij te denken en niet de mening van anderen te volgen. Enkelen uit de klas beginnen een poëzieclub genaamd ‘Dead Poets Society’ waar vooral gedichten worden gelezen en geschreven. De jongeren ontdekken met behulp van de leraar Keating dat ze verantwoordelijk zijn voor hun eigen leven en zelf beslissingen mogen nemen inzake hun leven. Bij Neil, een van de jongens van de klas, loopt dit verkeerd af. Keating krijgt de schuld van de ouders voor het gedrag van hun kinderen. Uiteindelijk volgt zijn ontslag, maar de jongeren blijven de kant van Keating kiezen.

Dat men in Dead Poets Society eigenlijk wat vooruit is op zijn tijd mag duidelijk zijn, want in het hedendaagse onderwijs ligt de nadruk juist op het afstappen van het klassieke model van lesgeven. Eigen methodes en onderwijsaanpakken krijgen een aanmoediging. Dead Poets Society ontving de oscar voor beste originele filmscript.

Boys, you must strive to find your own voice. Because the longer you wait to begin, the less likely you are to find it at all. Thoreau said, “Most men lead lives of quiet desperation.” Don’t be resigned to that. Break out!

Freedom Writers (LaGravenese Richard, 2007)

Paramount Pictures

 Multiculturalisme in scholen, ook een thema dat vaak terugkomt. Dit ondermeer in  Freedom Writers. Erin Gruwell (Hilary Swank) komt terecht in een multiculturele school waar de directie vastberaden is dat ze het niet zal volhouden met de jongeren. In het begin lijkt dat zeker zo, want de jongeren zijn totaal niet geïnteresseerd in onderwijs. Ook het feit dat ze blank is, speelt zeker niet in haar voordeel. Ze zien haar vooral als een indringer die niet weet hoe het is om hun leven te leiden. Door een andere kant op te gaan met haar lessen, slaagt Gruwell erin om meer en meer hun vertrouwen te winnen. Ze beslist de jongeren een dagboek te laten schrijven zodat ze hun gevoelens en ervaringen kunnen neerpennen. Het volgende schooljaar krijgt de klas geen les meer van Gruwell en als protest bundelen ze de dagboeken en dopen het tot het boek: ‘The Freedom Writers Diary’.

Entre les murs (Cantet Laurent, 2008)

Entre les murs

Sony

Entre les murs, een docudrama, volgt het leven van de leraar François Marin (François Begadeau) gedurende een schooljaar waarin hij lesgeeft op een  school in Parijs. Enkel beelden van in de les en de school worden getoond, vandaar ook de titel van de film. De film die gebaseerd is op een boek, wordt gespeeld door de schrijver van het boek, Begadeau zelf. Ook de leerlingen (en hun ouders) uit de multiculturele klas zijn de echte leerlingen van die school. Het verhaal gaat vooral over wat zich in het klaslokaal afspeelt, de verhoudingen onderling, pesterijen en discussies. De film was goed voor een Gouden Palm en Sean Penn zijn zegen.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.