Terugblik: de beste nieuwe series van 2013

House of Cards

Netflix

Supercalifragilistic is in de eerste plaats een website die focust op film. Maar we houden ook de vinger aan de pols wat series betreft. En 2013 was een uitstekend jaar op dat gebied. Er was niet alleen het formidabele laatste seizoen van Breaking Bad. Ook topseries als Mad Men, Boardwalk Empire, Game of Thrones en The Newsroom kenden weer uitstekende seizoenen. Homeland had dan weer een wisselvallig derde seizoen, terwijl we het laatste seizoen van Dexter maar een gemiste kans zullen noemen.

Ook opvallend dit jaar waren de vele nieuwe topreeksen. Natuurlijk waren niet alle nieuwe series pareltjes. Zo heeft Marvels Agents of S.H.I.E.L.D. de hooggespannen verwachtingen voorlopig niet kunnen waarmaken. AMC moet nog wat langer wachten op een waardige opvolger voor Breaking Bad. Maar tegenover al die teleurstellingen stonden heel wat nieuwe series die wel positief wisten te verrassen. Schijnbaar meer dan andere jaren.

Netflix

Netflix

De oorzaak hiervoor is wellicht het steeds groter wordende aanbod aan spelers op de Amerikaanse markt. Naast de grote netwerken als ABC, FOX en CBS had je al langer kabelzenders als FX en AMC en betaalzenders als HBO en Showtime. Maar nu mengen ook kleinere zenders als BBC America en Sundance Channel zich in de strijd om de kijker. En zelfs Netflix, nota bene een onlinestreamingdienst, maakt originele reeksen. In 2014 wordt het aanbod zelfs nog groter. Want dan waagt ook Amazon – jawel, de grote onlinewinkel – zich voor het eerst op de televisiemarkt.

Veel goede nieuwe series dus, die u waarschijnlijk niet (allemaal) gezien heeft. Want, drukbezette mensen als jullie zijn, wachten jullie liever tot gespecialiseerde (kuch) sites als deze weten te vertellen welke nieuwe reeksen écht de moeite waard zijn. Dat zullen we dan maar doen, zeker? Zie hier, een overzicht van de beste nieuwe series van 2013.

House of Cards (IMDb)

House of Cards

Netflix

House of Cards betekende dit jaar de vuurdoop voor Netflix. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen. Kevin Spacey in de hoofdrol en David Fincher achter de camera? Dat zou vonken geven. En de reeks maakte de hoge verwachtingen waar. Spacey speelt op voortreffelijke wijze een ambitieuze politicus die niet vies is van wat politieke spelletjes. Het leverde hem welverdiende nominaties op voor de Emmy’s en de Golden Globes. Ook Kate Mara, Robin Wright, Michael Kelly en Kristen Connolly spelen belangrijke rollen. We tellen in spanning af naar 14 februari, wanneer Netflix het tweede seizoen naar goede traditie in één keer ter beschikking stelt.

Orange Is the New Black (IMDb)

Met Orange Is the New Black bewees Netflix dat House of Cards geen toevalstreffer was. De dramedy (meer drama dan komedie) vertelt het verhaal van Piper Chapman. Zij moet na vele jaren alsnog een gevangenisstraf van 15 maanden uitzitten omdat ze drugsgeld transporteerde voor haar toenmalige vriendin. Terwijl Chapman (overtuigend vertolkt door Taylor Schilling) zich probeert aan te passen aan het vaak harde gevangenisleven, komt de relatie met haar vriend onder druk te staan. Zeker wanneer die vriend ontdekt dat de ex van Piper in dezelfde gevangenis haar straf uitzit. Orange Is the New Black kwam uit het niets en wist meteen zowel publiek als critici te overtuigen. Het tweede seizoen komt er vermoedelijk aan in juli 2014.

Orphan Black (IMDb)

Orphan Black

BBC America

Dé vrouwelijke acteerprestatie van 2013 (films incluis) is wat mij betreft die van Tatiana Maslany in Orphan Black. Talloze verschillende personages zet ze in deze serie neer, met allemaal verschillende maniertjes en karakters. Zo speelt ze onder meer hoofdpersonage Sarah Manning, een oplichtster die in moeilijkheden zit. Wanneer een dubbelganger voor haar ogen zelfmoord pleegt, steelt ze haar identiteit, in de hoop een nieuw leven te kunnen beginnen. Wat ze niet weet, is dat ze haar nieuwe leven voor nog meer moeilijkheden zorgt dan haar oude. Orphan Black is een goedgemaakte scifi-reeks en mede dankzij de glansprestatie van Maslany één van de hoogtepunten van 2013. Seizoen 2 start op 19 april op BBC America.

Banshee (IMDb)

Liefhebbers van de betere actie moeten zeker Banshee eens een kans geven. Antony Starr speelt een ex-gevangene die de identiteit aanneemt van kersverse sheriff Lucas Hood in het fictieve stadje Banshee. Daar zwaait maffiabaas Kai Proctor (Ulrich Thomsen) de plak. Hood bestrijdt er de misdaad op zijn eigen gewelddadige wijze en moet opboksen tegen heel wat nieuwe en oude vijanden. Ondertussen probeert hij zijn ware identiteit verborgen te houden. Ah ja, en het hart van zijn jeugdliefde opnieuw voor zich te winnen. Hoewel Banshee vooral geprezen wordt om de vele uitstekende vechtscènes, mag ook het achterliggende verhaal er zeker wezen. Seizoen 2 komt er al aan vanaf 10 januari op Cinemax. Onze review van het eerste seizoen kan je hier nog eens nalezen.

The Fall (IMDb)

The Fall

BBC

Fans van sfeervolle, trage maar spannende reeksen, vinden wellicht hun gading in de uitstekende BBC-reeks The Fall. Gillian Anderson (Scully uit The X-Files) steelt de show als de eigenwijze detective Stella Gibson. We volgen haar tijdens haar jacht op een seriemoordenaar (gespeeld door Jamie Dornan, die ondertussen gecast werd als Christian Grey in de verfilming van Fifty Shades of Grey). Waar andere reeksen de identiteit van de seriemoordenaar pas op het einde van de aflevering of het seizoen onthullen, hanteert The Fall een andere aanpak. De kijker weet al vanaf de eerste minuut wie de moorden pleegt, en volgt parallel de levens van zowel de jager als de prooi. Tom en Jerry voor gevorderden, vakkundig in beeld gebracht door de Belgische regisseur Jakob Verbruggen (Code 37). De BBC werkt momenteel aan een tweede seizoen, dat wellicht rond mei op de buis komt. Onze review van het eerste seizoen kan je hier nog eens nalezen.

Andere topreeksen uit 2013: Top of the Lake (IMDb), Rectify (IMDb), Hannibal (IMDb), The Americans (IMDb), Masters of Sex (IMDb).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.