Dictators in film

Paramount

Met The Dictator vond Sacha Baron Cohen nog een excuus om sketches te maken over seks, joden en lichaamssappen. Maar daarnaast richt hij eveneens zijn satirische schijnwerper naar de karikaturale trekken van staatshoofden, opiniemakers en beleidsmakers in het algemeen. Naast de klassieke biografie of feitenrelaas is de karikatuur namelijk even efficiënte manier om een ophefmakend personage in beeld te brengen.

charlie chaplin

United Artists

The Great Dictator (1940)

In deze klassieker persifleert Charlie Chaplin Adolf Hitler op onvergetelijke wijze. Met zijn typische pathetiek speelt hij in op de empathie naar onderdrukten toe en maakt hij makkelijk een karikatuur van de megalomane Führer. Voor Chaplin was The Great Dictator op veel vlakken een belangrijke stap: hij speelt een dubbelrol (het verhaal draait rond de gelijkenis tussen een Joodse kapper en de fascistische dictator), het was Chaplins eerste geluidsfilm maar ook op veel vlakken een propagandafilm. De release viel virtueel samen met het begin van WOII en de gelijkenissen met de realiteit waren treffend.

tadanobu asano

Benelux Film Distribution

Mongol (2007)

De Altaïsche steppevolkeren zijn nooit echt aangenaam gezelschap geweest voor de omringende naties (zie Atilla de Hun). Genghis Kahn is ongetwijfeld de bekendste mongool én één van de grootste veroveraars uit de geschiedenis. Ook al was zijn legitimiteit gebaseerd op bruut geweld, plunderingen en verkrachtingen slaagde de Russische regisseur Sergei Bodrov erin met Mongol een fascinerende en oogverblindend portret te maken van Temujin vóór hij Kahn werd. De combinatie van prachtige fotografie en soundtrack en de prestatie van de getalenteerde acteur Tadanobu Asano leverde Bodrov een Oscarnominatie op.

bruno ganz

Constantin Film

Der Untergang (2004)

Wie Der Untergang heeft gezien kan zich moeilijk nog Adolf Hitler voorstellen op een andere manier dan hoe Bruno Ganz vorm gaf aan het personage. Het beeld dat we krijgen van de laatste dagen van Hitler en van het Derde Rijk zijn grimmig, claustrofobisch en weerzinwekkend (nog nooit een film gezien met zoveel zelfmoorden) maar evengoed fascinerend. Regisseur Oliver Hirschbiegel (re)construeerde een geloofwaardige ondergang van één van de meest gehate personages uit de geschiedenis.

forest whitaker

Fox Searchlight Pictures

The Last King of Scotland (2006)

Deze filmadaptatie van het boek van Giles Foden portretteert de relatie tussen de bloeddorstige Oegandese dictator Idi Amin (gespeeld door Forest Whitaker) en zijn persoonlijke Schotse arts (James McAvoy). Door de ogen van de jonge arts toont regisseur Kevin McDonald (Touching the Void, State of Play) in The Last King of Scotland de gruwel van het huishouden en het beleid van de militaire dictator. Vooral de ontwapenende manier van spelen van Whitaker in contrast met de megalomanie van het personage maakte indruk op zowel publiek als festivaljury: Whitaker hield er een Oscar, een Golden Globe en een BAFTA Award aan over.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.