Mens vs. Natuur

The Grey

DFW

Het gevecht tussen mens en natuur spreekt tot de verbeelding. De mens als soort ziet zichzelf graag als een zelfbewuste uitzondering op andere elementen uit de omgeving en koestert van nature de megalomane drang om de natuur naar zijn hand te zetten. In The Grey belandt een aantal mannen in een stuk ongerept Alaska en moeten ze zien te overleven in erg ruige omstandigheden. Anderen deden het schrijver-regisseur Joe Carnahan voor.

UIP

Alive (1993)

Alive is gebaseerd op het waargebeurd verhaal van het nationaal rugbyteam van Uruguay dat zich, na een vliegtuigcrash in het Andesgebergte, gedwongen ziet om zich te voeden met de lijken van hun overleden teamleden. Blootgesteld aan de extreem lage temperaturen, de sneeuwstormen en het gebrek aan ruimte in hun in elkaar geknutselde schuilplaats, wordt overleven een bittere strijd tegen honger, onderkoeling en wanhoop. Ondanks het kannibalisme werd de film goed onthaald en vestigde Ethan Hawke zich als gewaardeerd acteur.

Paramount Vantage

Into the Wild (2007)

Sean Penns verfilming van het gelijknamige boek vertelt het verhaal van Christopher McCandless, een jonge, Amerikaanse trekker die, in tegenstelling tot het rugbyteam in Alive, vrijwillig de strijd met de natuur aanging. Met het doel zichzelf en de Noord-Amerikaanse natuur te ontdekken trok hij steeds verder Alaska in. Hij onderschatte de uitdaging echter en ging ten onder aan ondervoeding en onderkoeling. Of het feit dat McCandless (gespeeld door Emile Hirsh) vrijwillig het gevaar opzocht, zijn levensverhaal meer of net minder tragisch maakt, laten we in het midden.

DreamWorks

 

Cast Away (2000)

Het immense populaire Tom Hanks-vehikel van Robert Zemeckis is een update van bekende Robinson Crusoë. Een doorsnee man die hedendaagse luxe gewoon is komt terecht op een (onbewoond) eiland en moet op zijn eentje zien te overleven. Naast het avontuurlijk aspect dat iedereen wel aanspreekt verschuilen verhalen van die aard echter altijd wel een aantal moraallessen en met een lach en een traan zijn we er getuige van hoe Tom Hanks basiswaarden weer leert te appreciëren.

THINKFilms

Gerry (2002)

Gus Van Sants conceptfilm Gerry is een kunstwerk voor de één en grandioze klucht voor de ander. Gerry (Mat Damon) en Gerry (Casey Affleck) rijden diep de woestijn in, stappen uit hun wagen en beginnen te stappen. Tijdens het wandelen praten ze over alles en niets in het bijzonder en raken ze verder en verder van de beschaving. Het zijn de extreem lange en trage shots van de twee protagonisten en het adembenemend decor die charmeren of in slaap wiegen. Van Sant onthoudt zich van filosofische weerspiegeling en laat het publiek beslissen. Persoonlijk ben ik er eerlijk gezegd nog niet aan uit of ik de film mag of niet.

Tristar Pictures

L’Ours (1988)

Als Jean-Jacques Annaud één verdienste heeft, is het wel dat hij de natuur mooi in beeld kan brengen. In het Canada rond 1900 openen twee trappers (waaronder de ondergewaardeerde Tchecky Karyo) te jacht op een mannetjesbeer. De held van het verhaal is een jong beertje dat net zijn moeder verloor en zijn weg zoekt in een wildernis waarin hij niet lang genoeg heeft leren overleven. De film werd opgenomen in de Dolomieten en het trainen van de beren nam jaren in beslag, maar de minimalistische schoonheid van L’Ours werd een internationaal succes.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , ,

Comments are closed.