Time Travel (5) Time Machines

MGM

In verhalen over tijdreizen speelt het voertuig niet altijd een even grote rol. Het is op promotioneel vlak echter handig als het tijdreizende voertuig in een film er flashy genoeg uitziet om mee uit te pakken op de affiches. De meest opvallende marketingvondst is natuurlijk de DeLorean uit Back to the Future. Het gaf tijdreizen een extra hippe toets, het was de bedoeling er de tegenvallende verkoop van het model mee in te dijken én Doc Brown legt uit dat de roestvrij stalen buitenkant van de wagen de temperatuurverschillen het beste aankan.

Universal Pictures

Timecop is één van de enige films waar echte misdaad gemoeid is met tijdreizen. De gangsters die over de technologie beschikken doen meer dan wedden op sportwedstrijden of aandelen kopen. Ze gaan gewoon terug in de tijd om goud te stelen en concurrenten van kant te maken. Gelukkig pakt timecop Jean-Claude Van Damme hen hard aan. Daarvoor heeft hij een ganse installatie ter beschikking die een beetje lijkt op centra waar autocrashtests worden uitgevoerd. Zijn capsule zit vast op rails en schiet hem het verleden in.

Sony

Tijdreizen heeft natuurlijk ook een groot humoristisch potentieel. In Click krijgt Adam Sandler een zeer universele afstandsbediening van een verontrustende Christopher Walken. Met de gadget kan hij naar hartenlust pauzeren, doorspoelen en terugspoelen. Dit maakt het Sandler handiger om naar borsten te kijken, David Hasselhoff meppen te verkopen en echtelijke ruzies over te slaan. Hollywood is natuurlijk tuk om moraallessen en Sandler beseft te laat dat hij niet waarlijk van zijn leven genoot. Nooit gedacht dat Henry “the Fonz” Winkler ons ooit een krop in de keel zou bezorgen.

20th Century Fox

De meest absurde tijdsmachine is waarschijnlijk het bubbelbad in Hot Tub Time Machine. Vier vrienden mixen nostalgie, alcohol en radioactiviteit en bevinden zich na een nachtje zuipen terug in 1986. Ze maken van de gelegenheid gebruik om hun miserabele toekomst aan te passen en American Pie-achtige mopjes uit te halen. Een zeker dieptepunt voor John Cusack, die na The Raven wel een tijdsmachine zou kunnen gebruiken om zijn carrière te redden. Chevy Chase maakt van zijn Community-comeback gebruik om een rolletje in een film te versieren en herbeleeft zo zijn eigen gloriedagen in de jaren 80.

TriStar

Net als in Primer houdt Rian Johnson zijn tijdsmachine sober in Looper. Een soort gietijzeren duikbootje met veel draden rond, een fel licht en dat is het. Als het verhaal sterk is, hoeft het ook niet meer franjes dan dat. Eenmaal het publiek aanvaardt dat er door tijd en ruimte gereisd wordt, heb je als verteller eigenlijk al gewonnen en zorgt meer uitleg enkel voor meer verwarring.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.