Top 10 2013: THG: Catching Fire

Belga Films

Belga Films

Sequels, ze kunnen verdorie tegenvallen. Iedereen kan er over meespreken, een sequel is nooit zo goed als de eerste. Zeker het tweede deel van een trilogie. Ze gebruiken de middelste film als opstapje voor de derde. Ook The Hunger Games: Catching Fire leek deze trend te volgen. Niets werd minder waar. De tweede Hunger Games film werd nog beter dan de eerste.

Wie de synopsis voor de film las, wist dat onze protagonisten, Katniss en Peeta (kortweg Katpiss of Peeniss genaamd door de fans, true story), opnieuw in de Hunger Games gingen belanden. Ik rolde m’n ogen en dacht, meer van dat brave Battle Royale gedoe. Het tegendeel werd bewezen. Catching Fire is een ijzersterke film en overstijgt de eerste Hunger Games op verschillende vlakken. Alles werd groter, beter, gevaarlijker en meer ingewikkeld. De 146 min durende film gaat als een flits voorbij.

“Remember who the real enemy is”

Belga Films

Het verhaal neemt een stevige stap voorwaarts. De eerste HG was erg braaf en rechtlijnig. De sequel gaat niet alleen over de Hunger Games overleven, maar over de rebellie tegen het heersende regime. Het is niet gemakkelijk om de massa informatie van een boek in de film te steken. Catching Fire slaagt hier probleemloos in. In het eerste uur krijgen we veel op onze boterham. Verschillende relaties worden in kaart gebracht, we krijgen een beeld van de meeste districten, enz. Maar op geen enkel moment krijg je een info overload. Alles wordt heel natuurlijk en evenwichtig tot de kijker gebracht.

Catching Fire introduceert een pak nieuwe personages. De cast kreeg een behoorlijke upgrade en dit draagt bij tot de kwaliteit van de film. Acteurs als Jeffrey Wright en Philip Seymour Hoffman als de nieuwe gamesmaker geven een meerwaarde aan de film. Zij hebben het acteren behoorlijk onder de knie. De award voor meest opvallende nieuwkomer moeten we geven aan Jena Malone. Haar vertolking van Johanna Mason is om duimen en vingers af te likken.

Belga Films

Ook de originele castleden leveren prima werk. Toch is het opnieuw Jennifer Lawrence die met de pluimen gaat lopen. In deze sequel komt de actrice nog sterker voor de dag. Ze heeft het personage Katniss volledig opgenomen. Op een erg serene manier zet ze een uitstekende acteerprestatie neer. Met gemak draagt ze de hele film. De focus ligt natuurlijk wel sterk op Katniss. Jammer eigenlijk dat de twee heren Peeta (Josh Hutcherson) en Gale (Liam Hemsworth) onderbelicht blijven. De kijker heeft weinig voeling met deze knapen.

Het grote verschil tussen de cast van de eerste Hunger Games en Catching Fire is het leeftijdsverschil. Alle respect voor kind-acteurs, maar volwassen ervaren acteurs leveren gewoonweg een betere film op. En dit merkt je ook. Daarenboven blijft het makkelijker een forse kerel van 30 jaar de nek om te wringen dan een meisje van 12 te doorspiezen.

Kortom, de film ziet er geweldig uit. De decors en kostuums zijn wederom fantastisch. Net als je denkt dat ze geen stap verder kunnen, doen ze het toch. Denk maar aan Katniss haar trouwjurk die in een Mockingjay-kostuum verandert. Geweldig. Ten slotte wil ik graag een stevig applaus voor regisseur Francis Lawrence. Weg met Gary Ross en zijn shakycam. Ik begreep zijn theorie erachter, maar visueel trok het op niks. Francis levert een prachtfilm af. Ik wil hem daarvoor uitdrukkelijk bedanken.

In 2013 zorgde Catching Fire voor een wauw!-moment. Hopelijk trekken ze deze lijn door en worden The Hunger Games: Mockingjay deel 1 en 2 even entertainende films.

Belga Films

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , ,

Comments are closed.