Top 10 clichés in homofilms (1)

Les Films de l'Ange

Les Films de l’Ange

In Amerika en andere landen staat het homohuwelijk en adoptie door koppels van hetzelfde geslacht op de agenda. Zo maken we makkelijk de sprong naar homofilms. Onlangs was er bijvoorbeeld het BFI London Lesbian & Gay Film Festival. Het zeer gesmaakte Weekend won de prijs van de jongerenjury op het Filmfestival Gent. Pedro AlmodóvarLos amantes pasajeros is roze gekleurd en Les invisibles, een documentaire over oudere homoseksuelen die indertijd de dappere beslissing namen om uit de kast te komen in een homofobe maatschappij, verschijnt in mei op dvd.

Wij presenteren jullie hier een top 10 van clichés in homofilms neergepend geïnspireerd door Jack Cullen. Wie een beetje vertrouwd is met de holebicinema, zal deze zeker herkenbaar vinden.

1. Artistieke beelden van bomen

Er is niets dat de ziel van een homoseksuele jongen beter weergeeft dan het beeld van een grijze hemel tussen een populierenbos – het soort bomen waarnaar de homo op de homofobe schoolbus vol verlangen graag staart. Deze truc is simpel, goedkoop en makkelijk te filmen, vooral vanuit het halfgeopende raam van een Peugeot 207. Het bewijs hiervoor: de kortfilm Un peu de soleil dans les yeux, die je hier integraal kan bekijken:

2. De strijkende moeder

Ze is angstig, somber, dik en versleten, maar toch een tikkeltje fabulous: de strijkende moeder. Ze kijkt sowieso naar een rotslechte talkshow of een suffe quiz op tv. Noodzakelijk is ook dat ze de tv uitscheldt, alsof die haar kan horen, en bijgevolg ook haar homoseksuele zoon uitkaffert wanneer die thuiskomt van school. Eerst zal ze praten over zijn huiswerk. Ze zal haar zoon nog maar eens aandringen om altijd een helm te dragen. En een preek over de stapel (erotisch gefilmde) vuile sokken mag niet ontbreken.

Later vraagt ze of hij homo is, en ze zal uiteraard gechoqueerd zijn door zijn antwoord. Vreemd toch, want eerder ontdekte ze al een penisring en een flesje poppers in zijn nachtkastje. Oh, en die poster van het Eurovisiesongfestival was ook al verdacht, nu ze eraan terugdenkt. De beste strijkende moeder komt uit de arbeidersklasse, maar een rijke bitch van een moeder werkt ook. De Portugese moeder in de vreselijke cult classic Tunel Russo is daar een bewijs van:

In een volgend artikel krijgen jullie de nummers 3 en 4.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.